ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 3. ДОГОВОРИ ПРО ПЕРЕДАЧУ МАЙНА В КОРИСТУВАННЯ: ДОГОВІР НАЙМУ (ОРЕНДИ), ПРОКАТУ, ЛІЗИНГУ, ПОЗИЧКИ 11.10.23

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 3. ДОГОВОРИ ПРО ПЕРЕДАЧУ МАЙНА В КОРИСТУВАННЯ: ДОГОВІР НАЙМУ (ОРЕНДИ), ПРОКАТУ, ЛІЗИНГУ, ПОЗИЧКИ

 

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.    Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: [підручник] / [С. С. Бичкова, I.A. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

2.    Токарєва В.І. Цивільне право україни. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

3.    Цивільне право України. Загальна частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнецової, Р.А.Майданика. - 3-те вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 976 с.

4.    Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

5.    Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. : Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

6.    Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах/ За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Т. 2. Особлива частина. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 408 с.(є в бібліотеці)

7.     Цивільне право України: Підручник: У 2 кн./ О.В. Дзери (керівник авт.. кол) / за ред. Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред.  О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.  Кн. 2. - 640 с. (є в бібліотеці)

8.    Цивільне право України: Підручник /Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – 776 с. (є в бібліотеці)

9.     Цивільне право України: Навчальний посібник. За ред.Доліненко Л.О., Доліненко В.О., Сарновська С.О.  – К.: Кондор, 2006. – 356 с. (є в бібліотеці)

10.                   Цивільне право України. Навчальний посібник. За ред. Р.О. Стафанчука. - Кам’янець-Подільський. : “Прецедент”, 2005. - 448 с. (є в бібліотеці)     

 

Навчальні питання:

1. Загальні положення про договір найму (оренди)

1.1 .Поняття та загальна характеристика договору найму (оренди).

1.2. Права і обов'язки сторін за договором найму (оренди).

1.3. Відповідальність сторін за договором найму (оренди).

1.4. Припинення договору найму (оренди).

2. Договір прокату

2.1. Поняття та характеристика договору прокату.

2.2. Права та обов'язки сторін за договором прокату.

3. Договір найму (оренди) земельної ділянки

3.1. Поняття та характеристика договору найму (оренди) земельної ділянки.

3.2. Наслідки припинення або розірвання договору оренди землі.

3.3. Поновлення договору оренди землі.

4. Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди

4.1. Поняття та характеристика договору найму будівлі або іншої капітальної споруди.

4.2. Права та обов'язки сторін за договором найму будівлі або іншої капітальної споруди.

5. Договір найму (оренди) транспортного засобу

5.1 Поняття та загальна характеристика договору найму транспортного засобу.

6. Договір лізингу

6.1. Поняття та види договору лізингу.

6.2. Загальна характеристика договору лізингу.

6.3. Права та обов'язки сторін за договором лізингу.

6.4. Відповідальність продавця (постачальника) предмета договору лізингу.

6.5. Відмова від договору лізингу.

7. Договір найму (оренди) житла

7.1. Поняття та загальна характеристика договору найму (оренди) житла.

7.2. Права та обов'язки сторін за договором найму (оренди) житла.

7.3. Припинення договору найму (оренди) житла, його правові наслідки.

7.4. Договір оренди житла з викупом.

7.5. Договір найму соціального житла.

 

Завдання для самостійного вивчення (6 год.):

1. Договір позички

 

Доповіді:

1. Поняття та характеристика договору позички.

2. Відмінність договору позички від інших подібних договорів.

 

Ситуаційні завдання:

Завдання 1

3 січня 2004 р. Селезнева домовилася з Іванівською про те, що остання надає їй в користування арфу строком на 6 місяців. Після спливу цього строку Іванівська не вимагала від Селезньової повернення арфи і Селезньова продовжувала нєю користуватися. Плата за арфу вносилася нею щомісячно. 5 вересня 2005 р. квартиру Селезньової з вини її сусіда було залито водою, арфа була пошкоджена. Іванівська звернулася з позовом до Селезньової, в якому вимагала стягнути вартість арфи. Се% лезнова заперечувала проти позову, посилаючись на те, що її вини у пошкодженні арфи немає, тому вона не повинна нести відповідальність за її пошкодження. Ваша думка з цього питання?

Завдання 2

 Зайцев Ігор 16 років, студент коледжу, в липні взяв напрокат на човновій станції човен вартістю 255 грн. В установлений час Зайцев човен не повернув, пояснив, що його в нього украли, коли він купався. Завідувач човновою станцією звернувся до юрисконсульта за роз’ясненням, чи буде Зайцев нести май% нову відповідальність, якщо з’ясується, що у нього човна немає. Яку відповідь повинен надати юрисконсульт?

Завдання 3

 АТ «Техніка» уклало з заводом металевих виробів договір про надання йому в оренду екскаватора строком на 1,5 роки. Через 5 місяців машина вийшла з ладу і виникла необхідність її капітального ремонту. Завод здійснив ремонт. Крім того, він устаткував екскаватор новим технічним пристроєм. Протягом 4 місяців завод не платив орендної плати, вважаючи, що затрати на ремонт і поліпшення можуть бути зараховані в рахунок орендної плати. АТ «Техніка» з цим не погодилося, заявивши, що завод капітально відремонтував екскаватор і поліпшив машину без їх згоди. Розв’яжіть суперечку.

Завдання 4

Товариство з обмеженою відповідальністю «Старк» передало в оренду будівельній організації кран. Через деякий час кран став непридатний для користування в зв’язку з аварією. Причиною аварії був ураганний вітер, швидкість якого досягала 30 метрів за секунду. Даний факт підтверджується актом складеним державною комісією. Комісія прийшла до висновку, що кран відновленню не підлягає. ТОВ «Старк» звернулося з позовом про стягнення вартості крану з орендаря. Господарський суд позов задовольнив. Ваша думка з цього питання?

Завдання 5

Стецько у зв’язку з закордонним відрядженням надав Черненко у тимчасове користування однокімнатну квартиру з усіма меблями та іншим майном. Черненко під час проживання в квартирі виконав такі роботи: у ванній кімнаті облицював стіни кахельною плиткою; у вхідні двері врізав новий замок; облаштував балкон; приладнав до вхідних дверей ящик для кореспонденції; При поверненні Стецька з відрядження Черненко звернувся до нього з вимогою про відшкодування вартості витрат. Стецько відмовився виконувати такі вимоги. Звільняючи квартиру, Черненко зняв з дверей ящик для кореспонденції, зняв замок з дверей. Проти таких дій Черненка Стецько заперечував. Як вирішити спір?

Завдання 6

Руденко уклав з Косенко договір майнового найму, відповідно до якого Косенко передав Руденко свій гараж для користування. Договір було укладено на 3 роки. Руденко орендував гараж для утримання у ньому своєї автомашини. Для цієї мети він відповідним чином дообладнав гараж, утепливши його. Через 1 рік Косенко продав будинок разом із гаражем Гребеневу. Гребнев став вимагати від Руденка, щоб він негайно звільнив гараж, тому що гараж потрібен йому самому. Руденко відмовився звільнити гараж і став вимагати від Гребнева відшкодування витрат на переобладнання гаража у сумі 200 грн. Гребнев відмовився відшкодовувати витрати. Яким чином необхідно вирішити спір?


ბოლო ცვლილება: ოთხშაბათი, ნოემბერი 8 2023, 4:30