Temos struktūra

  • Tema 1

    Завдання – надати уявлення про основні явища історії української журналістики, вироблення уміння правильно й ефективно застосовувати на практиці історичні уроки, розуміти особливості масово-інформаційної діяльності в кожний конкретний період української історії; познайомити студентів з діяльністю провідних українських журналістів і публіцистів, їхньою творчістю, спрямованою на формування свідомого українського громадянина і побудову української держави; ознайомити студентів з історичним розвитком масово-інформаційної діяльності в Україні; забезпечити глибоке осмислення студентами конститутивних ознак української журналістики, вивчити історичні форми існування інформації, способи її творення й поширення, забезпечити розуміння студентами історичного формування системи органів масової інформації, з яких складається сьогодні журналістика; на історичних прикладах домогтися розуміння студентами величезних сугестивних можливостей журналістики, сприйняття цінності мовленого й написаного слова як способу впливу на масову свідомість і формування в її межах цілеспрямованих дискурсів; показати боротьбу української журналістики з російською цензурою за утвердження свого обличчя й пошуку української ідентичності; вивчити історію боротьби української журналістики з російськими ліберальними виданнями антиукраїнського спрямування; дати розуміння дієвості та ефективності діяльності українських журналістів; домогтися засвоєння студентами головних понять про етапи становлення та шляхи розвитку української журналістики.

    Внаслідок вивчення дисципліни студент повинен знати:

    головні поняття та категорії масової інформації в їх історичному становленні, розвитку та сучасному значенні (“інформація”, “комунікація”, “публіцистика”, “журналістика”, “пропаганда”); національні джерела української журналістики; передумови виникнення журналістики взагалі й української зокрема; особливості становлення та розвитку української журналістики в Росії та Австрії (Австро-Угорщині);  проблеми періодизації історії української журналістики;  особливості харківської журналістики 1810 – 1820-х років та її зв’язок з Харківським університетом;  альманахову журналістику ХІХ століття; головні напрямки праці, авторів і твори журналу “Основа”; особливості журналістики Харківської школи романтиків; конститутивні ознаки москвофільської журналістики; особливості народовської журналістики; особливості радикальної журналістики; головні засади та ідеї журналістської праці М. Костомарова, П. Куліша, М. Драгоманова, І. Франка, М. Грушевського, С. Єфремова. В. Науменка та ін. видатних діячів українського періодичного друкованого слова; проблематику і тематику провідних часописів; історичний контекст і події минулого у взаємозв’язку із сучасністю.

    У результаті вивчення курсу студенти повинні вміти: орієнтуватися в ідейному змісті, політичному спрямуванні провідних газет і журналів ХІХ – ХХ ст.; вміти самостійно аналізувати основну тематику і проблематику публіцистичних виступів у дожовтневій пресі; усвідомити роль національних видань у суспільно-політичному житті України; застосовувати історичні знання для створення сучасного журналістського тексту; використовувати при створенні сучасного інформаційного продукту прийоми поетики, вироблені світовою журналістикою впродовж своєї історії; аналізувати історико-журналістські явища; використовувати аналіз історико-журналістських явищ з метою поліпшення власної практичної діяльності; мати первісні навички наукового підходу до історії журналістики.

     


    • Tema 2

          Програма навчальної дисципліни

       Змістовий модуль 1. Історія української журналістики ХІХ – початку ХХ ст.

      Тема 1. Зародження та методологічні проблеми вивчення української журналістики

      Передумови виникнення та національні джерела української журналістики. Економічні, політичні, технічні та культурні передумови зародження журналістики. Особливості виникнення журналістики в Україні. “Літопис Руський”, публіцистика Киівської Русі, кобзарство та історична усна народна творчість, полемічна література, козацькі літописи, творчість мандрованих дяків як національні джерела української журналістики. Проблема періодизації історії української журналістики. Наявні концепції. Суперечність інтересів академічної і навчальної науки. Чотири періоди розвитку української журналістики. Методологічні проблеми історії журналістики й необхідність поліфункціонального підходу до її вивчення. Обсяг передмета історії журналістикиМетодика пошуку й опрацювання першоджерел (оригінальних, рідкісних, колекційних газет і журналів).

