Конспект до лекції № 2. Інформаційна діяльність

Діяльність – принципово новий, притаманний тільки людині спосіб взаємодії з середовищем, що полягає в створенні людських умов свого існування, оскільки вона не знаходить їх готовими в природі, діяльність – це особливий спосіб задоволення людських потреб, засіб для підтримки і розвитку людських сил і в той же час процес, який здійснюється за їх допомогою.

Інформаційна діяльність (ІД) пов’язана зі створенням інформаційних моделей всіх об’єктів і явищ природи і суспільства, що приймають участь в людській діяльності, а також зі створенням моделей самої цієї діяльності.

ІД можна визначити як сукупність всіх інформаційних процесів в суспільстві. ІД пов’язана з виробництвом і використанням інформаційних ресурсів. І почалася ця діяльність задовго до появи таких засобів опрацювання інформації, як комп’ютери.

Необхідність розробки найбільш оптимальної організації інформаційних процесів і інформаційної діяльності в загальному, включаючи організацію інформаційних служб, удосконалення всієї системи наукової інформації, стало однією з причин виникнення і розвитку нової наукової дисципліни — інформатики.

Документальна інформація. Інформація використовується в різних галузях науки і виробництва. Вивчення якісних і кількісних сторін інформації завжди притягувало філософів, кібернетиків, математиків, економістів, фінансистів тощо. Цей інтерес виникає тому, що інформація належить до дуже широких явищ. Будь-якому фахівцю, учню, студенту так чи інакше доводиться мати справу з інформаційними джерелами. Зупинимося докладніше на науковій інформації. Під науковою інформацією розуміється інформація, яка створюється в процесі наукового пізнання, що відображає об’єктивні закономірності матеріального світу і використовується в суспільно-історичній практиці.

Наукова інформація — це різного виду наукові знання і практика, які передаються від однієї людини або колективу до іншої; знання вчителя передаються класу учнів; під час практики студент переймає досвід колективу.

Передача інформації може здійснюватися різними шляхами. Необхідні людині якісь відомості можуть бути передані їй за безпосереднього контакту в усній формі. Інформація сприймається і закріплюється в пам’яті якогось проміжного матеріального об’єкту, на якому інформація могла фіксується.

Документ — це матеріальний об’єкт, що має закріплену інформацію, спеціально призначену для її передачі і використання в суспільній практиці. Це визначення характеризує документ як нероздільну єдність інформації та її матеріального носія. Звичайно, матеріальна основа документа має важливе значення, особливо в практичній інформаційній діяльності.

Відчутно зростає попит на НТІ – вірну ознаку змін, що відбуваються в нашій країні і більш ясного розуміння ролі інформаційних систем в боротьбі за нову якість праці.

Розрив між тим, що необхідно сьогодні, і тим, що може реально дати інформаційна система достатньо великий, і його не подолати тільки за рахунок кращої організації інформаційної роботи. Треба додаткові ресурси і активний розвиток існуючої системи.


Остання версія: субота, 8 жовтень 2022, 09:04