ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 14: ОКРЕМІ ВИДИ ДЕЛІКТНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ 27.03.2024

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 10: ОКРЕМІ ВИДИ ДЕЛІКТНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.    Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: [підручник] / [С. С. Бичкова, I.A. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

2.    Токарєва В.І. Цивільне право україни. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

3.    Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

4.    Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. : Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

5.    Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах/ За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Т. 2. Особлива частина. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 408 с.(є в бібліотеці)

6.     Цивільне право України: Підручник: У 2 кн./ О.В. Дзери (керівник авт.. кол) / за ред. Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред.  О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.  Кн. 2. - 640 с. (є в бібліотеці)

7.    Цивільне право України: Підручник /Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – 776 с. (є в бібліотеці)

8.     Цивільне право України: Навчальний посібник. За ред.Доліненко Л.О., Доліненко В.О., Сарновська С.О.  – К.: Кондор, 2006. – 356 с. (є в бібліотеці)

9.     Цивільне право України. Навчальний посібник. За ред. Р.О. Стафанчука. - Кам’янець-Подільський.: “Прецедент”, 2005. - 448 с. (є в бібліотеці)     

 

Навчальні питання:

1.      Відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів дізнання, досудового слідства, прокуратури або суду.

2.      Відшкодування майнової шкоди фізичній особі, яка потерпіла від злочину.

3.      Відшкодування юридичною або фізичної особою шкоди, завданої їхнім працівником чи іншою особою.

4.      Особливості відшкодування шкоди, завданої органом державної влади, органом влади АРК або органом місцевого самоврядування чи їх посадовими особами.

5.      Відшкодування шкоди, завданої малолітньою, неповнолітньою або недієздатною особою.

6.      Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки.

7.      Особливості відшкодування ядерної шкоди.

8.      Особливості відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг).

 

Завдання для самостійного вивчення (4 год.):

Проаналізуйте Постанову Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди».

 

Напишіть реферат на одну із запропонованих тем:

«Відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП»;

«Відшкодування шкоди, завданої неповнолітніми, малолітніми особами»;

«Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок недоліків товарів та послуг»;

«Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом на виробництві»;

«Особливості відшкодування моральної шкоди за законодавством України»;

 

Творчі завдання:

1.      Поясніть, у чому полягає зміст поняття «презумпція вини»? Відповідь обґрунтуйте.

2.      Складіть порівняльну таблицю на тему «Поняття вини в цивільному праві та у кримінальному праві України».

 

Ситуаційні завдання

Завдання 1

Водій автомобіля Громов, залишивши працюючим двигун, вискочив з салону автомобіля до кіоску за газетою. Драч М., який перебував у нетверезому стані, вирішив «покататися», сів в машину і вчинив наїзд на пішохода.

Що таке джерело підвищеної небезпеки?

Хто буде нести відповідальність за заподіяну в даному випадку шкоду?

 

Завдання 2

Начальник Білоцерківського РУ ГУ МВС України відмовив Маркіну у видачі дозволу на придбання і зберігання мисливської рушниці. Останній подав усі документи, необхідні для видачі дозволу на придбання і зберігання мисливської рушниці, забезпечив умови для її зберігання; будь-які обставини, що перешкоджають безпечному користуванню та поводженню зі зброєю, відсутні. Дії начальника міліції Маркін вважав неправомірними і звернувся до адвоката про надання йому юридичної допомоги для захисту свого права.

Яку пораду необхідно дати Маркіну?

 

Завдання 3

Автоінспектор Матвійчик зупинив водія АТП – 12 Старкова, сів за кермо і почав переслідувати правопорушника. На слизькі дорозі він перевищив швидкість, не справився з керуванням автомобілем і перевернувся. В результаті цього він ще пошкодив автомобіль Старкова.

Хто повинен відшкодувати шкоду Старкову і АТП?

 

Завдання 4

Душевнохворий Матвієнко проник в квартиру Токаренко і привів в непридатність належне її майно, заподіявши шкоду на суму 5000 грн. Токаренко пред’явила позов про стягнення цієї суми до матері Матвієнка, яка не здійснювала належного нагляду за своїм хворим сином. У процесі судового розгляду було

встановлено, по-перше, що Матвієнко не був визнаний недієздатним у встановленому законом порядку, по-друге, що його мати під час спричинення сином шкоди була тяжко хвора і знаходилася на стаціонарному лікуванні в лікарні.

Хто має бути відповідачем за позовом Токаренко?

 

Завдання 5

16-річний Вітя Маленко та його одноліток Віталій Макаров – слюсар заводу, зробили саморобний вибуховий пристрій та підірвали його у сусідньому дворі. Під час вибуху пошкоджено автомобіль, що стояв у дворі, та гараж інваліда Королькова. Власник автомашини та Корольков звернулися до батьків Маленко та Макарова з вимогою про відшкодування заподіяної шкоди.

Хто буде нести відповідальність у даному випадку і в якому розмірі?

 

Завдання 6

16-річний Кравченко працював у приватному підприємстві «Берегиня», де одержував заробітну плату у сумі 1155 грн. У квітні2014 р. він самовільно взяв у сусіда Безпечного автомашину, щоб відвезти знайомого на вокзал. У дорозі він потрапив в аварію, в результаті чого автомобіль був пошкоджений, сума ремонту склала 25200 грн. Безпечний звернувся до Кравченка з вимогою про відшкодування суми ремонту, Кравченко відмовився відшкодовувати ремонт автомашини. Безпечний звернувся з позовом до Кравченка та його батьків про відшкодування заподіяної шкоди.

Яке рішення має прийняти суд?

 

Завдання 7

Токаренко М., який керував автомобілем «Опель» на підставі генеральної довіреності, в результаті аварії пошкодив автомобіль марки «Нива» громадянина Вересня П. Аварія сталася в результаті порушення правил дорожнього руху обома водіями. Сума заподіяної шкоди склала 1052 грн.

Хто і яким чином буде відшкодовувати збитки, яки виникли в результаті аварії?

 

Завдання 8

Учні школи № 22 після закінчення занять гралися біля майстерні школи. В цей час в майстерні два учні займалися під наглядом вчителя праці прибиранням місця роботи. Один з учнів, що грали на дворі, зламав другому учню (Паливоді) палець руки. Батьки Паливоди звернулися до вчителя праці з вимогою про відшкодування витрат на лікування сина, посилаючись на те, що вчитель праці не здійснював належним чином догляд за учнями. Хто повинен відшкодовувати витрати батьків Паливоди на лікування?

Остання версія: середа, 27 березень 2024, 07:47