       



      Тема 2. Система імперських утисків і цензурних заборон національної преси в Росії (ХІХ - поч. ХХ ст.)

       

      Цензурні статути в Росії (перша половина ХІХ ст.). Репресивні заходи російського уряду проти українського слова й перенесення розвитку української журналістики до Австрії. Історичні умови, що передували Валуєвському циркурярові 1863 року. Зміст цього документа та його наслідки для розвитку української журналістики. Історичні передумови Емського указу 1876 року. Зміст указу. Переміщення розвитку української журналістики в Галичину. Переслідування українських видань на початку ХХ ст. (1905-1916 рр.).

       

      Тема 3. Публіцистика Г.Ф. Квітки-Основ’яненка

      Фейлетони Г.Ф.Квітки-Основ'яненка  пародія на тогочасний суспільний лад. Викривальні функції «листів» письменника.    Питання журналістської творчості у публіцистиці українського літератора.    Суспільно-політичний портрет Фалалея Повинухіна, його відповідники у художній літературі та сучасності. Характеристика «званых гостей» - періодичних видань Росії першої половини ХІХ ст., їхня роль у літературному житті імперії.  Міркування Г.Ф. Квітки-Основ'яненка про розвиток української мови й літератури, викладені ним у «Супліці до пана іздателя» та «Письмах к издателям «Русского Вестника».

       

      Тема 4. Утвердження національних видань на Західній Україні

      Роль «Руської трійці» у підготовці суспільного руху в Галичині до 1848 р. «Подвиг, про який не забуває український народ» (складна історія виникнення й цензурних гонінь збірки «Русалка Дністрвая» як один із фактів у розвитку вітчизняної літератури першої половини ХІХ ст.). Новаторська сутність «Русалки Дністрової». «Зоря Галицька» (1848-1857) - перша газета українською мовою.

       

      Тема 5. Журнал «Основа» (1861-1862) як один із центрів українського літературного процесу

       

      Передісторія появи журналу «Основа». Т. Г. Шевченко про Кулішеві задуми 50-х років: «От журнала, о котором я ему писал, от наотрез отказался» («Дневник», 17 грудня 1857 р.). «Саме ім'я сему місячнику нарек аз, програму до нього скомпонував аз...» (Із листа П.Куліша до М.Павлика). Суспільно-політична програма журналу. Літературні сили «Основи» (Т.Шевченко, Марко Вовчок, А.Свидницький, Л.Глібов, Панас Мирний, П.Куліш та ін.). Послідовне відстоювання самобутності українсько мови (М.Максимович, П.Куліш, М.Костомаров, А.Метлинський та ін.).       Різножанровість публікацій часопису «Основа». Міркування М.Г.Чернишевського про існування малоросійської мови та словесності.

      Тема 6. Українські періодичні видання другої половини ХІХ ст

       Видання другої половини ХІХ ст.  «Черниговский листок» (Чернігів, 1861-1863): заснування газети; особистість Л. Глібова та характер його видання. Політичні огляди, подорожні нариси, соціальна сатира, освітня проблематика, огляди культурного життя на сторінках “Черниговского листка”. Інші автори газети. Припинення видання. «Громада» (Женева, 1878-1881). «Житє і слово» (Львів, 1894-1897): заснування журналу та його програма. Два періоди в історії журналу, відмінний характер журналу в ці періоди. Журнал як трибуна І. Франка. «Киевская старина» (Київ, 1882-1906): історія заснування. Перший редактор Ф. Лебединцев та характер журналу при ньому. О. Лашевич як редактор “Киевской старині”. Ф. Кривицький. В. Науменко і розквіт журналу при ньому. Стара київська Громада і журнал. Участь у журналі М. Костомарова, М. Сумцова, Д. Багалія, І. Франка та інших видатних діячів того часу. Боротьба журналу за право публікувати українською мовою художні твори. Перемога на цьому шляху в 1897 році. “Дорогою ціною” М. Коцюбинського, “Сила і краса” В. Винниченка. Перетворення в 1906 році “Киевской старины” на україномовний журнал “Україна”.

