ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 1. Договір купівлі-продажу 20.09.2023


СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 1. ДОГОВОРИ ПРО ОПЛАТНУ ПЕРЕДАЧУ МАЙНА:ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ, МІНИ, ПОСТАВКИ, ДОГОВІР НА ПОСТАЧАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ, ДОГОВІР НА ПОСТАЧАННЯ ЕНЕРГОРЕСУРСІВ

 

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.    Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: [підручник] / [С. С. Бичкова, I.A. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

2.    Токарєва В.І. Цивільне право україни. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

3.    Цивільне право України. Загальна частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнецової, Р.А.Майданика. - 3-те вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 976 с.

4.    Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

5.    Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. : Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

6.    Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах/ За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Т. 2. Особлива частина. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 408 с.(є в бібліотеці)

7.     Цивільне право України: Підручник: У 2 кн./ О.В. Дзери (керівник авт.. кол) / за ред. Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред.  О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.  Кн. 2. - 640 с. (є в бібліотеці)

8.    Цивільне право України: Підручник /Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – 776 с. (є в бібліотеці)

9.     Цивільне право України: Навчальний посібник. За ред.Доліненко Л.О., Доліненко В.О., Сарновська С.О.  – К.: Кондор, 2006. – 356 с. (є в бібліотеці)

10.                   Цивільне право України. Навчальний посібник. За ред. Р.О. Стафанчука. - Кам’янець-Подільський. : “Прецедент”, 2005. - 448 с. (є в бібліотеці)     

 

Навчальні питання:

1.    Поняття договору купівлі-продажу та його правове регулювання.

2. Зміст договору.

3. Особливості договору купівлі-продажу у роздрібній торгівлі.

4. Договір поставки

5. Договір контрактації сільськогосподарської продукції

6.    Договір постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу

7. Договір міни


Завдання для самостійного вивчення (6 год.):

1.    Договір про постачання сільськогосподарської продукції

 

Доповіді:

1. Істотні умови договору купівлі-продажу на оптовому ринку споживчих товарів.

2. Захист прав споживачів при купівлі-продажу товарів неналежної якості.

 

Ситуаційні завдання:

Завдання 1.

Сидоренко купив у магазині телевізор, строк гарантії якого 2 роки. Через 2 місяці телевізор зламався з причини не якості деяких деталей. Сидоренко звернувся до директора магазину з проханням замінити телевізор на якісний. Директор запропонував йому телевізор іншої марки, вартість якого була нижчою від марки того телевізора, що купив Сидоренко. Сидоренко погодився на заміну телевізора з умовою, що йому повернуть різницю у цінах. Директор магазину на це не погодився.

Ваші пропозиції щодо вирішення даної ситуації.

Який порядок заміни неякісного товару?

Завдання 2

В магазині “Торговій центр” покупець придбав холодильник марки “Север” і оплатив його доставку. В результаті перевезення холодильник був пошкоджений. Покупець відмовився від прийняття холодильника і потребував від дирекції магазина безоплатно усунути недоліки, директор відмовився, посилаючись на те, що договір вважається укладеним з моменту оплати товару покупцем і продавець не несе відповідальності за недоліки, які виникли після оплати товару.

Як вирішити дане питання?

З якого часу договір купівлі;продажу вважається укладеним?

Завдання 3

Данько продав Міщенко житловий будинок. Після переїзду в придбаний будинок Міщенко виявив, що пропали зимові рами від вікон цього будинку, котрі він бачив у підвальному приміщенні, а також встановлена на даху телевізійна антена. Вияснилося, що ці речі забрав з собою Данько. Міщенко вимагав повернути йому рами і антену, оскільки вони являються приналежністю будинку. Данько відмовився, посилаючись на те, що він їх продавати не збирався і ще до продажу будинку хотів віддати брату.

Яка правова доля приналежності при продажу головної речі?

Як вирішити спір?

Завдання 4

Бровченко вибрала в магазині костюм та блузку і продавець виписав її товарний чек, а костюм та блузку передав на контроль. Бровченко вирішила до оплати чека оглянути інший товар в магазині, відвідування інших відділів зайняло у неї 1 годину 30 хвилин. З’явившись у відділ за костюмом та блузкою вона виявила, що вони вже продані. Бровченко звернулася до дирекції із скаргою на те, що продавці незаконно продали костюм та блузку, що вона вже стала їх власником, а тому вони не мали права їх продавати.

