Практичне заняття №5. Поняття кримінального правопорушення (злочину), їх класифікація.

Письмово виконати наступні завдання, розв'язки прикріпити фото-файлом.

Задача 1. Д. посварився зі своїм сусідом З. Останній сказав Д., що викраде його автомобіль. Наступного дня Д. подав заяву про намір З. у поліцію.  Чи є дії З. кримінально протиправними? 

 Задача 2.  Сторож Д. недбало виконував свої обов’язки з охорони будівельного складу. Під час чергування він неодноразово відлучався у своїх справах. Цим скористалися П. і Р., які викрали зі складу будівельні матеріали на суму 20 тис. грн.  Чи є дії Д., П. та Р. кримінально протиправними? 

 Задача 3.  Х. вчинив вбивство Л. і зазначив, що його підбурив на цей злочин Б. Під час кримінального провадження Б. заперечував свою співучасть у вбивстві, що й не було доведено. Водночас, суд визнав його винним у тому, що під час досудового розслідування Б. давав неправдиві показання, заперечуючи свою вину. На цій підставі дії Б. було кваліфіковано за ч. 1 ст. 384 КК України «Введення в оману суду або іншого уповноваженого органу».  Чи є правильним висновок суду? Чи є дії Б. кримінально протиправними? 

 Задача 4.  Д. уночі зупинив на вулиці жінку та, погрожуючи їй ножем, почав вимагати віддати йому сумку. Злякана жінка виконала вимогу Д. У сумці грошей не виявилося, а знаходилися лише засоби особистої гігієни.  Чи є дії Д. малозначними?