Практичне заняття № 11

Тема: «Специфічні жанри аналітичної журналістики: теоретико-методологічні засади»

Завдання: підготувати конспект за планом заняття

План заняття

1.      Прогноз як жанр журналістики: визначення та функціональне призначеня жанру. Характерні особливості жанру. Різновиди прогнозу як жанру журналістики. Методика підготовки та написання.   

2.      Соціологічне резюме як жанр журналістики. Дефініція жанру. Жанрові ознаки соціологічного резюме. Особливості підготовки та написання.                                                           

3.      Жанри моніторингу та рейтингу. Визначення жанру. Провідні жанрові ознаки та специфіка жанрів. Особливості підготовки та написання.                                                                     

4.      Жанри версії та експерименту як репрезентанти аналітичної журналістики. Жанрові ознаки та жанрові модифікації версії та експерименту. Методика підготовки та написання.   

5.      Жанри аналітичного прес-релізу та рекомендації. Визначення та характеристика жанрів.  Особливості жанрів та внутрішньожанрові види. Методика підготовки та написання.   

6.      Жанр листа як репрезентант аналітичної журналістики. Специфіка жанру. Жанрові особливості.  Різновиди листів: відкриті листи, заяви, звернення, привітання.  Особливості підготовки та написання.   

Практикум

1. Знайти матеріали в жанрі прогнозу, версії та експерименту в сучасній пресі (регіональній чи всеукраїнській), проаналізувати підібрані матеріали щодо вияву в них жанрово-родових ознак прогнозу, версії та експерименту, жанрових модифікацій (різновидів) окреслених жанрів. Зробити ідейно-тематичний та лінгвістичний аналіз підібраних матеріалів (тема, ідея, авторські інтенції, аналіз фактажу та аргументів, логіка розкриття та розгортання теми, специфіка мови матеріалів).