           

      Тема 7. «Літературно-науковий вісник» (1898-1939) як всеукраїнське видання

      Історія появи видання, етапи його розвиткуРедактори і співробітники ЛНВ. Публіцистика І.Франка про національну ідею та солідарність.     Статті М.Грушевського в обороні національної єдності.

       

      Тема 8. Труднощі становлення національної преси на Східній Україні початку ХХ ст.

      Політичні та адміністративні заборони. Працівники преси. Передплатники й читачі. Мовна проблема. Меценати української преси.

       

      Змістовий модуль 2. Історія української журналістики ХХ століття

       Тема 9. Національна преса на хвилі визвольних змагань і становлення державності (1917-1920)

      Утвердження національної ідеї, державності, патріотизму й гуманізму в українській публіцистиці періоду національно-визвольних змагань 1917-1920-х рр. Памфлети, статті, листи М. Грушевського, В. Винниченка, С. Петлюри, А. Ніковського, М. Шаповала та ін. Публіцистична майстерність творення політичних портретів (С. Єфремов, Д. Донцов).

       
                  Тема 10. Встановлення радянської влади, ідеологічний курс ЗМІ періоду 1920-1930-х рр.

      Західноукраїнська преса. Періодика Карпатської України. Літературні журнали 20-30-х років: ідеологічні протистояння, творчі роздоріжжя (ЛНВ, Вісник, Музагет, Веселка, Мистецтво). Робота із зазначеною періодикою, порівняльний аналіз.

      Тема 11. Преса української політичної еміграції між світовими війнами (1919-1939)

      Українська еміграція у Європі (1919 – 1939) та її видавнича діяльність. Українські часописи в Польщі, Чехо-Словаччині, Румунії, Франції, Німеччині та інших державах. Публіцистичне слово українських митців на чужині (Є. Маланюк, С. Петлюра, В. Винниченко, О. Саліковського, М. Шаповала та ін.).

       

      Тема 12. Перебудова ЗМІ часів ІІ Світової війни (1939-1945)

      Ідеологічно-тематичні розходження, агітація і пропаганда засобами преси. Громадсько-публіцистична діяльність провідних українських письменників і журналістів на фронтах, у тилу, на окупованій території, таборах військовополонених, біженців, переміщених осіб тощо. Зіставлення двох українських видань: радянського та окупаційного або виданого на території Німеччини. Специфіка подачі повідомлень про воєнні події, хід війни, життя населення на території Україні, ставлення до різних воюючих держав (зокрема Німеччини та СРСР).

       

      Тема 13. Формування тоталітарної журналістики, її особливості (1945-1990)

      Розвиток радіомовлення і телебачення в Україні. Створення єдиного інформаційного комплексу в УРСР.

       

      Тема 14. Українська періодика: вчора й сьогодні. “Відроджена” преса 90-х рр. ХХ ст.

      Порівняльна характеристика видань ХІХ – початку ХХ ст. (“Основа”, “Діло”, “Киевский телеграф”, “Рада”, “Киевская старина”, “Подолия” (Вінниця), “Русская Ривьера” (Ялта),  губернські “Ведомости” (їхні міські й обласні аналоги) тощо) з подібними однойменними часописами 90-х рр. ХХ ст. Схожість і відмінність (мета видання, рубрики, тематика, змістове насичення, логотипи, гасла тощо).          Повторюваність, дублювання, запозичення та якісно нове використання традицій української думки на новому історичному етапі. Здобутки нового часу і можливі прорахунки й недоліки (авторський колектив, тематичний спектр, поліграфічний рівень, ілюстрації).

