МОДУЛЬНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА

 Робота складається  теоретичного питання та задачи.

Вирішення задач рекомендується за таким планом:

1. Загальний висновок про наявність у вчиненому діянні складу злочину з посиланням на відповідні пункти, частини певної статті Кримінального кодексу України.

Висновок про відсутність складу злочину необхідно детально мотивувати. Для цього слід проаналізувати наявні та зазначити, які елементи складу злочину, передбачені законом, відсутні.

2. Коротка кримінально-правова характеристика даного злочину.

3. Детальний юридичний аналіз складу злочину, який має бути визначений за обставинами, викладеними у задачі, а не абстрактно. Для цього необхідно:

а) визначити родовий та безпосередній об'єкт злочину, відмежувати (там, де предмет є обов'язковою ознакою) об'єкт від предмета посягання;

б) аналізуючи об'єктивну сторону, визначити конструкцію складу злочину (матеріальний або формальний) і залежно від цього характеризувати дію (бездіяльність), причинний зв'язок, а також інші ознаки (місце, час тощо);

в) назвати форми і види вини, розкрити їх зміст, залежно від умов задачі, визначити інтелектуальні та вольові ознаки, а також роль мотиву та мети у такому злочині;

г) розкрити зміст кваліфікуючих ознак;

д) у деяких випадках (де це закладено в умовах задачі) зробити відмежування даного злочину від суміжних злочинів.

У деяких задачах йдеться про незакінчену злочинну діяльність або про вчинення злочину за співучасті. У таких випадках необхідно показати особливості даних складів злочину, охарактеризувати об'єктивні ознаки незакінченої злочинної діяльності, об'єктивні та суб'єктивні ознаки конкретного виду співучасті. Якщо «вчинене складає сукупність злочинів, то вона має „ аналізуватись за зазначеною схемою.

Як розв'язання задачі, так і відповідь на теоретичне питання висвітлюються з посиланням на Постанови Пленуму Верховного Суду України, інші нормативні акти, матеріали слідчо-судової практики. Умови задач потрібно переписувати.

 

Клацніть посилання МОДУЛЬНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА Кримінальне право 2022.docx щоб відобразити файл.