Практичне заняття № 5. Цінні папери як головний інструмент фінансового ринку та їх економіко-правова природа

Практичне заняття. Цінні папери як головний інструмент фінансового ринку та їх економіко-правова природа

1.       Місце ринку цінних паперів на фінансовому ринку.

2.       Цінні папери, їх види та характеристика.

3.       Функції та роль цінних паперів в економіці.

4.     Інструменти фондового ринку.

5.     Ринок облігацій.

6.     Ринок акцій.

7.     Проблеми вексельного обігу в Україні.

8.     Банківські цінні папери.

Базові поняття: ринок цінних паперів, цінні папери, фондовий (фіктивний) капітал, похідні цінні папери, основні цінні папери, документарна форма випуску цінних паперів, бездокументарна форма випуску цінних паперів, іменні цінні папери, цінні папери на пред’явника, базовий актив, акція, облігація, вексель, чек, депозитний сертифікат, ощадний вклад, опціон, ф’ючерс, форвард, своп, іменні цінні папери, цінні папери на пред’явника, глобальний сертифікат, боргові цінні папери, цінні папери права власності, деривативи, казначейські зобов’язання, ощадний сертифікат, інвестиційний сертифікат, варант, депозитна розписка, ринок облігацій, облігація внутрішньої державної позики, облігація зовнішньої державної позики, облігації місцевих позик, забезпечені облігації, незабезпечені облігації, першозаставні облігації, загальнозаставні облігації, облігації із заставою фінансових активів, реорганізаційні (дохідні) облігації, облігації з поверненням (з достроковим відкликанням), облігації відкладеного фонду, облігації з розширенням, облігації з обмеженням, конвертовані облігації, облігації з виплатою на вибір, ринок акцій, проста акція, привілейована акція, іменні акції, акції на пред’явника, спекулятивні акції, акції  з «блакитними» корінцями, дохідні акції, акції зростання, циклічні акції, захищені акції, простий вексель, переказний вексель (тратта), алонж, індосамент, доміциляція векселів, інкасування векселів, дисконт векселів, форфейтування векселів, депонування векселів, банківські цінні папери.

Запитання для перевірки знань:

1.     Що таке ринок цінних паперів? Яка мета та завдання його функціонування?

2.     Які функції виконує ринок цінних паперів?

3.     В чому полягає сутність цінних паперів? Які функції вони виконують?

4.     Що таке основні та похідні цінні папери?

5.     Що таке похідні фінансові інструменти? Яка їх основна особливість?

6.     Які контракти становлять основу класу похідних цінних паперів (деривативів)?

7.     Які сурогати цінних паперів перебувають в обігу на строковому ринку?

8.     Що таке фондові варанти?

9.     Які функції виконують хеджери та спекулянти?

10.                       Що таке строковий ринок? В яких історичних умовах проходило його формування?

11.                       Що таке форвардні контракти?

12.                       Для чого призначені ф’ючерсні контракти?

13.                       Яким чином укладаються опціонні контракти?

14.                       Що таке свопи?

15.                       Які переваги та недоліки форвардів, ф’ючерсів, опціонів, свопів?

Задачі

1.       Акціонерне т-во випустило 200 привілейованих акцій номіналом 100 грн. кожна. Мінімальний річний дивіденд під час емісії – 10%. Визначити мінімальну суму, яку акціонерне товариство виплачуватиме щорічно по привілейованим акціям.

2.       Акціонерне т-во випустило 1000 простих акцій. Чистий дохід за підсумками року – 100000 грн. Дивіденди по привілейованим акціям були виплачені у розмірі 20000 грн. Визначити дохід по простим акціям.

3.       В оголошенні акціонерного товариства вказано, що доход по привілейованим акціям за квартал буде виплачений у розмірі 24% річних. Визначити суму дивідендів, якщо номінал акції – 100 грн.

