ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 18. Спадкування за заповітом 08.05.2024

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 14: Спадкування за заповітом

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.    Спадкове право: навч. посібник [для студ. вищ. навч. закл.] / кол. авт. ; кер.авт. кол, канд. юрид. наук, доц. Нестерцова-Собакарь О.В. – Дніпро : Дніпроп. держ. ун-т внутр.справ. 2017. – 164 с.

2.    Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: [підручник] / [С. С. Бичкова, I.A. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

3.    Токарєва В.І. Цивільне право україни. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

4.    Цивільне право України. Загальна частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнецової, Р.А.Майданика. - 3-те вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 976 с.

5.    Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

6.    Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

 

Навчальні питання:

1.      Поняття заповіту. Зміст заповіту. Форма заповіту.

2.      Особливості заповідальних розпоряджень заповідача.

3.      Право на обов'язкову частку у спадщині. Позбавлення спадщини. Недійсність заповіту.

 

Напишіть реферат на одну із запропонованих тем:

1.      Правове регулювання реалізації свободи заповіту.

2.      Заповіт подружжя та спадковий договір з участю подружжя: порівняльний аналіз.

 

Практичне завдання №1.

Громадянин С. склав заповіт, за яким усе своє майно заповів у рівних частинах внукам К., П., Т. та О. 20 листопада 2004 року С. помер. Після його смерті залишилось майно: будинок (140 тис. грн.), автомобіль (15 тис. грн.), телевізор, холодильник, імпортні меблі та інші предмети домашньої обстановки (30 тис. грн.) та вклад в банку (12 тис. грн.). Т. та П. подали заяву у нотаріальну контору про прийняття спадщини, К – відмовився від належної йому частини спадщини в користь сестри Т., з якою проживав спадкодавець, О. не вчинив жодних дій, що свідчить про прийняття спадщини.

З заявами про прийняття спадщини звернулися також Г. (брат померлого) та Ж. (дочка померлого).

Що таке заповіт?

Визначте коло спадкоємців.

Визначте склад спадщини кожного із спадкоємців. Відповідь обґрунтуйте.

 

Практичне завдання №2.

У лютому 2004 року громадянин Н. пред’явив позов до С. про визнання заповіту недійсним і поділ спадкового майна. Позивач зазначав, що його мати склала заповіт на належний їй будинок на користь відповідачки С. – своєї дочки (сестри позивача) перебуваючи у важкому стані, в якому не могла керувати своїми діями.

У судовому засіданні Н. змінив підстави позову і просив визнати заповіт недійсним у зв’язку з порушенням таємниці останнього та недотримання порядку його укладення.

Як зазначав позивач, що підтвердили свідки Ж. та О., заповіт був складений у палаті лікарні, у присутності інших хворих, посвідчений лікарем і в цей же день вручений відповідачці.  

Що таке заповіт? 

У якому випадку заповіт може вважатися недійсним?

Визначте процедуру укладення заповіту відповідно до цивільного законодавства.

Дайте правовий аналіз спору та вирішіть справу.

 

Практичне завдання №3.

Гр.Петров І.М. залишив заповіт, посвідчений 21.03.2007, яким заповів все належне йому майно дочці Сидоренко С.І. та сину Петрову В.І. в рівних частках кожному.

Спадкодавець Петров І.М. помер 15.04.2014. Дружина спадкодавця та його сини Петров В.І. померли до відкриття спадщини. До нотаріальної контори своєчасно звернулася дочка гр.Сидоренко С.І. із заявою про прийняття спадщини та про видачу на її ім’я свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, зазначене у заповіті.

Охарактеризуйте поняття «заповіт», «свідоцтво про право на спадщину».

Визначте спадкоємців.

Як повинен діяти нотаріус. Які  факти повинен перевірити нотаріус перед видачею свідоцтва?

 

Практичне завдання №4.

В лютому 2017 року позивачі звернулися в суд з вказаним позовом. Свої вимоги мотивує тим, що помер їх батько, який згідно заповіту від 05 грудня 1986 року, посвідченого Музичанською сільською радою все своє майно заповів позивачам.

Після його смерті відкрилась спадщина на житловий будинок за адресою м.Харків пр.Будівельний 83-А. Вони прийняли спадщину шляхом проживання з спадкодавцем на день смерті.

Нотаріальна контора не може видати свідоцтво про право власності за законом, оскільки не проведена первинна реєстрація на спадковий будинок. Просять визнати право власності на житловий будинок м.Харків пр.Будівельний 83-А.

Що таке заповіт?

Визначте поняття «місце відкриття спадщини»?

Чи правомірні дії нотаріуса? 

Вирішіть справу. Відповідь обґрунтуйте.

 

Практичне завдання №5.

У січні 2005 року подружжя П. склало разом спільний заповіт щодо майна, яке належить їм на праві спільної сумісної власності, на користь гр. У. В літку 2017 року один з подружжя П. загинув в авіакатастрофі. Спадкоємець У. за заповітом звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини та видачу йому свідоцтва про право на спадщину за  заповітом. Нотаріусом у видачі свідоцтва було відмовлено.

Поясніть, чи є правомірними дії нотаріуса відповідно до чинного законодавства?  

 

Практичне завдання №6.

Громадянин А. отримав лист, в якому зазначено, що він повинен сплатити борг у вигляді відшкодування моральної шкоди свого вітчима, який вказав це в заповіті. У заповіті було вказано, що борг повинен сплатити прийомний син, тобто гр. А. Борг повинен бути сплачений гр. Б. Гр. А. відмовився сплатити борг, через те, що борг він не повинен сплачувати, а оскільки договір позички був сформований в усній формі, він сумнівається про існування такого в принципі. 

Чи повинен сплачувати борг гр. А.? Відповідь обґрунтуйте.

 

Практичне завдання №7.

28.09.2017 померла громадянка Л., яка 29.05.1997 склала заповіт, відповідно до якого все своє майно спадкодавця у рівних частинах заповідала дітям: сину та дочці. Спадкове майно складається з житлового будинку. Син спадкодавці помер 28.07.2017 до відкриття спадщини. До наторіальної контори із заявою про прийняття спадщини звернулася дочка. Померлий син спадкодавці має неповнолітнього сина. 

Яким чином буде оформлена спадщина?


Son dəyişilmələr: Wednesday, 15 May 2024, 9:47 AM