Контрольна робота
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ПІДГОТОВКИ ТА НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ СТУДЕНТАМИ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ
Контрольній роботі надається важливе значення. Вона є однією з форм самостійної роботи студентів-заочників. Виконання цих робіт сприяє більш глибокому, самостійному вивченню предмета і водночас є однією з форм перевірки знань студентів.
Самостійна праця по підготовці до написання роботи вчить студентів підбирати та аналізувати учбовий та періодичний матеріал, узагальнювати явища в економічному житті різних країн та регіонів світу, оволодівати навичками підготовки практичних пропозицій і рекомендацій щодо економічних зв’язків, пов’язувати теоретичні положення з їх практичним застосуванням, критично осмислювати та оцінювати виникаючі події на світовому рівні.
Контрольна робота повинна виконуватися в відповідності до методичних рекомендацій та вимог ЗВОщодо їх оформлення. Об’єм контрольної роботи повинен складатися з 12-15 друкованих сторінок. Обов’язковою вимогою є наявність поля. Поля залишаються: зліва і зверху -3 см, справа -1 см, знизу -3,5 см.
Вибір теми. При виборі теми студент керується тематикою контрольних робіт опублікованих в даному переліку.
План роботи. Після вибору теми складається план роботи. Для цього студент уважно вивчає відповідний розділ програми і відповідну главу підручника, законодавчі та нормативні акти з заданої проблеми.
Встановлює перелік вузлових питань, які будуть висвітлені в його роботі, тобто складає план контрольної роботи. В плані повинні бути вступ, від 3 до 5 основних питань і висновок.
У вступі наведена постановка проблеми та коротка характеристика основних понять, потрібних для розкриття.
В основних питаннях розкриваються головні проблеми теми контрольної роботи.
У висновку узагальнюється викладений матеріал та даються рекомендації щодо вирішення питань, які на погляд студента потребують розкриття.
Робота з літературою. Роботу з літературою потрібно починати з детального ознайомлення з відповідними законами України, потім переходити до монографій, статей в журналах тощо.
Працюючи з літературою, потрібно не тільки осмислювати її зміст, але й обов’язково робити виписки найбільш важливих означень та доказів, фактів і статистичних даних, теоретичних і практичних висновків. Такі виписки допомагають студенту краще засвоїти та закріпити в пам’яті опрацьований матеріал, полегшити його систематизацію, дозволяють при написанні тексту роботи не повертатися до вже прочитаної літератури. Дуже важливо в роботі не допускати бездумного переписування статей і правильно користуватися науковим апаратом. При цьому необхідно пам’ятати основні правила цитування і звертання до авторів.Виклад матеріалу. Кожний розділ роботи починається з викладення змісту аналізованого економічного явища чи процесу. Потім необхідно перейти до характеристики притаманних цьому процесу рис та особливостей, показати всю різноманітність форм його проявів, відобразити його становлення і розвиток. Положення роботи не повинні бути декларованими. Кожне з них потрібно підкріплювати науковою аргументацією, системою доказів і роз’яснень, досвідом з практики. Важливо підкреслити різні точки зору з даної проблеми і висловити свою точку зору.
Під час написання контрольної роботи необхідно уникати нагромадження пропозицій і фраз.Тематика контрольних робіт
- Поняття операційного менеджменту.
- Модель виробничої системи та її елементи.
- Роль і місце операційного менеджменту в системі управління.
- Концепція операційного менеджменту.
- Еволюція поглядів на операційний менеджмент.
- Суть та значення операційної стратегії.
- Поняття рівня якості продукції та процесу.
- Концепція фокусування (спрямованості) операцій і збутової політики.
- Концепція заводу в заводі.
- Традиційні операційні стратегії.
- Нові операційні стратегії.
- Суть та значення рішення в операційному менеджменті.
- Платіжна матриця як спосіб вибору тієї чи іншої альтернативи.
- Дерево рішень як спосіб вибору тієї чи іншої альтернативи.
- Поняття та характеристика системи при системному підході.
- Особливості організації як системи.
- Операційна система та її характерні риси.
- Основні підсистеми операційної системи.
- Суть та значення проектної операційної системи.
- Суть та значення індивідуального виробництва.
- Суть та значення серійного виробництва.
- Суть та значення дрібносерійної системи виробництва.
- Суть та значення велико серійного виробництва.
- Суть та значення системи масового виробництва.
- Суть та значення переробної системи з безперервним процесом.
- Суть та значення виштовхувальної операційної системи.
- Суть та значення витягуючої операційної системи.
- Основні тенденції існування операційної системи.
- Основні режими функціонування операційної системи.
- Основні категорії систем.
- Моделі операційної системи, що охоплюють виробництво і постачання.
- Моделі операційної системи, пов’язані з транспортуванням і сервісом.
- Операційна діяльність підприємства.
- Проектування операційної системи та її основні етапи.
- Основні типи планування операційних систем.
- Автоматизація виробничих процесів.
- Типові фази створення нового продукту.
- Проектування продукту очима споживача.
- Суть та значення промислового дизайну.
- Суть та значення методу „будиночок якості”.
- Управління якістю при проектуванні виробу.
- Суть та значення вартісного інжинірингу.
- Управління матеріальними ресурсами підприємства.
- Управління виробничими запасами підприємства.
- Управління якістю продукції та послуг.
- Управління матеріально – технічним постачанням на підприємстві.
- Управління збутом на підприємстві.