4.       Облігацію з фіксованим купоном 11%, що сплачується 1 раз на рік передбачено погасити 01.12.2024  за номінальною вартістю 1000 грн. Визначити ринкову вартість облігації після сплати за нею % 01.12.2020, якщо дохідність подібних облігацій, що в даний момент перебувають в обігу на ринку, становить 9%. Наступні купонні виплати буде здійснено через рік.

5.       Безризикова процентна ставка становить 7%, а середньоринкова – 12%. Чи варто інвестувати кошти в акції корпорації «А», якщо коефіцієнт систематичного ризику цієї корпорації 1,2, а запропонований рівень доходу за акціями становить 15%.

6.       Дивіденди за акціями «А» з постійним коефіцієнтом зростання 2 роки тому становили D-2 = 7 грн. Останні сплачені дивіденди D0 = 13 грн. Визначити очікувану дохідність акції, якщо її ринкова вартість у даний момент дорівнює PA = 75 грн. На скільки відрізнятиметься очікувана дохідність акцій «А» від акцій «В» з постійними дивідендними виплатами на рівні D0 = 13 грн. і поточною ринковою ціною PA = 75 грн.

7.       Ринкова вартість портфеля на початок 1 періоду – 100000 грн, 2 періоду – 130000 грн, 3 періоду – 110000 грн. На кінець 3 періоду ринкова вартість акцій склала 90000 грн. Виплати протягом періодів не здійснювалися. Визначити ставку доходності портфеля на кінець кожного періоду, а також середньоарифметичну ставку доходності портфеля.

8.       Ринкова вартість портфеля на початок 1 періоду становить 500000 грн, на кінець – 550000 грн, на кінець 2-го – 620000 грн, на кінець 3-го – 600000 грн. Виплати за портфелем протягом кожного з періодів дорівнюють 10% від ринкової вартості портфеля на початок періоду. Визначити дохідність портфеля в кожному з періодів, середню арифметичну та середню геометричну % ставки.

9.       Дохідність портфеля облігацій у кожному із 3 періодів становила: 9, 10, 12%. Купонні виплати за портфелем за кожен із 3 періодів дорівнювали 9% від загальної номінальної вартості портфеля. Визначити ринкову вартість портфеля на кінець кожного періоду, якщо на початок першого періоду ринкова вартість портфеля, яка на той час дорівнювала його номінальній вартості становила 100000 грн. Які можна зробити висновки щодо змін процентних ставок на ринку протягом 3 періодів?

10.  Який портфель цінних паперів (І чи ІІ) є більш привабливим для інвестора, якщо останній хотів би мати за портфелем дохідна рівні 11-15% річних і мінімальний рівень ризику? Середня очікувана дохідність та стандартне відхилення для І та ІІ портфелів відповідно дорівнюють: 13% і 0,6% (І); 13,4% і 0,8% (ІІ).

11.  Є 3 портфелі цінних паперів. Середня очікувана дохідність та стандартне відхилення за якими такі: 4,91% і 1,66%; 4,73% і 1,24%; 5,2% і 1,26%. Який із портфель є найбільш прийнятним для інвестора, якщо той не бажає нести втрати за портфелем?

Запитання для самостійного опрацювання:

1.       Описати процес ціноутворення на фінансовому ринку.

2.       Яким чином відбувається формування ринкової ціни капіталу?

3.       Визначити зміст теорій ризику Марковіца, Шарпа, Фами.

4.       В чому полягає сутність ринку акцій та ринку облігацій?

5.       Охарактеризуйте особливості формування ринку акцій.

6.       Корпоративні облігації на ринку цінних паперів.

7.       В чому полягає емісійна діяльність держави на фондовому ринку?

8.       Яка роль казначейських цінних паперів в управлінні державним бюджетом?

9.       Ринок муніципальних цінних паперів.

10.   Механізм формування курсової вартості цінних паперів.

Реферати:

1.       Державні цінні папери.

2.       Вексель, учасники вексельного обігу та види векселів.

3.       Ринок цінних паперів.

4.       Ринок облігацій, його призначення та структура.

5.       Професійна діяльність на ринку цінних паперів.

6.       Акція на ринку цінних паперів.