Контрольна робота

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ПІДГОТОВКИ ТА НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ СТУДЕНТАМИ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

 

Контрольній роботі надається важливе значення. Вона є однією з форм самостійної роботи студентів-заочників. Виконання цих робіт сприяє більш глибокому, самостійному вивченню предмета і водночас є однією з форм перевірки знань студентів. 

Самостійна праця по підготовці до написання роботи вчить студентів підбирати та аналізувати учбовий та періодичний матеріал, узагальнювати явища в економічному житті різних країн та регіонів світу, оволодівати навичками підготовки практичних пропозицій і рекомендацій щодо економічних зв’язків, пов’язувати теоретичні положення з їх практичним застосуванням, критично осмислювати та оцінювати виникаючі події на світовому рівні.

Контрольна робота повинна виконуватися в відповідності до методичних рекомендацій та вимог ЗВОщодо їх оформлення. Об’єм контрольної роботи повинен складатися з 12-15 друкованих сторінок. Обов’язковою вимогою є наявність поля. Поля залишаються: зліва і зверху -3 см, справа -1 см, знизу -3,5 см.

Вибір теми.  При виборі теми студент керується тематикою контрольних робіт опублікованих в даному переліку.

План роботи. Після вибору теми складається план роботи. Для цього студент уважно вивчає відповідний розділ програми і відповідну главу підручника, законодавчі та нормативні акти з заданої проблеми.

Встановлює перелік вузлових питань, які будуть висвітлені в його роботі, тобто складає план контрольної роботи. В плані повинні бути вступ, від 3 до 5 основних питань і висновок.

У вступі наведена постановка проблеми та коротка характеристика основних понять, потрібних для розкриття.

В основних питаннях розкриваються головні проблеми теми контрольної роботи.

У висновку узагальнюється викладений матеріал та даються рекомендації щодо вирішення питань, які на погляд студента потребують розкриття.

Робота з літературою. Роботу з літературою потрібно починати з детального ознайомлення з відповідними законами України, потім переходити до монографій, статей в журналах тощо.

Працюючи з літературою, потрібно не тільки осмислювати її зміст, але й обов’язково  робити виписки найбільш важливих означень та доказів, фактів і статистичних даних, теоретичних і практичних висновків. Такі виписки допомагають студенту краще засвоїти та закріпити в пам’яті опрацьований матеріал, полегшити його систематизацію, дозволяють при написанні тексту роботи не повертатися до вже прочитаної літератури. Дуже  важливо в роботі не допускати бездумного переписування статей і правильно користуватися науковим апаратом. При цьому необхідно пам’ятати основні правила цитування і звертання до авторів. 

Виклад матеріалу. Кожний розділ роботи починається з викладення змісту аналізованого економічного явища чи процесу. Потім необхідно перейти до характеристики притаманних цьому процесу рис та особливостей, показати всю різноманітність форм його проявів, відобразити його становлення і розвиток. Положення роботи не повинні бути декларованими. Кожне з них потрібно підкріплювати науковою аргументацією, системою  доказів і роз’яснень, досвідом з практики. Важливо підкреслити різні  точки зору з даної проблеми і висловити свою точку зору.

Під час написання контрольної роботи  необхідно уникати нагромадження  пропозицій і фраз.

Тематика контрольних робіт

 

  1. Поняття операційного менеджменту.
  2. Модель виробничої системи та її елементи.
  3. Роль і місце операційного менеджменту в системі управління.
  4. Концепція операційного менеджменту.
  5. Еволюція поглядів на операційний менеджмент.
  6. Суть та значення операційної стратегії.
  7. Поняття рівня якості продукції та процесу.
  8.  Концепція фокусування (спрямованості) операцій і збутової політики.
  9.  Концепція заводу в заводі.
  10.  Традиційні операційні стратегії.
  11.  Нові операційні стратегії.
  12. Суть та значення рішення в операційному менеджменті.
  13. Платіжна матриця як спосіб вибору тієї чи іншої альтернативи.
  14.  Дерево рішень як спосіб вибору тієї чи іншої альтернативи.
  15.  Поняття та характеристика системи при системному підході.
  16. Особливості організації як системи.
  17.  Операційна система та її характерні риси.
  18.  Основні підсистеми операційної системи.
  19. Суть та значення проектної операційної системи.
  20.  Суть та значення індивідуального виробництва.
  21.  Суть та значення серійного виробництва.
  22.  Суть та значення дрібносерійної системи виробництва.
  23.  Суть та значення велико серійного виробництва.
  24.  Суть та значення системи масового виробництва.
  25.  Суть та значення переробної системи з безперервним процесом.
  26.  Суть та значення виштовхувальної операційної системи.
  27.  Суть та значення витягуючої  операційної системи.
  28. Основні тенденції існування операційної системи.
  29.  Основні режими функціонування операційної системи.
  30.  Основні категорії систем.
  31.  Моделі операційної системи, що охоплюють виробництво і постачання.
  32.  Моделі операційної системи, пов’язані з транспортуванням і сервісом.
  33.  Операційна діяльність підприємства.
  34. Проектування операційної системи та її основні етапи.
  35.  Основні типи планування операційних систем.
  36. Автоматизація виробничих процесів.
  37. Типові фази створення нового продукту.
  38. Проектування продукту очима споживача.
  39.  Суть та значення промислового дизайну.
  40.  Суть та значення методу „будиночок  якості”.
  41.  Управління якістю при проектуванні виробу.
  42. Суть та значення вартісного інжинірингу.
  43. Управління матеріальними ресурсами підприємства.
  44. Управління виробничими запасами підприємства.
  45. Управління якістю продукції та послуг.
  46.  Управління матеріально – технічним постачанням на підприємстві.
  47. Управління збутом на підприємстві.