ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 2. Договір дарування, ренти, договір довічного утримання 20.09.2023

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 2. ДОГОВІР ДАРУВАННЯ, РЕНТИ, ДОГОВІР ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ

 

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.    Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: [підручник] / [С. С. Бичкова, I.A. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

2.    Токарєва В.І. Цивільне право україни. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

3.    Цивільне право України. Загальна частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнецової, Р.А.Майданика. - 3-те вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 976 с.

4.    Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

5.    Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. : Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

6.    Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах/ За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Т. 2. Особлива частина. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 408 с.(є в бібліотеці)

7.     Цивільне право України: Підручник: У 2 кн./ О.В. Дзери (керівник авт.. кол) / за ред. Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред.  О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.  Кн. 2. - 640 с. (є в бібліотеці)

8.    Цивільне право України: Підручник /Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – 776 с. (є в бібліотеці)

9.     Цивільне право України: Навчальний посібник. За ред.Доліненко Л.О., Доліненко В.О., Сарновська С.О.  – К.: Кондор, 2006. – 356 с. (є в бібліотеці)

10.                   Цивільне право України. Навчальний посібник. За ред. Р.О. Стафанчука. - Кам’янець-Подільський. : “Прецедент”, 2005. - 448 с. (є в бібліотеці)     

 

Навчальні питання:

1. Загальні положення про договір дарування

1.1. Поняття та загальна характеристика договору дарування.

1.2. Права та обов'язки сторін за договором дарування.

1.3. Розірвання договору дарування.

2. Характеристика окремих видів договору дарування

2.1. Договір дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому

2.2. Договір дарування з обов'язком обдаровуваного на користь третьої особи

3. Договір ренти

3.1. Поняття та загальна характеристика договору ренти.

3.2. Відмінність договору ренти від інших договорів.

3.3. Права та обов'язки сторін за договором ренти.

3.4. Припинення договору ренти.

 4. Договір довічного утримання (догляду)

4.1. Поняття та загальна характеристика договору довічного утримання (догляду).

4.2. Основні права та обов'язки сторін за договором довічного утримання (догляду).

4.3. Припинення договору довічного утримання (догляду).

 

Завдання для самостійного вивчення (6 год.):

1.      Договір про пожертву

 

Доповіді:

1. Особливості реального та консенсуального договору дарування

2. Становлення інституту довічного утримання

 

Ситуаційні завдання:

Завдання 1

Пархоменко І. заключила в письмовій формі договір дарування з Фадеєвим. За цім договором Пархоменко повинна була передати Фадеєву телевізор вартістю 750 грн., а Фадеєв повинен був відремонтувати і пофарбувати Пархоменко будинок. Фадеєв зробив вказану роботу, Пархоменко відмовилася передати Фадеєву телевізор. Фідеєв звернувся до суду з позовом до Пархоменко, в якому вимагав від неї виконання умов договору.

Вирішіть справу.

Завдання 2

У жовтні 2005 р. Кравченко подарував Михайленку частину будинку, що належав йому на праві приватної власності. Нотаріус засвідчив договір. Андрієнко, що був учасником загальної частини власності на цей будинок, звернувся до суду з позовом про визнання договору дарування недійсним і переведення на нього згідно з нормами цивільного законодавства прав і обов’язків покупця, тому що Кравченко фактично не подарував, а продав свою частину Михайленку. Кравченко, не погоджуючись передати права по договору позивачеві, відмовляється відчужувати свою частину будинку.

Яке рішення повинен винести суд?

Завдання 3

Шпаков подарував своєму племіннику на день народження костюм вартістю 560 грн. Договір укладений в усній формі. З позовом до суду про визнання договору дарування недійсним звернулася жінка Шпакова. Вона вказала в позовної заяві, що костюм був куплений в період, коли вона і Шпаков знаходилися в зареєстрованому шлюбі, був куплений для сина, який помер, а тому він належить обом подружжям на праві спільної власності, чоловік подарував костюм без її згоди. Крім цього, була порушена вимога закону про форму договору дарування.

Яка форма договору дарування?

Вирішіть справу.

Завдання 4

Березюк подарував своєму синові Петру будинок, що знаходився у сільський місцевості, але при цьому отримав від нього розписку про те, що будинок за його життя продаватися не буде, тому що це для нього має велике значення (можливість відпочивати у літний час). Через рік, перебуваючи в скрутному матеріальному становищі, Петро продав будинок Боброву. Березюк звернувся з позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним, надавши при цьому посвідчену секретарем сільської ради села, де знаходиться будинок, розписку.

Ваша думка з цього питання?

Завдання 5

Карпова в березні 2004 р. пред’явила до Мовчана позов про визнання недійсним договору дарування та його виселення з її будинку. В позові Карпова вказала, що 27 січня 2004 р. вона уклала договір з відповідачем про передачу йому половини належного їй будинку на умовах довічного утримання. Договір був нотаріально посвідчений, однак Мовчан не виконує взятих на себе зобов’язань по її утриманню.

Яке рішення повинен ухвалити суд?

Завдання 6

Стеженко, будучи непрацездатним за віком, передав у власність Власенку свій будинок, взамін чого Власенко зобов’язався надавати Стеженку довічне матеріальне забезпечення в натурі у вигляді житла в переданому будинку, догляду і необхідної допомоги. Через 3 роки Власенко помер, а його дружина та син відмовилися виконувати зобов’язання по утриманню Стеженка, пояснивши свою відмову тим, що після смерті Власенка його обов’язки припинились. Стеженко звернувся до суду з позовом, в якому просив зобов’язати дружину Власенка виконувати всі обов’язки, що випливали з передачі будинку Власенку.

Яке рішення повинен ухвалити суд?

Тестові завдання

Тест 1. Договір дарування:

А – односторонній;

Б – двосторонній;

В – оплатний.

 

Тест 2. Форма договору дарування:

А – усна, письмова і письмова нотаріально засвідчена;

Б – тільки письмова;

В – тільки усна.

 

Тест  3. Предметом договору дарування можуть бути:

А– зброя;

Б – картини;

В – отруйні речовини.

 

Тест 4. Обдарованим може бути:

А– держава;

Б – кооператив;

В – юридична особа.

 

Тест 5. Форма договору дарування громадянином майна громадській організації:

А – письмова;

Б – письмова, нотаріальна засвідчена;

В – усна.

 

Тест 6. Дарувальниками за договором дарування можуть бути:

А – обмежено дієздатні фізичні особи;

Б – юридичні особи за рішенням виконавчого органу;

В – держава.

 

Тест 7. Договір дарування:

А – є завжди реальним;

Б – є консенсуальним;

В – може бути як реальним, так і консенсуальним;

 

Тест 8. Договір ренти:

А – односторонній;

Б – двосторонній;

В – консенсуальний.

 

Тест 9. Форма договору ренти:

А письмова і письмова нотаріально засвідчена;

Б – тільки письмова;

В – тільки усна.

 

Тест 10. Строк протягом якого можна розірвати  договір дарування:

А- 1 рік;

Б – 3 роки;

В – законом не встановлений.


Son dəyişilmələr: Tuesday, 19 September 2023, 8:43 AM