Конспект до лекції № 1. Закономірності розвитку науки та техніки

Зростання джерел наукової інформації виражається в неперервному збільшенні кількості наукових видань і публікацій. Інформаційний вибух розвивається за експонентою. Серед багатьох факторів, які виявляють сильний вплив на зростання наукової літератури найвідомішими є наступні: збільшення асигнувань на наукові дослідження і збільшення чисельності наукових працівників.

Старіння публікацій полягає в тому, що вони застарівають з появою нових джерел наукової інформації, яка отримує більш повну, точну інформацію, втрачає свою цінність. Швидкість старіння публікацій залежить від багатьох факторів: галузі науки чи техніки, якої ці документи стосуються, від типу і характеру публікацій, від специфіки інформаційних потреб. [4, с. 11 – 13].

Комплектування та використання довідково-інформаційного фонду. ДІФ являє собою сукупність опублікованих та неопублікованих документів, систематизованих та оснащених довідковим апаратом та призначених для довідково-інформаційної роботи. ДІФ повинен оперативно забезпечити на відповідному належному рівні підприємство (організацію) в цілому і окремих споживачів трьома видами інформації: поточною, ретроспективною, перспективною (про дослідження та розробки, які заплановані на майбутнє).

Основними завданнями кожного ДІФ є: цілеспрямоване комплектування; систематизація документів; створення довідкового бюро документів; опрацювання документів з метою отримання з них найбільш суттєвих відомостей для видачі оперативної інформації; впровадження інформаційно-пошукової системи (ІПС); забезпечення споживача необхідними видами документів; ведення довідково-інформаційної роботи; поширення інформації; передачу інформації.

ІПС здійснює три види інформаційного пошуку: внутрішньо-бібліотечний (пошук книжок, статей тощо); бібліографічний (уточнення адрес документів, тобто бібліографічних описів чи виявлення документів з наданої теми); фактографічний  (пошук  конкретних  фактів,  наприклад,   формули  хімічної речовини, адреси фірми тощо).

Сукупність довідково-інформаційних фондів органів НТІ всіх типів державних, центральних галузевих, міжгалузевих і місцевих складає державний ДІФ країни.

До складу ДІФ входять інформаційний фонд (первинні документи) та довідкове бюро до нього.

Інформаційний фонд - це вітчизняна та зарубіжна інформаційна література, опис винаходів1 та патентів2, стандарти3, технічні умови та інші видання опубліковані у відкритому друці, а також дуже цінні неопубліковані документи: інформаційні карти, науково-технічні звіти, вітчизняна документація на вироби та матеріали, номенклатура продукції, яку випускають, акти порівняння випробувань окремих агрегатів, супроводжуюча технічна документація для імпортного обладнання, рішення та акти для імпортних зразків, неопубліковані матеріали конференцій, семінарів, звіти про відрядження, дисертації, препринти1 тощо.


Остання версія: субота, 8 жовтень 2022, 09:03