Візитка курсу

Візитка курсу

Навчальна дисципліна «Соціальна робота з сім’єю, дітьми та молоддю» входить до структури обов’язкових дисциплін професійного циклу навчального плану студентів спеціальності соціальна робота. Вона вивчається на 4 курсі протягом двох семестрів. Загальний обсяг дисципліни складає 5 кредитів, що дорівнює 150 академічним годинам, з яких на аудиторну підготовку відводиться 75 годин, на самостійну - 75. Підсумкова контроль з дисципліни передбачено у вигляді заліку в кінці першого семестру, курсової роботи та іспиту по завершенню вивчення дисципліни в цілому.

Програму розроблено у відповідності до вимог ефективного опанування загальних положень соціальної роботи з сімями, дітьми та молоддю, законодавства України і теоретичних здобутків науки соціальної роботи.

Основна мета навчальної дисципліни – формування у студентів стійких знань, умінь і навичок щодо соціальної роботи з цими категоріями клієнтів, вивчення та аналіз головних проблем життєдіяльності та розвитку цих категорій клієнтів, основні тенденції розвитку сучасної системи їх соціального захисту, методологічні підходи до такої діяльності.

Завдання з вивчення дисципліни полягають у: формуванні знання та розуміння існуючих соціальних проблем сім’ї, дитини та молоді; набуття навичок абстрактного мислення, аналізу та синтезу; розвиток здатності попереджати можливі проблеми клієнта та стимулювати його до розв’язання існуючи; окреслити основне коло завдань роботи соціального працівника з тією чи іншою категорією клієнтів; формування розуміння змісту соціальної роботи із відповідними групами клієнтів.

Зміст дисципліни (тематика):

Тема 1. Особливості соціальної роботи з сім’єю

Тема 2. Основні напрями соціальної роботи з сім’єю

Тема 3. Оцінка потреб сім’ї та дитини

Тема 4. Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах

Тема 5. Соціальна робота з опікунськими сім’ями

Тема 6. Основи соціальної роботи з неблагополучною сім’єю

Тема 7. Подолання сімейного насилля

Тема 8. Соціально-правові засади захисту дитинства в Україні

Тема 9. Соціальна робота з дітьми

Тема 10. Соціальний захист дітей-сиріт

Тема 11. Соціально-педагогічна робота з дезадаптованими дітьми

Тема 12. Соціальний захист дітей з інвалідністю.

Тема 13. Соціально-педагогічна робота з іншими категоріями дітей.

Тема 14. Молодь, як об’єкт соціальної роботи.

Тема 15. Державна молодіжна політика (ДМП)

Тема 16. Соціальна робота з молоддю

Тема 17. Соціальне питання праці і забезпечення зайнятості молоді

Тема 18. Соціальна робота з молоддю з числа порушників закону

Тема 19. Соціально-профілактична робота у дитячому та молодіжному середовищі

Основними формами проведення занять з навчальної дисципліни є лекції, практичні та самостійна робота студента. Після закінченню вивчення цієї навчальної дисципліни студенти складають іспит.

Змістом зазначених видів занять є:

– лекція – основний вид навчальних занять, призначених для викладення теоретичного матеріалу;

– практичне заняття – вид навчального заняття, основною метою якого є поглиблене відпрацювання та закріплення фахових навичок. Дидактичною основою заняття є самостійна робота студента на етапі підготовки до нього та презентація засвоєних знань у процесі проведення заняття;

– консультація – вид навчального заняття, на якому студент отримує від педагогічного працівника відповіді на конкретні питання або пояснення окремих теоретичних положень чи їх практичного використання;

- самостійна робота студентів є основним засобом засвоєння навчального матеріалу у вільний від аудиторних занять час. Вона включає: опрацювання навчального матеріалу, виконання індивідуальних завдань, науково-дослідну роботу.

Під час самостійної роботи студенти готуються до практичних занять з відповідної теми передбаченої робочою навчальною програмою.

Навчальна дисципліна «Соціальна робота з сім’єю, дітьми та молоддю» базується на знаннях таких дисциплін, як «Теорія і практика соціальної роботи», «Прикладні технології соціальної роботи (соціальне проектування)», «Система організацій соціальної роботи», «Методи соціальної роботи».


Last modified: Sunday, 18 October 2020, 7:33 PM