Глосарій


Авторитетність - здатність людини мати певну вагу серед людей, користуватися їх визнанням і пошаною.

Асоціація - з'єднання, зв'язок психічних явищ один з одним.

Атрибуція - приписування людиною причин і мотивів поведінки, особових якостей і характеристик іншим людям на основі буденного, життєвого аналізу їх дій і вчинків.

Аттракція - процес взаємного тяжіння людей один до одного, формування привабливості однієї людини для інших, механізм формування привязанностей, дружніх почуттів, симпатій і любові.

 Вербальний (словесний) - термін, вживаний в психології для позначення форм знакового матеріалу, а також процесу операції з цим матеріалом.

Взаємини міжособові - суб'єктивні зв'язки і стосунки, існуючі між людьми в суспільстві.

Групова динаміка - область соціально-психологічних досліджень, що вивчає закономірності поведінки, спілкування і взаємовпливу людей один на одного в малих групах.

Групова оцінка особи - соціально-психологічний метод, заснований на оцінках різноманітних якостей і поведінки конкретних людей, що даються особами, досить близько з ними знайомими.

Депресія - стан душевного розладу, пригніченості, що характеризується знесиленням і зниженням активності.

Егоцентризм - зосередженість свідомості і уваги людини виключно на самому собі, що супроводжується ігноруванням того, що відбувається навкруги.

Ейфорія - стан надмірної веселості, зазвичай не викликаний будьякими об'єктивними обставинами.

Екстраверсія - зверненість свідомості і уваги людини в основному на те, що відбувається навколо нього (протилежна інтроверсії).

 Імпульсивність - особливість поведінки людини, що полягає в схильності діяти по першому спонуканню, під впливом зовнішніх обставин або емоцій.

Індивідуальність - своєрідне поєднання індивидных властивостей людини, що відрізняє його від інших людей.

Індивідуальний стиль діяльності - стійке поєднання особливостей виконання різних видів діяльності однією і тією ж людиною.

 Інстинкт - природжена малозмінювана форма поведінки, що забезпечує пристосування організму до типових умов його життя.

Інтеграція групова - узгодженість, впорядкованість і стабільність системи внутрішньогрупових процесів.

Інтеграція - здатність швидко знаходити вірне рішення задачі і орієнтуватися в складних життєвих ситуаціях, а також передбачати хід події.

Інтерес - виборче, емоційно забарвлене відношення людини до дійсності, одна з характеристик особи.

Інтерференція - порушення нормального ходу одного процесу втручанням іншого.

Інтроверсія - зверненість свідомості людини до самого собе, його поглиненість власними проблемами і переживаннями, супроводжувана послабленням уваги до того, що відбувається навкруги.

Клімат соціально-психологічний - психологічний настрій в групі або колективі.

Комунікація - в соціальній психології передача інформації, повідомлень, відомостей між людьми може мати як двосторонній, так і односторонній характер.

Компенсація - здатність людини позбавлятися від переживань з приводу власних недоліків за рахунок посиленої роботи над собою і розвитку інших позитивних якостей.

Комплекс неповноцінності - складний стан людини, пов'язаний з недоліком будь-яких якостей (здібностей, знань, умінь і навичок) і супроводжуваний глибокими негативними емоційними переживаннями.

Конфлікт внутрішньоособовий - стан незадоволення людини якими-небудь обставинами його життя, пов'язане з наявністю тих, що суперечать один одному інтересів, прагнень і потреб.

 Криза - стан душевного розладу, викликаний тривалим незадоволенням людини собою і своїми взаєминами з навколишнім світом.

 Культура поведінки - вчинки і форми спілкування людей, засновані на принципах моральності, естетичного смаку і дотримання норм і правил людського гуртожитку.

Міжгрупові стосунки - суб'єктивне відношення різноманітних зв'язків, що виникають між соціальними групами, а також обумовлений ним спосіб взаємодії груп.

Міжособові стосунки - суб'єктивно переживаний зв'язок між людьми.

Міжнаціональне спілкування (на міжособовому рівні) – интерсуб’єктивна взаємодія, в якій окремі особи виступають як представники великих соціальних груп, - етнічних спільностей.