       


      • Tema 3

        Теми лекційних занять

        з/п

        Назва теми

        Кількість

        годин

        д/в

        з/в

        1

        Тема 1. Передумови виникнення та національні джерела української журналістики

        2

        2

        2

        Тема 2. Цензурні статути в Росії (перша половина ХІХ ст.).

        2

        2

        3

        Тема 3. Фейлетони Г.Ф.Квітки-Основ'яненка

        2

        2

        4

        Тема 4. Роль «Руської трійці» у підготовці суспільного руху

        2

        -

        5

        Тема 5. Суспільно-політична програма та літературні сили журналу «Основи»

        2

        -

        6

        Тема 6. Видання другої половини ХІХ ст.  

        4

        -

        7

        Тема 7. Історія появи ЛНВ, етапи його розвитку

        2

        -

        8

        Тема 8. Утвердження національної ідеї в українській публіцистиці періоду національно-визвольних змагань

        2

        2

        9

        Тема 9. Західноукраїнська преса. Періодика Карпатської України. Літературні журнали 20-30-х років

        4

        2

        10

        Тема 10. Становлення національної преси на Східній Україні початку ХХ ст. за політичних та адміністративних утисків

        2

        -

        11

        Тема 11. Українська еміграція у Європі (1919 – 1939) та її видавнича діяльність

        2

        2

        12

        Тема 12. Преса за Другої світової війни

        2

        -

        13

        Тема 13. Формування тоталітарної журналістики за УРСР

        2

        -

        14

        Тема 14. Періодика 90-х рр. ХХст

        2

        -

         

        Разом

        32

        6

         

         

        Теми практичних занять

        з/п

        Назва теми

        Кількість

        годин

        1

        Тема 2. Репресивні заходи російського уряду проти українського слова

        2

        -

        2

        Тема 4. Становлення і утвердження національних видань у Західній Україні

        4

        2

        3

        Тема 5. Складові іміджу преси

        2

        -

        4

        Тема 6. Особливості української періодики другої половини ХІХ ст.

        2

        -

        5

        Тема 7. Публіцистика І.Франка та М. Грушевського

        4

        -

        6

        Тема 8. Меценати української преси.

        2

         

        7

        Тема 11. Публіцистичне слово українських митців на чужині

        2

        -

        8

        Тема 12. Радянські та окупаційні українські видання

        4

        2

        9

        Тема 14. Традиції української думки на новому історичному етапі розвитку періодики

        4

        -

        Разом

        28

        4

         


        Самостійна робота

         

        з/п

        Назва теми

        Кількість годин

        д/в

        з/в

        1

        Відвідання газетних, бібліографічно-довідкових відділів, залів періодики, архівних і рукописних фондів; опрацювання алфавітних і тематичних каталогів (пошук матеріалів із історії української журналістики) Складання інформаційної  замітки (з використанням ключових слів, для кожної групи  - індивідуально)  – до 10 друкованих рядків.

        6

        9

        2

        Публіцистика українських письменників (Івана Франка, Лесі Українки, Володимира Самійленка, Бориса Грінченка, Михайла Грушевського, Симона Петлюри та ін.) початку ХХ ст. (доповідь)

        6

        8

        3

        Наддніпрянські видання («Хлібороб», «Громадська думка», «Рада», «Село», «Засів», «Слово”, «Дніпрові хвилі» та ін.) як дзеркало українського життя (за вибором студента). Доповідь

         

        6

        8

        4

        Українські органи в Москві та Петербурзі («Украинский вестник», «Украинская жизнь») у справі обстоювання суспільних та національно-культурних інтересів українського громадянства в Російській імперії (повідомлення)

        6

        8

        5

        Огляд сатирико-гумористичних видань Києва

        6

        8

        6

        Підготовка до круглого стоу на тему «Роль журналу «Українська хата» у відстоюванні нових критеріїв української молодої творчої генерації

        6

        8

        7

        Тематичний і жанровий аналіз номерів таборової преси

        7

        8

        8

        Принципи утвердження літературної української мови на шпальтах національної преси впродовж ХХ століття (від минулого до сучасності).

