ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 21: Оформлення права на спадщину

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 17: Оформлення права на спадщину

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.    Спадкове право: навч. посібник [для студ. вищ. навч. закл.] / кол. авт. ; кер.авт. кол, канд. юрид. наук, доц. Нестерцова-Собакарь О.В. – Дніпро : Дніпроп. держ. ун-т внутр.справ. 2017. – 164 с.

2.    та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

3.    Токарєва В.І. Цивільне право України. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

4.    Цивільне право України. Загальна частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнецової, Р.А.Майданика. - 3-те вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 976 с.

5.    Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

6.    Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

 

Навчальні питання:

1.      Загальні положення щодо оформлення права на спадщину.

2. Процесуальні особливості видачі свідоцтва про право на спадщину.

3. Спадкова справа.

4. Державна реєстрація права на спадщину.

5. Внесення змін до свідоцтва про право на спадщину. Скасування свідоцтва.

 

Напишіть реферат на одну із запропонованих тем:

1.      Особливості спадкування акцій.

2.      Корпоративне право як об’єкт спадкових прав.

3.      Особливості спадкування вогнепальної зброї

 

Практичне завдання №1.

Після смерті громадянина В. його дочка звернувся до юридичної консультації щодо роз’яснення своїх прав та обов’язків відносно спадщини. 

У гр. В. була окрема трьохкімнатна квартира, предмети особистого побуту, особисті речі, автомобіль, 10 акцій. У банку на його ім’я було відкрито рахунки, на яких є кошти. За той місяць, коли помер гр. В. йому не було перераховано пенсію. Крім цього, сусід покійного надав розписку, згідно з якою покійний взяв у нього в борг та зобов’язувався повернути грошову суму. 

Виступіть у ролі юриста та надайте правову консультацію.

 

Практичне завдання №2.

До правоохоронних органів звернулася гр. С. із заявою про притягнення до юридичної відповідальності нотаріуса Т. У заяві вона вказала, що нещодавно склала заповіт, в якому не згадала свою дочку та рідну сестру. Останні, дізнавшись про складання заповіту, звернулися до нотаріуса Т. і він їм розголосив його зміст.

Гр. С. довгий час проживала у Англії і розповіла, що відповідно до законодавства цієї країни зміст заповіту не мають права розголошувати навіть спадкоємцям до смерті спадкодавця.

А як регулює такі питання чинне українське законодавство?

Чи буде притягнено до відповідальності нотаріуса Т.?

 

Практичне завдання №3.

Громадянка Б. проживала сама. Її єдина дочка ніколи її не відвідувала і не підтримувала із нею родинних стосунків. Коли гр. Б. захворіла, то всі турботи щодо догляду за нею взяла на себе сусідка. Вона оплачувала лікування, купляла продукти, прибирала у квартирі. Так тривало 2 роки. Згодом громадянка Б. померла, не залишивши заповіту. Її дочка подала заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Цим вчинком була обурена сусідка. Вона звернулася до суду з позовною заявою про усунення від права на спадкування за законом дочку гр. Б. 

Проаналізуйте цю ситуацію відповідно до чинного законодавства.

 

Практичне завдання №4.

Климаков В. Г. помер 16 березня 2019 року. 3 березня 2019 року ним був складений заповіт на все майно на користь сестри.

На момент смерті в нього були: син – інвалід ІІІ групи; донька, що досягла 55 років через 1 місяць після смерті спадкодавця; троє неповнолітніх онуків, мати яких, що також була донькою спадкодавця, померла до відкриття спадщини; дружина 76 років. Усі спадкоємці претендують на спадщину. 

Визначте коло спадкоємців та порядок видачі свідоцтва про право на спадщину.

За життя Миронова А. П. склала два заповіти, які зберігалися у приватного нотаріуса. Та в тексті останнього вона не вказала, що попередній заповіт вважає недійсним. Тому після відкриття спадщини постало питання, який із цих документів має чинність. 

Виступіть у ролі юриста і надайте правову консультацію.

Чи має право приватний нотаріус посвідчувати заповіти?

 

Практичне завдання №5.

Громадянин Т. взяв кредит у банку в розмірі 15 000 $ США і раптово помер. Спадковим майном є квартира, яка оцінена в 10 000 $ США. Права на цю квартиру заявила його єдина спадкоємниця, дочка, і прийняла спадщину. 

Чи буде вона відповідати за борг спадкодавця? Відповідь обґрунтуйте.


Last modified: Thursday, 14 December 2023, 9:49 AM