ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 19: Спадкування за законом 08.05.2024

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 15: Спадкування за законом

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.    Спадкове право: навч. посібник [для студ. вищ. навч. закл.] / кол. авт. ; кер.авт. кол, канд. юрид. наук, доц. Нестерцова-Собакарь О.В. – Дніпро : Дніпроп. держ. ун-т внутр.справ. 2017. – 164 с.

2.    та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

3.    Токарєва В.І. Цивільне право України. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

4.    Цивільне право України. Загальна частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнецової, Р.А.Майданика. - 3-те вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 976 с.

5.    Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

6.    Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

 

Навчальні питання:

1.      Поняття спадкування за законом. Коло спадкоємців за законом. 

2.      Спадкування за правом представлення. Розподіл спадщини між

спадкоємцями.

3.      Здійснення спадкових прав.

 

Напишіть реферат на одну із запропонованих тем:

1.      Обов’язок спадкоємців задовольнити вимоги кредитор.

2.      Спадкування частки спадкодавця у майні підприємницького товариства.

 

Практичне завдання №1.

Громадянин П. помер в автомобільній катастрофі. Після відкриття спадщини до нотаріуса звернулася дружина загиблого із заявою про прийняття спадщини, у якій просила вжити заходів щодо охорони будинку. Через кілька днів після цього до нотаріуса звернулася гр. Л., яка заявила, що впродовж семи років перебувала у фактичних шлюбних стосунках із загиблим (дружина знала про її існування) і перебувала на його утриманні. За її словами, гр. П. пішов від своєї дружини, не розірвавши з нею шлюб, і всі ці роки проживав у її квартирі. Зараз остання перебуває на другому місяці вагітності і як доказ цього в неї є довідка від лікаря . 

Поясніть, хто успадкує майно? Вирішіть цю ситуацію відповідно до чинного законодавства? 

 

Практичне завдання №2.

2 лютого 2019 року помер громадянин П. Після його смерті залишилося спадкове майно у вигляді квартири. До нотаріальної контори звернувся гр. Н., який є рідним братом спадкодавця, із заявою про прийняття спадщини. 

Чи належить гр. Н. до якої-небудь черги спадкоємців за законом? У якому випадку він може одержати свідоцтво про право на спадщину?

 

Практичне завдання №3.

Після смерті громадянина О., який не залишив заповіту, на його майно претендують: дружина (54 роки), син (28 років), донька дружини (удочерив за рік до смерті), перша дружина (59 років) та донька від першого шлюбу (30 років), рідний брат (62 роки), мати померлого (80 років). 

Хто із них має право на спадок? На скільки частин буде поділено спадщину?

 

Практичне завдання №4.

Після смерті в автокатастрофі подружжя Остапових на їхнє майно претендують: син (21 рік); донька (17 років); рідний брат померлого; мати померлої; громадянин Третяк (79 років, якого утримував померлий 8 років). 

Хто із перерахованих осіб отримає спадщину?  

 

Практичне завдання №5.

Після смерті громадянина П. до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини надійшли заяви про прийняття спадщини від дружини померлого, його повнолітнього сина, батька та матері. Через деякий час заяву про прийняття спадщини також подала гр. О. від імені її малолітнього сина, який народився через два місяці після смерті гр. П. Вона додала до заяви копію складеної за час життя гр. П. в органі РАЦСу заяви про визнання ним батьківства щодо зачатої дитини. Сім’я гр. П. оспорила заяву  гр. О., вважаючи, що вона не має ніяких прав на спадщину.

Проаналізуйте цю ситуацію відповідно до чинного законодавства.

 

Практичне завдання №6.

У померлої громадянки К. залишилися мати і чоловік. Крім цього, громадянка мала двох братів і сестру. Мати, чоловік і сестра відмовилися від спадщини. У сестри виник сумнів, чи буде прийнята їх відмова, і в цьому випадку, якою буде частка спадщини? 

З даним питання вона звернулася до органу первинної правової допомоги. Яку відповідь вона повинна отримати відповідно до чинного законодавства?


Ostatnia modyfikacja: środa, 15 maj 2024, 09:47