        6

        9

        9

        Особистості на ниві національної публіцистики початку ХХ ст. (дослідницька робота)

        6

        9

        10

        Краєзнавча публіцистика (нариси, репортажі, статті, фейлетони тощо). Історія міст України на шпальтах губернської і провінційної преси

        6

        8

        11

        Жіночі імена в історії української журналістики: від “Першого вінка” (1887) до “Жіночого вісника” (1917) (реферат)

        6

        8

        12

        Сучасна публіцистика: аналіз журналу (за вибором)

        6

        8

        13

        Характеристика видавницької діяльності регіону

        6

        8

        14

        Аналіз бібліотечних фондів періодики області

        7

        8

         

        Разом

        67

        86


        • Tema 4

          Питання до підсумкового контролю

          1. Проблема періодизації історії української журналістики.

          2.Передумови виникнення та національні джерела української журналістики.

          3. Економічні, політичні, технічні та культурні передумови зародження журналістики.

          4. Особливості виникнення журналістики в Україні.

          5. Національні джерела української журналістики. Наявні концепції.

          6. Методологічні проблеми історії журналістики й необхідність поліфункціонального підходу до її вивчення.

          7. Обсяг передмета історії журналістики.

          8. Методика пошуку й опрацювання першоджерел (оригінальних, рідкісних, колекційних газет і журналів).

          9. Цензурні статути в Росії (перша половина ХІХ ст.).

          10. Репресивні заходи російського уряду проти українського слова й перенесення розвитку української журналістики до Австрії.

          11. Фейлетони Г.Ф.Квітки-Основ'яненка  пародія на тогочасний суспільний лад. Викривальні функції «листів» письменника.   

          12. Питання журналістської творчості у публіцистиці українського літератора.

          13.Роль «Руської трійці» у підготовці суспільного руху в Галичині до 1848 р. 14.«Русалка Дністрвая» як один із фактів у розвитку вітчизняної літератури першої половини ХІХ ст.).

          15. «Зоря Галицька» (1848-1857) - перша газета українською мовою.

          16.Журнал «Основа» як один із центрів українського літературного процесу

          17.Видання другої половини ХІХ ст.  «Черниговский листок»

          18. «Житє і слово» (Львів, 1894-1897): заснування журналу та його програма. 19.«Киевская старина» (Київ, 1882-1906): історія заснування.

          20. Історія появи видання «Літературно-науковий вісник», етапи його розвиткуРедактори і співробітники ЛНВ.

          21.Публіцистика І.Франка про національну ідею та солідарність.         

          22. Статті М.Грушевського в обороні національної єдності.

           

          23. Труднощі становлення національної преси на Східній Україні початку ХХ ст.

          24.Утвердження національної ідеї в українській публіцистиці періоду національно-визвольних змагань 1917-1920-х рр. Памфлети, статті, листи М. Грушевського, В. Винниченка, С. Петлюри

          25.Публіцистична майстерність творення політичних портретів (С. Єфремов, Д. Донцов).

          26. Західноукраїнська пресса й періодика Карпатської України 20-30-х років ХХ ст.

          27. Літературні журнали 20-30-х років: ідеологічні протистояння, творчі роздоріжжя (ЛНВ, Вісник, Музагет, Веселка, Мистецтво). 

                   28.Українська еміграція у Європі (1919 – 1939) та її видавнича діяльність. 29. Українські часописи в Польщі, Чехо-Словаччині, Румунії, Франції, Німеччині та інших державах.

          30.Публіцистичне слово українських митців на чужині (Є. Маланюк, С. Петлюра, В. Винниченко, О. Саліковський, М. Шаповал та ін.).

          31.Ідеологічно-тематичні розходження, агітація і пропаганда засобами преси за Другої світової війни.

