Структура за темами

  • Загальне

    Анотація дисципліни «Історія вчень про державу і право»

    Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни «Історія вчень про державу і право» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра за напрямом підготовки 0304 «Право».

    Предметом вивчення  навчальної дисципліни є вивчення історії політико-правових вчень, закономірностей їхнього розвитку та протиборства, в результаті яких сформувалися системи аргументів на користь того або іншого способу вирішення цих проблем (проблеми прав людини, співвідношення особистості та держави, держави та права, демократії й технократії, миру та війни, теорії права та ін.).

     Міждисциплінарні зв’язки.  Курс пов'язаний з дисциплінами історичного циклу: "Історією держави і права зарубіжних країн", "Історією держави і права України", а також з "Теорією держави і права" та "Конституційним правом України".

    1. Мета та завдання навчальної дисципліни

    1.1. Мета і завдання дисципліни “Історія вчень про державу і право” полягає у тому, щоб студенти юридичного факультету, вивчаючи дану дисципліну, одержали знання про політичні та правові вчення в їх історичній еволюції, розуміли конкретну суть політико-правових теорій і могли співвіднести їх з сучасними концепціями.

    1.2. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми здобувачі вищої освіти повинні:

    знати: – погляди, ідеї, основні концепції тих мислителів, які визнані класиками політико-правової думки; – хоча б загальні положення про життя, творчу діяльність, політичну орієнтацію авторів цих вчень; – основні добутки мислителів;

    вміти: – орієнтуватися в тій історичній обстановці, коли були створені політико-правові вчення; – при вивченні політико-правових концепцій минулого з’ясувати їх зміст у контексті сьогоднішнього вирішення відповідних проблем; – поєднувати конкретно-історичний підхід до поглядів, ідей, концепцій минулих часів, з їхньою проблемною актуалізацією; – подавати матеріал дисципліни в логічних схемах і таблицях; – аналізувати і використовувати навчальну та наукову літературу; – висвітлити погляди автора на державу (походження, сутність, форми держави, найкращий державний устрій) і право (поняття права, джерела права, співвідношення права і моралі, права і закону, ставлення до законності); – користуватись загальнофілософською спадщиною мислителів.