Глосарій


Адміністративно-територіальний поділ - система просторової організації держави, затверджена законом.

Азійсько-Тихоокеанський регіон - регіон, що включає країни материкової частини Азії і Америки і зони Тихого океану.

Буддизм - давня світова релігія. Виникла в Індії у VI—V ст. до н. е. на противагу кастовому брахма.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) - сукупна вартість усієї кінцевої продукції і послуг, вироблених і реалізованих протягом року в країні.

Валовий національний продукт (ВНП) - сукупна вартість усього обсягу товарів і послуг, вироблених протягом року на території країни і за її межами.

Вантажні потоки — кількість вантажів, перевезених транспортом у певному напрямку за рік.

Вантажообіг - кількість вантажу, який перевозиться за певний проміжок часу на певну відстань. Вимірюється зазвичай у тонно-кілометрах за рік.

Відтворення населення — постійне оновлення поколінь людей, процес зміни поколінь.

Військово-промисловий комплекс (ВПК) - військова промисловість, армія і зв’язані з нею частини державного апарату і науки.

Вікова структура населення - розподіл населення за віковими групами з метою вивчення демографічних і соціально-економічних процесів.

Галузь спеціалізації - галузь, виробництво продукції якої забезпечене ресурсами на тривалий строк; вартість виробництва нижча, ніж в інших районах чи країнах; обсяги виробництва не тільки забезпечують потреби даного району чи країни, а й експортуються.

Генеральна угода про тарифи і торгівлю - багатостороння угода про режим торгівлі і тарифної політики. У рамках цієї угоди проводяться переговори про взаємне зниження мита.

Геополітика - це науковий напрямок, що вивчає залежність зовнішньої політики держав і міжнародних відносин від системи політичних, економічних, військово-стратегічних та ін. взаємозв’язків, обумовлених географічним положенням країни (регіону) та ін. чинниками.

Густота населення - показник розміщення населення (виражається в кількості осіб, що мешкають на 1 км2).

Дезурбанізація - занепад міст, скорочення їх значущості в суспільстві.

Делімітація кордонів - визначення шляхом переговорів загального положення і напряму державного кордону між сусідніми державами.

Демаркація - проведення лінії державного кордону на місцевості з позначенням її спеціальними прикордонними знаками, здійснюється на основі документів про делімітацію кордонів.

Демографічна політика - соціальні, економічні та юридичні заходи щодо регулювання процесу народжуваності. Мета цієї політики - зміна чи підтримка існуючих в даний момент демографічних тенденцій.

Демографічний вибух - процес, що супроводжується швидким природним приростом населення за рахунок високої народжуваності і низького рівня смертності.

Демографічні показники - показники, що характеризують стан і якісний склад населення (народжуваність, смертність, природний приріст тощо).

Депопуляція - абсолютне скорочення чисельності населення.

Депресивні райони - райони країни, що характеризуються економічним і соціальним занепадом.

Державна мова - мова, якою говорить найчисленніша нація держави.

Державний суверенітет - верховенство держави в межах власних кордонів та її самостійність у міжнародних справах.

Диверсифікація господарства - процес ускладнення галузевої структури господарства, збільшення номенклатури (різноманітності) продукції, числа економічних об’єктів, їх розосередження по території.

Диспропорції економічні - незбалансованість у розвитку окремих галузей, виробництв, між ресурсами і виробництвом та ін.

Домініони - держави у складі Британської імперії.

Економіко-географічне положення (ЕГП) - це положення країни, регіону відносно природних та історико-економічних об’єктів, що впливають на їхній розвиток.

Економічний уклад - спосіб ведення господарства із специфічними виробничими відносинами.

Експорт - це вивіз і продаж товарів, технологій і послуг за кордон для реалізації їх на зовнішньому ринку.

Еміграція - виїзд громадян за межі країни з метою тимчасового чи постійного проживання в іншій державі.

Етнос - стійка спільнота людей, що історично склалася на певній території, де люди мають власну мову, культуру, розуміння своєї єдності і відмінності від інших етносів.

Зелена революція - комплекс заходів, які проводяться у країнах, що розвиваються, з метою підвищення врожайності сільськогосподарських культур для вирішення продовольчої проблеми.

Зовнішньоекономічні зв’язки - сукупність видів економічної діяльності, які характеризуються міжкраїновим переміщенням товарів, послуг, технологій, управлінського досвіду, а також міжнародним туризмом.

Зовнішньоторговельний оборот - сумарний обсяг експорту та імпорту держави.

Зовнішня торгівля - одна з форм міжнародних економічних зв’язків. Основними показниками, що характеризують зовнішню торгівлю, є обсяг експорту, імпорту, зовнішньоторговельного обігу, сальдо зовнішньої торгівлі (різниці між експортом та імпортом) тощо.