          32. Громадсько-публіцистична діяльність провідних українських письменників і журналістів за н Другої світової війни. а фронтах, у тилу, на окупованій території, таборах військовополонених, біженців, переміщених осіб тощо.

          33. Зіставлення двох українських видань: радянського та окупаційного або виданого на території Німеччини.

          34. Формування тоталітарної журналістики, її особливості (1945-1990)

          35. Розвиток радіомовлення і телебачення в Україні.

          36.Створення єдиного інформаційного комплексу в УРСР.

          37.Порівняльна характеристика видань ХІХ – початку ХХ ст. (“Основа”, “Діло”, “Киевский телеграф”, “Рада”, “Киевская старина”, “Подолия” (Вінниця), “Русская Ривьера” (Ялта),  губернські “Ведомости” (їхні міські й обласні аналоги) тощо) з подібними однойменними часописами 90-х рр. ХХ ст.

          38.Порівняльна характеристика умов та обставин появи національної журналістики на Східній та Західній Україні.

          39. Цензурні закони й укази, політичні та адміністративні заборони української преси в Російській імперії.

          40.Емський указ 1876 р.

          41.Провідні видання в історії національної преси: їх консолідуюча роль і всеукраїнське значення.

          42.Характеристика періодичних видань на території України в період становлення (перша половина ХІХ ст.).

          43.Суспільно-політична програма журналу „Основа” (1861–1862).

          44.Настанови Кирило-Мефодіївського братства для розвитку громадської думки.

          45.Публіцистика Т. Шевченка.

          46.Дяльність Київської громади.

          47.„Киевский телеграф” (1859–1876) – перше приватне видання на Східній Україні.

          48.Публіцистична діяльність М. Драгоманова.

          49.Партійна преса в Україні на зламі ХІХ – ХХ ст.

          50.Українська періодика за межами українських земель (ХІХ – поч. ХХ ст.).

          51.Творчі дискусії початку ХХ ст.: ідеологічні та естетичні пошуки, національно-патріотичні орієнтири, видання й імена.

          52.Літературна традиція обговорення проблем “батьків” і “дітей” у національній літературі (“Українська хата”).

          53.Типологія українських видань 1905 – 1917 рр.

          54.Преса Українських Січових Стрільців.

          55.Сатирична преса України початку ХХ ст.: її здобутки і традиції.

          56.Читацька аудиторія українських видань, методи виховання свідомого читача.

          57.Краєзнавча публіцистика початку ХХ ст.

          58.Провідні українські фейлетоністи, їхні традиції у сучасній пресі.

          59.Жанрова специфіка української періодики 1905 – 1914 рр.

          60. Особливості жіночої журналістики

           

           

           

           


          • Tema 5

            Рекомендована література 

            Базова

            1. Михайлин І. Л. Історія української журналістики: книга перша. підруч. / І.Л. Михайлин. – Харків : ХІФТ, 2005. – 279 с.

            1968. – Т. 3. – С. 52 – 81.

            2. Бернштейн М. Д. Журналістика // Історія української літератури: У 8 т. – К.,

            1969. – Т. 4. – Кн. 1. – С. 60 – 133.

            3. Дмитрук В. Т. Нарис з історії української журналістики ХІХ ст.: посіб. для

            студ. ф-ту журналістики. – Львів : Вид-во Львів. ун-ту, 1999. – 145 с.

            4. Животко А. Історія української преси / Упоряд., авт. іст.-біогр. нарису та

            приміт. М. С. Тимошик. – К. : Наша культура і наука, 1999. – 368 с.

            5. Історія української дожовтневої журналістики. – Львів : Вища школа, 1983. – 511 с.

            6. Бернштейн М. Д. Журналістика // Історія української літератури: У 8 т. – К.,

            7. Чалий Д.В. Журналістика // Історія української літератури: У 8 т. – К., 1997. – Т. 2. – С. 146 – 161.

            Додаткова 

            1.                Богачевська-Хомяк М. Білим по білому: жінки в громадському житті України / М. Богачевська-Хом’як. - 1884 – 1939. – К., 1995.