Обґрунтовані чи ні вимоги Бровченко?

В який момент переходить до покупця право власності на

товар?

Завдання 5

16 січня 2004 р. Лариса Павленко купила в магазині костюм, попередньо його оглянувши. Прийшовши до дому, вона стала знову приміряти костюм, але фасон і колір костюма їй вже не сподобалися. Порадившись із членами сім’ї, вона вирішила поміняти костюм. 21 січня вона прийшла в магазин і стала вимагати обміняти костюм. Директор магазину відмовився його обміняти, посилаючись на те, що костюм доброякісний, відповідає розміру покупця і ніяких причин для обміну немає.

Чи має право Павленко обміняти костюм?

Які права покупця у випадку купівлі товару, який не підходить йому за фасоном, кольором та розміром?

Яким чином регулюється це питання в Законі України «Про захист прав споживачів»?

Завдання 6

5.01.04 р. Матвієнко купив у Савченко піаніно за 500 грн. При укладенні договору Матвієнко передав Савченко завдаток у сумі 100 грн. Сторони домовилися, що покупець забере піаніно 10.01.04 р. і сплатить залишок в сумі 400 грн. 10.01.04 р. Матвієнко не зміг заявитися за піаніно у зв’язку із хворобою (про що є відповідний документ). За піаніно він зміг приїхати тільки 16.01.04 р. Савченко повідомив покупця, що піаніно 15.01.04 р. було продано ним сусіду Маркову, тому що Матвієнко не приїхав за ним своєчасно, а сусід запропонував йому за піаніно 800 грн. Матвієнко почав вимагати від Савченка повернути йому завдаток у сумі 200 грн, посилаючись на те, що винною стороною в даному випадку є продавець.

Вирішіть справу.

Завдання 7

Зощенко та Макаров уклали договір купівлі–продажу мотоцикла. За договором Зощенко повинен був сплатити Макарову 1 800 грн. через три дні після передачі мотоцикла. Зощенко своєчасно гроші не сплатив і обіцяв продавцю зробити це найближчим часом, однак гроші сплачені ним так і не були.

Макаров через 6 місяців звернувся до нього з вимогою про повернення грошей. Зощенко відмовився сплачувати гроші, пояснюючи це тим, що договір є недійсним, тому що укладався в усній формі, а повернути мотоцикл він не має можливості, тому що його у нього вже немає, декілька днів тому невідомий викрав його.

Як вирішити ситуацію?

 

Тестові завдання

Тест 1. Договір купівлі-продажу є:

А – консенсуальним;

Б – безоплатним;

В – одностороннім.

 

Тест 2. Рішення про відчуження майна може прийняти:

А – орендар майна;

Б – довірена особа;

В – органи державної влади і управління.

 

Тест 3. Істотними умовами договору є:

А – ціна;

Б – умови продажу;

В – кількість одиниць предмета.

 

Тест 4. Спеціальний порядок набуття права власності

встановлений на:

А – житлові будинки;

Б – автомашини;

В – пневматичну зброю.

 

Тест 5. Договір міни:

А – односторонній;

Б – двосторонній;

В – реальний.

 

Тест 6. Правове регулювання договору міни здійснюється:

А – за правилами договору купівлі-продажу;

Б – за особливими правилами;

В – за правилами договору дарування.

 

Тест 7. Бартерний договір – це різновид:

А – договору купівлі-продажу;

Б – договору дарування;

В – договору міни.

 

Тест 8. Замовником державного контракту на поставку

товарів є:

А – органи центральної виконавчої влади;

Б – держава;

В – Верховна Рада.

 

Тест 9. Предметом договору контрактації сільськогосподарської продукції можуть бути:

А – тварини;

Б – устаткування;

В – овочі.

 

Тест 10. Форма договору поставки:

А – письмова;

Б – усна;

В – законом не встановлена.




  

.


Modifié le: mardi 19 septembre 2023, 08:42