Зона вільної торгівлі - територія з особливим статусом, який передбачає ліквідацію тарифних і кількісних обмежень на товарообіг між державами.

Імміграція - в’їзд громадян однієї країни в іншу на тимчасове чи постійне проживання.

Імпорт - закупівля і ввіз товарів, технологій та послуг із-за кордону для реалізації їх на внутрішньому ринку країни.

Інвестиція - довгострокове вкладання капіталу в галузі економіки в країні та за кордоном. Розрізняють фінансові (купівля цінних паперів) та реальні інвестиції (вкладання капіталу в промисловість, сільське господарство тощо).

Індуїзм - це сукупність форм релігій, індійський спосіб життя з кастовим поділом населення, що включає життєві принципи, норми поведінки, соціальні та етичні цінності, вірування, культи, обряди.

Іноземні інвестиції - усі види майнових й інтелектуальних цінностей, що вкладаються іноземними інвесторами в об’єкти підприємницької та інших видів діяльності з метою отримання прибутку.

Інтенсифікація виробництва - розвиток виробництва, що базується на використанні ефективних засобів виробництва і технологічних процесів, використання передових методів організації праці, більш раціональне використання ресурсів.

Інфляція - знецінення паперових грошей, що перебувають в обігу, тобто падіння їхньої купівельної спроможності.

Інфраструктура - комплекс галузей, що обслуговують виробництво і населення, а також необхідних для їхнього функціонування споруд, систем і служб.

Іригація - штучне зрошення полів.

Іслам - світова релігія, яку заснував в Аравії пророк Мухаммед у VII ст. на ґрунті арабських племінних релігій.

Іудаїзм - релігійне вчення, сформоване в І тисячолітті до н. е. серед єврейського населення Палестини, на його основі сформувалося християнство.

Католицизм - одна з гілок християнства, існує як суворо централізована церква, на чолі якої стоїть Папа - глава держави Ватикан.

Квота (експортна) - частка продукції, що йде на експорт, від загального виробництва продукції тієї чи іншої галузі господарства, окремого підприємства.

Коефіцієнт міграційного приросту населення - відношення різниці між числом прибулих і вибулих людей до середньорічної кількості населення.

Коефіцієнт народжуваності - число народжень за рік на 1000 осіб.

Коефіцієнт природного приросту населення - відношення різниці між кількістю народжених і померлих у країні за рік до загальної кількості населення країни.

Коефіцієнт смертності - число смертей за рік на 1000 осіб.

Колонія - країна чи територія, що перебуває під владою іноземної держави (метрополії). Вона не має політичної та економічної самостійності, керівництво в ній здійснюється на основі спеціального режиму.

Конфедерація - тимчасовий юридичний союз суверенних держав, створений для забезпечення їхніх спільних інтересів.

Корпорація - об’єднання, союз підприємств чи окремих підприємців, одна з форм підприємництва.

Латифундії - великі приватні господарства у Латинській Америці і Африці, що виробляють значні обсяги сільськогосподарської товарної продукції на продаж.

Людність - чисельність постійного населення того чи іншого міського або сільського поселення.

Мегалополіс (мегаполіс) - значна за розмірами високоурбанізована зона, що утворилася в результаті зростання кількох міських агломерацій.

Метрополія - країна, що володіє колонією.

Механічний приріст населення - різниця між числом прибулих на якусь територію і числом вибулих з неї за певний строк.

Механічний рух населення - рух населення з одних місць в інші.

Міграція населення - переміщення людей, зв’язане зазвичай із зміною місця проживання.

Міжнародна інтеграція - процес розвитку глибоких і стійких зв’язків між групами країн, що ґрунтується на узгодженні і проведенні міждержавної економіки і політики; вищий ступінь міжнародного поділу праці.

Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР) - спеціалізована установа з валютно-фінансових питань. Нині до складу МБРР входить близько 180 держав.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) - спеціалізована установа з упорядкування валютно-фінансових відносин між країнами; у складі МВФ близько 180 держав-членів.

Міжнародний поділ праці (МПП) - спеціалізація господарства окремих країн світу на виробництві певних видів продукції і послуг, якими вони обмінюються з іншими країнами.

Міська агломерація - компактне просторове угруповання міських поселень, що об’єднані інтенсивними виробничими, трудовими, культурно-побутовими, рекреаційними зв’язками.

Мовні сім’ї - сукупність мов народів світу, що схожі за лінгвістичною будовою і походженням. До найбільших мовних сімей належать індоєвропейська, тибетська, афро-азійська, алтайська, уральська та ін.

Монархія - форма правління держави, за якої влада зосереджена в руках однієї людини (царя, короля, імператора, султана). Зазвичай влада є пожиттє- вою і передається у спадок.

