Структура за темами

  • Загальне

    Анотація навчальної дисципліни

     «Державне будівництво та місцеве самоврядування»

    Предметом вивчення навчальної дисципліни є організаційно-правові основи діяльності: Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Рахункової палати, Президента України, Ради національної безпеки і оборони України, Кабінету Міністрів України та інших органів і посадових осіб виконавчої влади, органів судової влади і прокуратури, органів і посадових осіб місцевого самоврядування, у т.ч. Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

    Міждисциплінарні зв’язки: Теорія держави та права, Конституційне право України, Державне право зарубіжних країн, Адміністративне право, Судові та правоохоронні органи України, Міжнародне право.

     Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

    1. Загальна характеристика державного будівництва та самоврядування в Україні. Організація роботи Верховної Ради України та Президента України.

    2. Організація роботи виконавчих та правоохоронних органів, вищих органів Автономної Республіки Крим та самоврядування в Україні.

     Мета та завдання навчальної дисципліни

    Метою викладання навчальної дисципліни «Державне будівництво та самоврядування в Україні» є опанування основними поняттями і положеннями загальної теорії державного будівництва та самоврядування, як галузі державного і соціального управління та підгалузі конституційного процесу в Україні, засвоєння конституційної структури органів державної влади та органів місцевого самоврядування, вивчення принципів діяльності, функціонування та компетенції цих органів, опанування формами і методами діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

    Основними завданнями вивчення дисципліни «Державне будівництво та самоврядування в Україні» є удосконалення правових знань, вивчення основної термінології навчальної дисципліни, поглиблення досвіду роботи з нормативно-правовими документами, розширення юридичної та загальної ерудиції, оволодіння навичками співробітництва з органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

    1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми слухачі повинні:

    знати:

             основні поняття і положення теорії державного будівництва та місцевого самоврядування,

             визначення та систему організаційних форм діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні,

             організацію роботи Верховної Ради України,

             повноваження та організацію роботи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини,

             повноваження та організацію роботи Рахункової палати,

             організацію роботи Президента України,

             повноваження та організацію роботи Ради національної безпеки і оборони України,

             систему, повноваження та організацію роботи органів і посадових осіб виконавчої влади України,

             систему, повноваження та організацію роботи органів судової влади і прокуратури,

             організацію роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування,

             організацію роботи Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

    вміти:

             використовувати нормативно-правову базу, що стосується державного будівництва та місцевого самоврядування в Україні для виконання службових завдань, аналізувати та тлумачити приписи різноманітних нормативно-правових актів з питань державного будівництва та місцевого самоврядування в Україні,

             узагальнювати та синтезувати приписи Українського законодавства присвяченого державному будівництву та місцевому самоврядуванню в Україні з положеннями міжнародно-правових актів.

    На вивчення навчальної дисципліни відводиться 120 годин/4 кредити ECTS.


  • Тема 1

     

    ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1.

    Загальна частина навчального курсу “Державне будівництво та місцеве самоврядування”. Організація роботи органів державної законодавчої влади

    Тема 1. Поняття та загальна характеристика державного будівництва і самоврядування в Україні.

    Поняття державного будівництва та місцевого самоврядування в України, як галузі державного і соціального управління та, як підгалузі конституційного процесу. Предмет, об’єкти та суб’єкти, методи правового регулювання, система та джерела державного будівництва та місцевого самоврядування в України, як підгалузі конституційного процесу. Взаємозв’язок державного будівництва та місцевого самоврядування в Україні з іншими галузями та підгалузями права.

    Поняття і предмет науки державного будівництва та місцевого самоврядування в Україні. Історичний розвиток науки державного будівництва і місцевого самоврядування, її співвідношення з іншими науками. Методологічні основи, система та джерела науки державного будівництва та місцевого самоврядування в Україні.

    Поняття та система навчальної дисципліни державного будівництва та місцевого самоврядування в Україні. Завдання навчальної дисципліни державного будівництва та місцевого самоврядування в Україні та її значення для підготовки юристів.

    Поняття та система правових, організаційних та організаційно-правових форм діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Поняття та характеристика правових, організаційних та організаційно-правових методів діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

     

    Тема 2. Поняття й елементи організації та діяльності органів державної влади.

    1. Поняття й елементи організації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування в Україні.

     Загальна характеристика елементів організації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і місцевого самоврядування в Україні. Системно структурна організація органів державної влади і місцевого самоврядування в Україні. Співвідношення органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування, їх спільні риси та особливості.

    Система принципів організації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування. Поняття, правове регулювання та співвідношення функцій і компетенції органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування. Поняття і система форм діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування. Поняття і система методів діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування. Наукова організація праці в органах державної влади і місцевого самоврядування, її основні вимоги.

     

    2. Основи організації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і місцевого самоврядування в Україні

    Поняття “основи організації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і місцевого самоврядування в Україні”. Територіальна основа системи органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і місцевого самоврядування в Україні. Правова основа організації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і місцевого самоврядування в Україні. Матеріальна і фінансова основи організації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і місцевого самоврядування в Україні.

