Общее
- Дисципліна «Газетно-журнальне виробництво» має на меті – дати студентам цілісне розуміння найважливіших професійних положень, принципів газетно-журнального виробництва, викласти та розглянути основні факти, техніки й технології внутрішньоредакційного та поліграфічного виробництва, а також напрями та тенденції, пов’язані з ним, навчити добре орієнтуватися в багатоманітності та багатовимірюваності виробничих процесів щодо випуску в світ друкованих періодичних видань, розуміння типології, тематики друкованих ЗМІ та особливостей їх жанрології та ілюстрування. Предметом вивчення навчальної дисципліни є технічні, творчі, органiзаційні та концептуальні аспекти газетно-журнального виробництва.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- предмет дисципліни, суть газетного виробництва та його особливості, найважливіші терміни, теоретичні поняття;
- основні професійні положення та їх значення у виробничих процесах, пов’язаних із випуском у світ газетно-журнальної продукції;
- сучасні засади організації внутрішньоредакційних виробничих процесів;
- принципи та завдання художньо-технічного оформлення газети (журналу);
- розмірні елементи газети та журналу;
- найважливіші властивості композиції періодичного видання;
- види подачі текстових матеріалів та їхнє оформлення в газеті і журналі;
- форми і методи верстання газети і журналу;
- способи використання на сторінках періодичного видання ілюстративних матеріалів;
- принципи макетування, верстки та моделювання газетного та журнального номера;
- основні аспекти журналістської роботи в редакції періодичного видання;
- структуру редакції друкованого видання;
- специфіку редакційного планування, специфіку створення бізнес-плану;
- провідні засади маркетингу та менеджменту друкованого видання;
- основні засади ілюстраційного оформлення газетного видання, види, способи, форми та розташування ілюстрацій в газеті, особливості провідних жанрів фотожурналістики в друкованому ЗМІ;
- особливості інформаційних, аналітичних, художньо-публіцистичних жанрів на шпальтах друкованих видань;
- Посилання на лекційні та практичні заняття в ZOOM: https://zoom.us/j/5525493538?pwd=QTJrZG83L3B0WkhzUVhSWGxnUTA1QT09Ідентифікатор конференції: 552 549 3538Код доступу: 11111
Оцінювання
Поточний контроль, модульний контроль, підсумковий контроль (Іспит). Поточний контроль здійснюється під час проведення практичних занять та перевірки самостійного виконання індивідуальних завдань кожним студентом.
Основними формами проведення поточного контролю з дисципліни є усне опитування з кожної теми навчальної програми; письмове експрес-опитування з кожної теми навчальної програми; аналіз практичних ситуацій; модульне тестування за модулями дисципліни; виконання та перевірка індивідуальних самостійних завдань.Шкала оцінювання: національна та ECTS
Сума балів за всі види навчальної діяльності
Оцінка ECTS
Оцінка за національною шкалою
для екзамену, курсового проекту (роботи), практики
для заліку
90 – 100
А
відмінно
зараховано
82-89
В
добре
75-81
С
64-74
D
задовільно
60-63
Е
35-59
FX
незадовільно з можливістю повторного складання
не зараховано з можливістю повторного складання
0-34
F
незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни
не зараховано з обов’язковим повторним вивченням дисципліни