Міміка - сукупність рухів частин лиця людини, що виражають його стан або відношення до того, що він сприймає (представляє, обмірковує, пригадує і тому подібне).

Світогляд особи - система поглядів на природу, суспільство, інших людей і самого себе, яка склалася у людини і визначає його лінію поведінки, життєдіяльність.

Основні сторони культури особи - сукупність компонентів пізнавальної, комунікативної, моральної, естетичної, трудової і фізичної культури особи, на яку орієнтований зміст освіти.

Переживання - відчуття, що супроводжується емоціями.

Розуміння - психологічний стан, що виражає собою правильність прийнятого рішення і супроводжуване почуттям упевненості в точності сприйняття або інтерпретації будь-якої події, явища, факту.

Професійна культура - високий рівень знань, умінь і навичок в певній області трудової діяльності.

Психологічна сумісність людей - здатність людей знаходити взаєморозуміння, налагоджувати ділові і особисті контакти, співробітничати один з одним.

Релаксація - розслаблення.

Рефлексія - здатність свідомості людини зосередитися на самому собі.

Рішучість - готовність вдатися до практичних дій, намір зробити певний вчинок, що сформувався.

Самовизначення особи - усвідомлення людиною свого місця в житті, в суспільстві.

Самовизначення особи - самостійний вибір людиною свого життєвого шляху, цілей, цінностей, моральних норм, майбутньої професії і умов життя.

Самооцінка - оцінка людиною власних якостей, достоїнств і недоліків.

Самореалізація особи - якнайповніше виявлення особою своїх індивідуальних і професійних можливостей.

Саморегуляція - процес управління людиною власними психологічними станами.

Симпатія - почуття емоційної схильності до людини, підвищений інтерес і потяг до нього.

Сумісність - здатність людей працювати разом, успішно вирішувати завдання, що вимагають від них узгодженості дій і хорошого взаєморозуміння.

Сумісність групова - один з компонентів групової згуртованості. Згода групова - спільність картини світу у людей, об'єднаних в соціальну групу.

Співпереживання - переживання людиною тих же самих почуттів і емоцій, які характерні для людей, що знаходяться поряд з ним.

Суперництво - прагнення людини до змагання з іншими людьми, бажання взяти верх над ними, перемогти, перевершити. Соціальне оточення - макро- і мікросередовище, з яким прямо або опосередковано взаємодіє індивід. 139

Соціальний стереотип - спрощене, таке, що схематизувало, характерне для сфери буденної свідомості уявлення про якийнебудь соціальний об'єкт.

Соціограма - спеціальний графік, малюнок, діаграма, що зображують цілісну картину взаємин, взаємних і односторонніх виборів і відхилень, очікуваних виборів і відхилень, зроблених в ході дослідження, проведеного за допомогою социометричної методики.

Соціометрична методика - спосіб дослідження емоційнобезпосередніх стосунків усередині малої групи.

Статус - поняття, що означає положення людини в системі міжособових стосунків і міру його психологічного впливу на членів групи.

Стиль спілкування - індивідуальна стабільна форма комунікативної поведінки людини, що проявляється в будь-яких умовах взаємодії, - в ділових і особистих стосунках, в стилі керівництва і т. д.

Сугестія - навіювання.

Тривожність - властивість людини приходити в стан підвищеного занепокоєння, випробовувати страх і тривогу в специфічних соціальних ситуаціях.

Труднощі спілкування - комунікативні і психологічні бар'єри, що виникають в процесі різних видів спілкування.

Переконаність - упевненість людини у своїй правоті, що підтверджується відповідними аргументами і фактами.

 Рівень домагань особи - прагнення до досягнення цілей тієї міри складності, на яку людина вважає себе здатним.

 Фрустрація - важке переживання людиною своєї невдачі, що супроводжується почуттям безвихідності, крахи надій в досягненні певної бажаної мети.

Цінності соціальні - громадська значущість матеріальних об'єктів, соціально-політичних і духовних утворень для людини, колективу, соціальної групи, суспільства в цілому.

Ціннісні орієнтації - суб'єктивне, індивідуальне віддзеркалення в психіці і свідомості людини соціальних цінностей суспільства і природи на цьому історичному етапі.


Огляд глосарія за алфавітом

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Всі
В цій секції записів не знайдено