            2.                Владимиров В. Історія української журналістики (1917 – 1997 роки) / В.Владимиров. – Луганськ, 1998.

            3.                Горевалов С.І. Військова журналістика України: історія та сучасність / С.І. Горевалов. – Львів, 1998.

            4.                Горинь В. Іван Франко і Леся Українка: відомий епізод “непорозуміння між своїми” / В. Горинь. – Львів, 1998.

            5.                Животко А. Історія української преси / А. Животко. – К., 1999.

            6.                Жіночі студії в Україні: Жінки в історії та сьогодні. – Одеса, 1999.

            7.                Збірник праць Науково-дослідного центру періодики. – Львів, 1994 – 2000. – Вип.1 – 8.

            8.                Качкан В.А. Хай святиться ім’я твоє: У 4 кн. - Кн.1. Галицькі просвітницькі діячі, письменники, вчені – вихідці із священицьких родин В.А. Качкан. – Чернівці, 1994; Кн.2. Студії з історії української літератури ХІХ – ХХ ст. – Коломия, 1996; Кн.3. Українознавство та пресологія (ХІХ – перша половина ХХ ст.). – Львів, 1998; Кн.4. Історія української літератури і культури в персоналіях (ХІХ – перша половина ХХ ст.). – Івано-Франківськ, 2000.

            9.                Кузеля З. З культурного життя України / З. Кузеля. – Зальцведель, 1918.

            10.           Кость С. Нариси з історії української військової преси / С. Кость, О. Тимчишин, К. Федірко. – Львів, 1998.

            11.           Корбич Г. Журнал “Літературно-науковий вісник” львівського періоду (1898-1906) / Г. Корбич. – К., 1999.

            12.           Крупський І.В. Національно-патріотична журналістика України (друга по. ХІХ – перша чверть ХХ ст.) І.В. Крупський. – Львів, 1995.

            13.           Лазебник Ю. Публіцистика в літературі: літ.-крит. Дослідження / Ю. Лазебник. – К., 1971.

            14.           Лизанчук В. Навічно кайдани кували: факти, документи, коментарі про русифікацію в Україні / В. Лизанчук. – Львів, 1995. – С.5 – 149.

            15.           Мартинюк М. Українські періодичні видання Західної України, країн Центральної та Західної Європи (1914 – 1939 рр.): матеріали до бібліографії / М. Мартинюк. – Львів, 1998.

            16.           Матеріали з історії національної журналістики Східної України початку ХХ століття / Уклад. Н.М.Сидоренко, О.І.Сидоренко. – К., 2001.

            17.           Михайлин І.Л. Історія української журналістики. Кн.1. Період становлення: від журналістики в Україні до української журналістики : підруч. / І.Л. Михайлин. – Харків, 2000.

            18.           Мукомела О. Розстріляне слово / О. Мукомела, М. Романюк. – Львів, 1995.

            19.           Павленко М. Українські військовополонені та інтерновані у таборах Польщі, Чехословаччини та Румунії: ставлення влади і умови перебування (1919 – 1924 рр.) / М. Павленко. – К., 1999.

            20.           Павличко С. Дискурс модернізму в українській літературі / С. Павличко. – К., 1999.

            21.           Передирій В. Жіноча доля на тлі доби: літопис жіночого руху у світлі українських видань / В. Передерій, Н. Сидоренко, Т. Старченко. – К., 1998.

            22.           Попик С. Українці в Австрії. 1914 – 1918 : австрійська політика в українському питанні періоду Великої війни. – Київ : Чернівці, 1999.

            23.           Преса боротьби та ідей (західноукраїнська публіцистика першої половини ХХ ст..) : зб. текстів / укл. і авт. вст. ст.. С.А.Кость. – Львів, 1994.

            24.           Романюк М.М. Українська преса Північної Буковини (1870 – 1918 рр.) / М.М. Романюк. – Львів, 1998.

