Практичне заняття №12. Тема. Співучасники кримінального правопорушення.

Письмово виконати наступні завдання (файл з відповідями прикріпити). Бути готовим до перевірки на практичному занятті.

Завдання 1. Студенти політехнічного університету В., С. та Р. домовились про викрадення грошових коштів з рахунків громадян за допомогою електронно-обчислювальних машин. З цією метою В. та Р. співпрацювали з працівницями кількох банків К. та Ч., які надавали їм інформацію, що стосувалася рахунків вкладників банку. Після цього, С., користуючись своїми знаннями у сфері комп'ютерних технологій, переводивши грошові кошти з таких рахунків на свій рахунок та рахунки В. та Р. Які ознаки співучасті характеризують кримінально протиправну діяльність згаданих осіб? 

Завдання 2. Маючи не зняту та не погашену судимість за вчинення крадіжок, О. та Л. знову вчинили чотири крадіжки з проникненням у житло, в ході яких заволоділи грошима у розмірі понад 390 тис. гривень, цінностями та цінними речами. Про яку форму співучасті у кримінальному правопорушенні йдеться? 

Завдання 3. В. запропонував неповнолітнім К. (14 років) та І. (15 років) вчинити крадіжку з магазину електронної техніки. Вночі, під'їхавши до магазину, В. залишився на вулиці біля автомобіля, а К. та І. розбили скло біля вікні, проникли до приміщення магазину, звідки винесли два телевізори та десять мобільних телефонів і віддали їх В. Після цього В. продав викрадене на ринку за 130 тис. грн, і за кілька днів віддавши К. та І. по 10 тис. грн кожному. Визначте форму співучасті у кримінальному правопорушенні та види співучасників. 

Завдання 4. М., знаючи, що його знайомі П. та О. займаються викраденням автомобілів, при зустрічі пообіцявши, що придбає у них викрадення автомобіль марки «Лексус». Через тиждень П. запропонував М. придбати у нього за ціною значно нижчу за ринкове викрадення автомобіль марки «Лексус». Визначте форму співучасті у кримінальному правопорушенні та види співучасників. Чи можна говорити про те, що в даному випадку йдеться про причетність до кримінального правопорушення? 

Завдання 5. Ф., бажаючи стати одноособовим власником фірми, вирішивши позбутися своїх двох партнерів з бізнесу. Він зустрівся зі своїм знайомим К., керівником охоронної фірми, якому розповів про свої наміри. К. пообіцяв допомогти вбити цих партнерів по бізнесу за грошове винагороду у розмірі 30 тис. доларів США. Ф. віддав К. обумовлену суму грошей, передавши йому фото своїх компаньйонів та інформацію про їх місце роботи та проживання. Наступного дня К. викликав до себе в офіс двох своїх підлеглих В. та С. і запропонував їм убити бізнесменів упродовж тижня, при цьому місце та спосіб кримінального правопорушення вони мали обрати на свій власний розсуд. Вскоре В. і С. встановили вибуховий пристрій у службовому автомобілі фірми. Внаслідок вибуху загинули обидва партнери по бізнесу Ф., а також водій фірми та двоє випадкових перехожих. Визначте роль кожного із співучасників у вчиненні кримінального правопорушення.