Монотоварна спеціалізація - вузька спеціалізація країни на виробництві одного чи двох-трьох видів товарів (сировини або сільськогосподарської продукції), що призначена переважно для експорту.

Народонаселення - сукупність людей, що проживає на Землі у цілому чи на певній території і характеризується чисельністю, динамікою чисельності, інтенсивністю демографічних процесів (народжуваність, смертність), статево-віковою структурою, расовим, мовним, етнічним, релігійним складом, особливостями зайнятості тощо.

Науково-технічна революція (НТР) - якісне перетворення сучасних виробничих сил на основі науки; провідний чинник розвитку суспільства.

Нафтодолари («нафтові гроші») - поняття, що закріпилося в міжнародній комерційній практиці через стрімке підвищення ціни на нафту. Вони є державними валютними доходами країн - експортерів нафти, перш за все держав - членів ОПЕК.

Нація - стійка спільність людей, що склалася історично і для якої характерна спільність економічного життя, мови, території і певних рис ментальності (психології).

Несамоуправна територія - термін, прийнятий ООН для позначення всіх колоніальних і залежних територій, народи яких ще не досягли повного самоуправління.

Нові індустріальні країни (НІК) - група країн, що розвиваються, в яких стрімко розвиваються галузі обробної промисловості, що дало їм змогу значно розширити постачання промислової продукції на світовий ринок.

Організація Об’єднаних Націй (ООН) - універсальна міжнародна організація загальної компетенції, що утворена на основі добровільного об’єднання суверенних держав з метою підтримання і зміцнення міжнародного миру і безпеки. Була створена 24 жовтня 1945 р.

Паритет купівельної здатності (ПКЗ) - перевідні курси валют, що використовуються для перерахунку ВВП чи ВНП доходу на душу населення з метою більш точної оцінки рівня життя населення у різних країнах.

Підопічні території - залежні території, управління якими було передане ООН якійсь державі.

Плантаційні культури - сільськогосподарські культури (кава, какао, банани, арахіс, чай тощо), які вирощують на великих плантаціях переважно на експорт.

Політична географія - галузь географії, що вивчає регіональні і глобальні проблеми миру; є базою для виявлення причин конфліктів, пошуку розумних компромісів, оптимальних просторових рівнів для співробітництва.

Православ’я - одна з найдавніших гілок християнства. Виникла у 395 p., коли Римська імперія розпалася на західну і східну частини; остаточно сформувалась як самостійна церква у 1054 р.

Районування - процес виділення районів на основі однієї чи декількох ознак.

Регіон - територіально однорідне утворення, як правило, більше, ніж район.

Рівень урбанізації - частка міського населення в чисельності населення країни.

Розселення населення - процес розподілу і перерозподілу населення по території і створення в результаті мережі поселень.

Світове господарство - система взаємозв’язаних національних господарств, в основі якої лежить міжнародний поділ праці, різноманітні економічні, політичні та інші відносини.

Світові релігії - релігії, що найбільше поширені серед народів різних країн і континентів. До світових релігій належать буддизм, іслам, християнство.

Система розселення - територіальне поєднання поселень, між якими існує розподіл функцій, а також виробничі і соціальні зв’язки.

Спеціалізація країни (району) - зосередження в країні (районі) виробництва певного виду продукції, значна частина якої призначена для обміну (торгівлі).

Спільне підприємство - господарська організація, створена вітчизняними підприємствами на певних умовах разом з партнерами з інших країн.

Статево-вікова піраміда - графічне зображення розподілу населення за статтю і віком.

Субурбанізація - процес стрімкого розвитку приміських територій великих І міст (процес відтоку населення в приміські, екологічно більш чисті зони).

Сфера послуг - частина невиробничої діяльності людей, що обслуговує споживчі потреби населення.

Типологія країн - виділення груп країн світу за рівнем, характером і типом соціально-економічного та історичного розвитку.

Транснаціональні корпорації (ТНК) - найбільші приватні монополії з широкою мережею філіалів і відділень у різних країнах світу; союзи фірм різної національної приналежності.

Уклад - спосіб ведення господарства із специфічними виробничими відносинами (натурально-патріархальний, дрібнотоварний та ін.).

Унітарна держава - одна з форм державного устрою, за якої адміністративно- територіальні одиниці всередині країни підкоряються безпосередньо центральному уряду.

Урбанізація - процес виникнення, зростання людності і числа міст, концентрації в них економічного потенціалу, підвищення ролі міст у житті суспільства.

Федерація - добровільне об’єднання кількох раніше самостійних державних утворень в одну союзну державу.

Форми міжнародного економічного співробітництва - зовнішня торгівля, науково-технічне співробітництво, кредитно-фінансові відносини, міжнародний туризм, спільне підприємництво, надання різних послуг тощо.


Огляд глосарія за алфавітом

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Всі
В цій секції записів не знайдено