            25.           Романюк М.М. Українське пресознавство на порозі ХХІ століття / М.М. Романюк. – Львів, 2000.

            26.           Романюк М.М., Галушко М.В. Українські часописи Коломиї (1865 – 1994 рр.): історико-бібліографічне дослідження / М.М. Романюк. – Львів, 1996.

            27.           Сидоренко Н. Національно-духовне самоствердження: У 3 ч. / Н. Сидоренко. – К., 2000. – Ч.1-3.

            28.           Славинский М.А. Русская интеллигенция и национальный вопрос // Вехи: Интеллигенция в России. Сб. статей / М.А. Славинский. 1909 – 1910. – М., 1991.

            29.           Смоляр Л. Минуле заради майбутнього: жіночий рух Наддніпрянської України ІІ пол. ХІХ – поч. ХХ ст. Сторінки історії / Л.Смоляр. – Одеса, 1998.

            30.           Срібняк І. Полонені українці в Австро-Угорщині та Німеччині (1914 – 1920 рр.) / І. Срібняк. – К., 1999.

            31.           Срібняк І. Українці на чужині: полонені та інтерновані вояки-українці в країнах Центральної та Південно-Східної Європи: становище, організація, культурно-просвітницька діяльність (1919 – 1924 рр.) / І. Срібняк. – К., 2000.

            32.           Тимошик М.С. Її величність книга: історія видавничої справи Київського університету / М.С. Тимошик. – К., 1999.

            33.           Тимошик М.С. “Лишусь навіки з чужиною...” : Митрополит Іларіон (Іван Огієнко) і українське відродження / М.С. Тимошик. – Вінніпег; Київ, 2000.

            34.           Трощинський В.П. Міжвоєнна українська еміграція в Європі як історичне і соціально-політичне явище / В.П. Трощинський. – К., 1994.

            35.           Українська журналістика: вчора, сьогодні, завтра. – К., 1996 – 1998. – Кн. 1-3.

            36.           Українська журналістика в іменах: мат-ли до енциклопедичного словника. – Львів, 1994 – 2000. – Вип.1 - 7.

            37.           Українська преса : хрестоматія. Т.1. Преса Східної України 60-х рр.. ХІХ ст. / За ред. проф.. М.Ф.Нечиталюка. – Львів, 1999.

            38.           Українські періодичні видання для жінок в Галичині: анотований каталог / укл. В.А.Передирій. – Львів, 1996.

            39.           Шаповал Ю.Г. “Діло” (1880 – 1939 рр.): поступ української суспільної думки. – Львів, 1999.

            40.           Шевчук В. “Хатяни” й український неоромантизм // “Українська хата”: Поезії 1909 – 1914 / Упоряд. В.Шевчук. – К., 1990. – С.3 – 28.

            41.           Ясінський Б. Літературно-науковий вісник: покажчик змісту. Том 1 – 109 (1898 – 1932) / Б. Ясінський. – Київ; Нью-Йорк, 2000.

            Допоміжна

             

            Інформаційні ресурси

            1.     Ворошилов В.В. Журналистика : ученик для вузов / В.В. Ворошилов. – М., 200. – Режим доступу: http://journ-port.ru/publ/14-1-0-155

            2.     Михайлин І.Л. Основи журналістики : підруч. Для вузів / І.Л. Михайлин, - К., 2002. – Режим доступу: http://journ-port.ru/publ/24-1-0-154

            3.     Михайлин І.Л. Ще про методологічні проблеми історії журналістики / І.Л. Михайлин. – Режим доступу: http://journlib.univ.kiev.ua/index.php?act=article&article=1238

            4.     Журналістський фах: газетно-журнальне виробництво: навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. і допов. / Т. О. Приступенко, Р. В. Радчик, М. К. Василенко та ін.; за ред. В. В. Різуна. – К. : Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2012. – 352 с. ─ Режим доступу:

            http://journlib.univ.kiev.ua/Books/jurfax.pdf