Практичне заняття 17. Тема. Кримінальні правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Письмово виконати наступні завдання, файл з виконаною роботою прикріпити для подальшого оцінювання. Підготуватися до усної перевірки під час заняття.

Задача 1. При проведенні мітингу біля будинку Верховної Ради в м. Києві лідер однієї з партій Д. через гучномовець звернувся до всіх присутніх із словами, що частина території Західної України після закінчення Другої світової війни була незаконно приєднана до території сучасної Словаччини. Наполягаючи на поверненні даної території до складу України, Д. закликав присутніх на мітингу громадян, а також депутатів Верховної Ради України до початку воєнних дій по відношенню Словаччини: спочатку зосередити на кордоні Україна – Словаччина військові підрозділи Збройних Сил України, а потім розпочати бойові дії на території Словаччини, щоб приєднати спірну територію до території України. Після закінчення виступу Д. розкидав серед натовпу листівки, в яких містились заклики до приєднання спірної території до України шляхом збройного конфлікту. Кваліфікуйте дії Д. Відповідь поясніть.

Задача 2. У засобах масової інформації з’явились повідомлення про те, що деякі члени уряду однієї з держав Чорноморського регіону заявили територіальні домагання щодо о. Зміїний, який є територією суверенної України. У відповідь на такі виступи один із заступників міністра оборони України Н., заступник командуючого військово-морських сил України Б. та два члени Ради безпеки України К. і С. в ході конфіденційної зустрічі, на випадок можливих бойових дій з боку потенційного противника для захисту о. Зміїного, розробили таємний план дій, які включали в себе наступне: вони підготували письмові мобілізаційні і організаційно-технічні плани та проекти; провели письмові розрахунки потреб в людських і матеріально-технічних ресурсах; розробили карту розміщення військ Збройних сил України перед початком збройного конфлікту; розробили декілька планів обмежених воєнних операцій, які полягали у висадці десанту на території потенційного противника із знищенням його важливих воєнних об’єктів. Плани були підписані кожним із учасників зустрічі і заховані в тайнику в службовому кабінеті заступника командуючого військово-морськими силами України Б. Про зміст документів та заплановані дії стало відомо в процесі оперативно-розшукових заходів співробітників Служби безпеки України. Кваліфікуйте дії Н., Б., К. і С. Відповідь поясніть.

Задача 3. Патрульні поліцейські затримали на проспекті у м. Ужгород мешканця цього міста С., який розклеював на стінах будинків, стовпах та деревах листівки націоналістичного змісту. Листівки містили звернення до жителів Закарпатської області здійснювати масові вбивства ромів, погроми і підпали в місцях їх проживання, щоб очистити від них Західну Україну. При затриманні у С. було вилучено 465 листівок. Кваліфікуйте дії С. Відповідь поясніть.

Задача 4. Підрозділ аеромобільних військ Збройних сил України відповідно до договору про військову допомогу між Україною і Сполученими Штатами Америки був дислокований в Афганістані. Під час військових операцій в передмістях м. Джалалабад група військовослужбовців разом з командиром батальйону К. і командирами рот І. та Т. вивозили із бібліотек мечетей старовинні книги, рукописи, предмети релігійного культу, які становили історичну та культурну цінність для народу Афганістану. Щоб приховати свої кримінально протиправні дії, К. віддавав накази своїм підлеглим М., С. та О. підривати релігійні будівлі. Викрадені національні цінності К., І. та Т. передавали льотчикам А. і В. Останні, в свою чергу, вивозили їх літаком до України, де продавали колекціонерам. Кваліфікуйте дії співучасників кримінального правопорушення. Відповідь поясніть.

 Задача 5.Громадяни України А., П. та О. проходили військову службу за контрактом у підрозділі Державної прикордонної служби України. Виконуючи завдання з охорони державного кордону, вони самовільно залишили місце служби та перетнули державний кордон України. Згодом вони вступили у військове формування іншої держави, в складі якого протягом року брали участь у воєнних діях на території іншої держави. Через деякий час вони повернулися в Україну.

Кваліфікуйте дії А., П. та О. Відповідь поясніть.