Практичне заняття №7. Об’єкт кримінального правопорушення (злочину).

Тема.
Об’єкт кримінального правопорушення (злочину).

Виконати письмово наступні завдання.

Задача 1.  Шістнадцятирічному М. дуже хотілося мати нарізну мисливську рушницю. Вночі він проник до квартири громадянина Ф. і викрав таку рушницю.  Що є об’єктом і предметом цього кримінального правопорушення?  

Задача 2.  К., бажаючи помститися П., з метою заподіяння останньому тілесних ушкоджень, знайшов пізно ввечері неосвітлене місце біля під’їзду будинку останнього. Побачивши, що П. заходить до під’їзду свого будинку, К. вистрелив йому в спину з пістолета, який нелегально придбав на ринку, а потім втік з місця події. Пізніше було встановлено, що К. вистрелив не у П., а в М., який одразу помер на місці вчинення кримінального правопорушення.  Чи впливає на кримінальну відповідальність така помилка К.?   Визначте ознаки об’єктів кримінальних правопорушень.  

Задача 3.  У нічний час Х., погрожуючи вбивством, відібрав у громадянки Є. її хутряну шапку та золоті вироби (обручку та сережки). На підтвердження реальності погрози під час скоєння кримінального правопорушення він тримав напоготові у руці кинджал, тобто вчиняв розбійний напад.  Скільки кримінальних правопорушень було вчинено Х.?   Визначте ознаки об’єкта (об’єктів) кримінального правопорушення (кримінальних правопорушень).  

Задача 4.  Працівник оперативно-розшукового підрозділу поліції О. за винагороду в 1 тис. доларів США надав підозрюваному Г. деяку важливу інформацію, що містилася у розпочатому проти останнього кримінальному провадженні.  Скільки кримінальних правопорушень вчинив О.? Визначте ознаки об’єкта (об’єктів) кримінального правопорушення (кримінальних правопорушень).

Задача 5.  Б. і З., перебуваючи у потязі, розпивали спиртні напої та нецензурно лаялись. Коли Д. зробив їм зауваження, Б. зненацька вихопив з кишені ножа та вдарив ним Д., заподіявши йому тяжкі тілесні ушкодження. Зазначені дії були кваліфіковані за ч. 1 ст. 121, ч. 2 ст. 263, ч. 4 ст. 296 КК України.  Визначте ознаки об’єктів цих кримінальних правопорушень.