    Тема 3. Організація роботи Верховної Ради України

    1. Будова, форми і методи роботи Верховної Ради України Основи організації та діяльності Верховної Ради Украї- ни. Організаційна будова та функції Верховної Ради України. Форми роботи Верховної Ради України. Сесія – головна організаційна форма роботи Верховної Ради України, порядок її підготовки і проведення. Особливості підготовки і проведення першої сесії Верховної Ради України нового скликання. Органі- зація проведення слухань у Верховній Раді України. Методи роботи Верховної Ради України. Організація прийняття та виконання актів Верховної Ради України. 2. Організація роботи органів та посадових осіб Верховної Ради України Організація роботи Голови Верховної Ради України та його заступників. Система, будова та порядок утворення комітетів Верховної Ради України. Функції та компетенція комітетів Верховної Ради України. Форми і методи роботи комітетів Верховної Ради України. Погоджувальна рада депутатських фракцій і груп. Організація роботи тимчасових комісій Верховної Ради України. Структура, функції та організація роботи апарату Верховної Ради України. Організація роботи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Організація роботи Рахункової палати.

     

    Тема 4. Організація роботи народних депутатів України

    Організація підготовки і проведення виборів народних депутатів України. Організація роботи народних депутатів України у Верховній Раді України та з виборцями. Помічники- консультанти народних депутатів України. Запити і звернення народних депутатів України, порядок їх внесення і розгляду. Гарантії діяльності народних депутатів України. Організація роботи депутатських фракцій і груп.


  • Ця тема

    Тема 2

    Змістовий модуль 2

    Організація роботи органів державної виконавчої влади. Організація роботи органів місцевого самоврядування

     

    Тема 5. Організація роботи Президента України. Роль Адміністрації Президента України в діяльності глави держави.

    Правова основа діяльності та правовий статус Президента України. Організація та проведення виборів Президента України. Вступ на посаду Президента України.

    Функції, компетенція та повноваження Президента України. Значення консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб у здійсненні повноважень Президента України.

    Організаційно-правові форми та методи роботи Президента України. Взаємодія Президента України з органами законодавчої влади, виконавчої влади, судової влади, органами місцевого самоврядування.

    Припинення повноважень Президента України. Підстави і процедури дострокового припинення повноважень Президента України. Повноваження посадової особи, що тимчасово виконує функції Президента України.

    Поняття, завдання, повноваження і організація роботи Адміністрації Президента України.

     

    Тема 6. Повноваження та організація роботи Ради національної безпеки і оборони України.

    Організація роботи Кабінету Міністрів України Основи організації і діяльності Кабінету Міністрів України. Порядок утворення і будова Кабінету Міністрів Укра- їни. Функції Кабінету Міністрів України. Форми і методи діяль- ності Кабінету Міністрів України. Організація прийняття та виконання актів Кабінету Міністрів України. Організація ді- 12 яльності робочих органів Кабінету Міністрів України. Структу- ра, функції та організація роботи апарату Кабінету Міністрів України.

     

    Тема 7. Організація роботи центральних та місцевих органів державної виконавчої влади.

     

    1.     Організація роботи центральних органів виконавчої влади.

    Основи організації і діяльності центральних органів ви- конавчої влади. Система, функції та порядок утворення центральних органів виконавчої влади. Організаційна будова центральних органів виконавчої влади. Форми і методи діяль- ності центральних органів виконавчої влади.

    2.     . Організація роботи місцевих державних адміністрацій.

    Основи організації і діяльності місцевих державних ад- міністрацій. Система, порядок утворення і будова місцевих державних адміністрацій. Функції та компетенція місцевих державних адміністрацій. Голова місцевої державної адмініст- рації та його заступники, їх повноваження й організація роботи. Організація роботи колегії місцевої державної адміністрації. Форми і методи діяльності місцевих державних адміністрацій. Організація прийняття та виконання актів місцевих державних адміністрацій. Відділи, управління та інші органи місцевої дер- жавної адміністрації, її апарат, організація їх роботи.

     

    Тема 8. Організація місцевого самоврядування в Україні

    1. Засади місцевого самоврядування Поняття і система місцевого самоврядування. Територі- альна громада – первинний суб’єкт місцевого самоврядування. Форми здійснення територіальною громадою місцевого само- врядування. Місцеві референдуми. Збори (конференції) громадян, організація їх підготовки та порядок проведення. Місцеві ініціативи. Громадські слухання. Звернення громадян. Принципи місцевого самоврядування. Функції місцевого самоврядування. Основи місцевого самоврядування. Гарантії місцевого самоврядування. Відповідальність органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

     

    Тема 9. Організація роботи представницьких органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

    Система і будова місцевих рад. Функції та компетенція місцевих рад. Форми та методи діяльності місцевих рад. Порядок підготовки та проведення сесій місцевих рад. Організація роботи постійних і тимчасових комісій місцевих рад. Апарат місцевих рад і організація його роботи. Служба в органах місцевого самоврядування. Організація роботи сільського, селищ- ного, міського голови, секретаря ради, голови обласної, районної ради та його заступників. Організація роботи органів самоорганізації населення. Асоціації та інші форми добровільних об’єднань органів місцевого самоврядування.

     

    Тема 10. Організація роботи депутатів місцевих рад.

    Організація підготовки і проведення виборів депутатів місцевих рад. Організація роботи депутатів місцевих рад у ра- дах. Організація роботи депутатів місцевих рад із виборцями. Депутатські запити, звернення, запитання, порядок їх внесення і розгляду. Гарантії діяльності депутатів місцевих рад.