ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 15: ВІДШКОДУВАННЯ ШКОДИ ЗАВДАНОЇ КАЛІЦТВОМ ІНШИМ УШКОДЖЕННЯМ ЗДОРОВ’Я. КОНДИКЦІЙНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ 27.03.2024

 

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 11: ВІДШКОДУВАННЯ ШКОДИ ЗАВДАНОЇ КАЛІЦТВОМ ІНШИМ УШКОДЖЕННЯМ ЗДОРОВ’Я. КОНДИКЦІЙНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.    Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: [підручник] / [С. С. Бичкова, I.A. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

2.    Токарєва В.І. Цивільне право україни. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

3.    Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

4.    Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. : Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

5.    Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах/ За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Т. 2. Особлива частина. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 408 с.(є в бібліотеці)

6.     Цивільне право України: Підручник: У 2 кн./ О.В. Дзери (керівник авт.. кол) / за ред. Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред.  О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.  Кн. 2. - 640 с. (є в бібліотеці)

7.    Цивільне право України: Підручник /Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – 776 с. (є в бібліотеці)

8.     Цивільне право України: Навчальний посібник. За ред.Доліненко Л.О., Доліненко В.О., Сарновська С.О.  – К.: Кондор, 2006. – 356 с. (є в бібліотеці)

9.     Цивільне право України. Навчальний посібник. За ред. Р.О. Стафанчука. - Кам’янець-Подільський.: “Прецедент”, 2005. - 448 с. (є в бібліотеці)     

 

Навчальні питання:

1.      Особливості відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я.

2.      Відшкодування шкоди, завданої смертю потерпілого.

3.      Умови виникнення зобов'язання з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави (кондикційні зобов’язання).

4.      Суб'єкти та зміст зобов'язання із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.

 

Завдання для самостійного вивчення (4 год.):

Перерахунок відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, при збільшенні мінімальної заробітної плати.

Напишіть реферат на одну із запропонованих тем:

«Відшкодування моральної шкоди, завданої каліцтвом,  іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи»;

«Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи внаслідок непереборної сили».

 

Ситуаційні завдання

Завдання 1

У результаті зіткнення трамваю і вантажного автомобіля, котрий належав автокомбінату, Шевчук, який стояв на задній площадці трамваю, був викинутий на бруківку і отримав перелом обох ніг. Після виходу з лікарні він звернувся в суд з позовом до управління пасажирського транспорту, вимагаючи відшкодування шкоди. Як було встановлено, причиною зіткнення послужила та обставина, що у вантажівці, котра переїжджала вулицю, несподівано заглух двигун і вона зупинилася на трамвайній колії, через це управління заперечувало проти позову, вказуючи, що нещасний випадок стався внаслідок порушення водієм вантажівки правил дорожнього руху. Представник автокомбінату, який був притягнений судом як співвідповідач, також заперечував проти позову, посилаючись на відсутність у справі даних, які засвідчують порушення водієм правил дорожнього руху.

Хто є суб’єктом відповідальності за шкоду, заподіяну Шевчуку?

Яке рішення повинен винести суд?

 

Завдання 2

Міщенко К.М. та Мальцев Т.М. проходили ввечері біля адміністративного будинку заводу «Побутмаш» і побачили вогонь в одному з вікон першого поверху. Вони викликали пожежну охорону, а самі тим часом зламали вікно і стали гасити вогонь підручними засобами. До приїзду пожежників їм вдалося частково погасити пожежу, але при цьому у Міщенка згоріла куртка, якою він гасив полум’я, а Мальцев дістав травму, для лікування якої він витратив певну суму грошей. Міщенко та Мальцев звернулися до адміністрації заводу з вимогою про відшкодування заподіяних їм збитків.

Яка відповідальність заводу у даному випадку?

 

Завдання 3

Громадянин Колесов їхав на мопеді вулицею. Раптом він втратив свідомість внаслідок серцевого нападу і наїхав на пішохода Данилова, що переходив вулицю на позначеному переході. Внаслідок наїзду Данилов отримав поранення і разом з Колесовим був доставлений у лікарню. Після одужання Данилов звернувся до суду з вимогою про відшкодування витрат з боку Колесова.

Яке рішення має прийняти суд?

 

Завдання 4

Громадянин У., перебуваючи у нетверезому стані та керуючи власним автомобілем, здійснив наїзд на велосипедиста гр. В. У результаті чого був пошкоджений велосипед гр. В., а сам він отримав тілесні пошкодження. У зв’язку з цим гр. В. пред’явив до суду позов про відшкодування шкоди гр. У., яка склалася з витрат на лікування у сумі 11 500 грн та ремонту велосипеда у сумі 3 000 грн, усього 14 500 грн.

Які загальні умови відповідальності за зобов’язаннями, що виникають як наслідок заподіяної шкоди? Як вирішити спір?

 


En son değiştirme: Çarşamba, 27 Mart 2024, 7:46 ÖÖ