ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 20: Реалізація спадкових прав

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 16: Реалізація спадкових прав

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.        Спадкове право: навч. посібник [для студ. вищ. навч. закл.] / кол. авт. ; кер.авт. кол, канд. юрид. наук, доц. Нестерцова-Собакарь О.В. – Дніпро : Дніпроп. держ. ун-т внутр.справ. 2017. – 164 с.

2.        Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: [підручник] / [С. С. Бичкова, I.A. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

3.        Токарєва В.І. Цивільне право україни. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

4.        Цивільне право України. Загальна частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнецової, Р.А.Майданика. - 3-те вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 976 с.

5.        Цивільне право України. Особлива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

6.        Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. : Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

 

Навчальні питання:

1. Прийняття спадщини.

2. Перехід права на прийняття спадщини (спадкова трансмісія).

3. Відмова від спадщини.

4. Поділ спадщини між спадкоємцями

 

Доповіді:

1.    Відумерлість спадщини.

2.    Правова природа та основні властивості спадкового договору.

 

Практичне завдання № 1.

В aвтомобільній кaтaстрофі 15 червня 2017 року зaгинуло подружжя Вaсюків. Нa день їх смерті зaлишилось мaйно, що склaдaється з спільно нaбутого мaйнa: будинку, що нaлежить кожному з них по одній другій долі тa грошового вклaду в сумі 200 000 тисяч гривень, з яких 10 000 гривень  є спільнонaбутими, a 190 000 гривень - нaбуті чоловіком до шлюбу. Подружжя зaповіт не зaлишило. Спaдкоємцями після смерті  чоловікa тa дружини є їх спільнa дочкa A. Тaкож, у дружини зaлишився син К. після першого шлюбу тa мaти. Всі спaдкоємці претендують нa спaдщину.  

Визнaчте коло спaдкоємців.

Які повинен вчинити нотaріус?

Які чaстки у спaдщині отримaє кожний із спaдкоємців? Відповідь обґрунтуйте.

 

 

 

 

Практичне завдання № 2.

Після смерті в автокатастрофі подружжя Остапових на їхнє  майно претендують: син (21 рік); донька (17 років); рідний брат померлого; мати померлої; громадянин Третяк (79 років, якого утримував померлий 8 років). 

Хто із перерахованих осіб отримає спадщину?

 

Практичне завдання № 3.

Громадянин П. помер в автомобільній катастрофі. Після відкриття спадщини до нотаріуса звернулася дружина загиблого із заявою про прийняття спадщини, у якій просила вжити заходів щодо охорони будинку. Через кілька днів після цього до нотаріуса звернулася гр. Л., яка заявила, що впродовж семи років перебувала у фактичних шлюбних стосунках із загиблим (дружина знала про її існування) і перебувала на його утриманні. За її словами, гр. П. пішов від своєї дружини, не розірвавши з нею шлюб, і всі ці роки проживав у її квартирі. Зараз остання перебуває на другому місяці вагітності і як доказ цього в неї є довідка від лікаря . 

Поясніть, хто успадкує майно?

Вирішіть цю ситуацію відповідно до чинного законодавства? 

 

Практичне завдання № 4.

Громадянка Б. проживала сама. Її єдина дочка ніколи її не відвідувала і не підтримувала із нею родинних стосунків. Коли гр. Б. захворіла, то всі турботи щодо догляду за нею взяла на себе сусідка. Вона оплачувала лікування, купляла продукти, прибирала у квартирі. Так тривало 2 роки. Згодом громадянка Б. померла, не залишивши заповіту. Її дочка подала заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Цим вчинком була обурена сусідка. Вона звернулася до суду з позовною заявою про усунення від права на спадкування за законом дочку гр. Б. 

Проаналізуйте цю ситуацію відповідно до чинного законодавства.


ბოლო ცვლილება: ხუთშაბათი, დეკემბერი 14 2023, 9:49