ТЕМА 5. РОЗВИТОК НАУКОВО-ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Передача інформації – це за своєю суттю психологічне явище і треба застерігати проти надмірного захоплення формалізмом і математичними моделями. Не слід нехтувати здатністю людини діяти ефективно навіть засобом неточних лінгвістичних засобів. Зокрема, можна уявити, що індексування та інформаційний пошук, що здійснюються людиною засобом машини, в якісному і економічному відношенні перевищать повністю автоматичні методи.

Проблеми розвитку ІД в пострадянських країнах можна розподілити на такі взаємопов’язані групи:

ü Соціально-політичні (позбавлення інформаційної сфери функцій трансформації фінансового капіталу в політичну владу, інформаційні аспекти національної безпеки).

ü Організаційно-правові (розвиток законодавства про інформацію, розширення сфери дії правоохоронних відносин при радикальному скороченні поля дії нелегітимних стосунків в інформаційному просторі).

ü Фінансово-економічні (вдосконалення економічного механізму функціонування інформаційної сфери суспільства, оптимізація джерел фінансування різних видів ІД для якнайкращого задоволення потреб суспільства в інформації).

ü Технологічні (вдосконалення інструментів ІД в контексті своєчасного забезпечення споживачів достовірною та повною інформацією).

Перераховані групи проблем взаємопов’язані. Але в конкретній ситуації на перший план може виходити якась одна з них.

Соціально-політичні проблеми. Виконання інформаційною сферою функцій трансформації фінансового капіталу в політичну владу повною мірою зачіпає як сферу обігу масової (побутової) інформації, так і професійної інформації в Україні та інших пострадянських країнах. Це, в свою чергу, веде до порушення нормативів ІД як основи ефективного управління в суспільстві, негативно відбивається на стані національної безпеки.

Організаційно-правові проблеми розвитку ІД в Україні та інших пострадянських державах знаходиться під потужним впливом соціально-політичних факторів. На думку експертів, до переліку проблем корпоративного управління, що потребують першочергового правового врегулювання, входять і такі, що безпосередньо пов’язані з інформаційними відносинами, а самі розкривають інформацію про власність пакетів акцій. Досі в Україні не розвивався весь комплекс інформаційно-правових питань, пов’язаних з функціональними інститутами комерційної таємниці. Сюди ж можна віднести і розробку юридичних важелів запобігання протиправного використання інсайдерської1 інформації (тобто ексклюзивних відомостей з джерела недоступного конкурентам).


Остання версія: четвер, 1 квітень 2021, 21:12