Практичне заняття 14. Тема. Кримінальні правопорушення у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

Виконати завдання і файл прикріпити для перевірки.

Задача 1. Під час проведення обшуку на одному з державних комбінатів у межах кримінального провадження слідчий капітан поліції Б. з корисливих мотивів, прагнучи отримати неправомірну вигоду, організував навмисну детальну довготривалу перевірку морозильних камер, в яких зберігалася м’ясо-молочна продукція. Цим самим Б. намагався створити ситуацію, за якої керівник комбінату надав би Б. неправомірну вигоду за пришвидшення обшуку, оскільки довготривала перевірка зазвичай призводить до псування продукції через різні причини (відключення електроенергії, недодержання санітарних норм і правил тощо). Однак керівник комбінату не вчинив ніяких протиправних дій. Наслідком такого діяння слідчого стало спричинення зазначеному вище комбінату матеріальної шкоди на суму 164 тис. гривень. Кваліфікуйте дії Б. Відповідь поясніть.

Задача 2. Заступник начальника відділу карного розшуку одного з УП ГУНП м. Києва С. на початку цього року звернувся по телефону до директора приватного підприємства, мотивуючи останнього надати йому грошову винагороду в розмірі 15 тис. грн за вчинення в інтересах такого підприємця відповідних дій з використанням наданої цьому поліцейському влади. Директор приватного підприємства, усвідомлюючи протиправність дій С., узяв певний час на обмірковування зазначеного звернення. Кваліфікуйте дії С. Відповідь поясніть.

Задача 3. Головний державний виконавець І., діючи умисно, з метою отримання неправомірної вигоди, вступив у змову з іншою особою, якій надав копію особистого ключа (логін і пароль) доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Внаслідок таких дій був незаконно знятий накладений арешт щодо відповідного об’єкту нерухомості (нежитлового приміщення), яке було терміново продано, через що державі завдано збитків на суму 4,8 млн. грн. Кваліфікуйте дії І. Відповідь поясніть.

Задача 4. Директор ТОВ «Крант-прайс» Ш., будучи службовою особою юридичної особи приватного права, яка наділена організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, прагнучи одержати неправомірну вигоду для підприємства через безпідставне отримання коштів з державного бюджету, використовуючи свої службові повноваження всупереч інтересам товариства, склав завідомо неправдиві документи (акти з будівництва модульних котелень для середніх загальноосвітніх шкіл), що містили інформацію, яка частково не відповідала дійсності, в частині вартості виконаних будівельних робіт на загальну суму 3,5 млн. грн. Після чого, з метою доведення свого кримінально протиправного наміру до кінця, Ш. надав вищезазначені фіктивні акти на підпис керівнику відділу освіти районної державної адміністрації, яка, не будучи обізнаною про кримінально протиправні наміри Ш., підписала їх і завірила печаткою. На підставі чого зазначену вище суму було перераховано на поточний рахунок ТОВ «Крант-прайс», з якої Ш., з метою отримання неправомірної вигоди для підприємства, використовуючи свої службові повноваження всупереч інтересам товариства, одержав, шляхом використання підроблених актів, 1,1 млн. грн. Внаслідок таких дій державі, в особі відділу освіти районної державної адміністрації, завдано збиток на суму, що у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Кваліфікуйте дії Ш. Відповідь поясніть.

 

Задача 5. На місці роботи слідчо-оперативної групи (виявлено чоловіка з ножовими пораненнями) старший слідчий майор поліції О., прагнучи продемонструвати свою владу місцевій громаді, витягнув з кобури табельну вогнепальну зброю та почав лякати її застосуванням оточуючих, вимагати негайно «видати злочинця», запевняючи, що «пересаджає» половину села, а також вдарив в обличчя громадянина, який спробував йому заперечити. Кваліфікуйте дії О. Відповідь поясніть. Чи вчинив О. корупційне кримінальне правопорушення?