ПРЕКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 17: ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПИТАННЯ, ПОВ’ЯЗАНІ З ВИКОНАННЯМ СУДОВИХ РІШЕНЬ

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 17: ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПИТАННЯ, ПОВ’ЯЗАНІ З ВИКОНАННЯМ СУДОВИХ РІШЕНЬ

 

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 17: ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПИТАННЯ, ПОВ’ЯЗАНІ З ВИКОНАННЯМ СУДОВИХ РІШЕНЬ

 

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Розвивальна мета: активізувати процес мислення студентів шляхом безпосереднього залучення їх до організації та керівництва заняттям, створити таку дидактичну систему, за якої студенти самостійно організовують проведення навчального заняття, розробляють алгоритм управління навчально-творчою діяльністю, що підвищує ефективність процесу засвоєння знань і формування творчого досвіду особистості.

 

Навчальний час: 2 години.

 

Наочні засоби: Цивільний процесуальний кодекс України.

 

Джерела і література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. (зі змінами).

2. Курс цивільного процесу: підручник / В.В. Комаров, В.А. Бігун, В.В. Баранков та ін.; за ред. В.В. Комарова. – Х.: Право, 2011 р. – 1352 с.

3. Практикум з цивільного процесуального права України: Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К. : ВД Дакор, 2016. – 348 с.        

4. Цивільний процес України : Підручник / За ред Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. — К.: Істина, 2012. — 536 с.

5. Цивільний процес України: Підручник; [за загальною ред. д.ю.н., доцента М. М. Ясинка]. - К.: Алерта, 2014. - 744 с.

6. Цивільне процесуальне право: підручник/ І.С. Ярошенко,  І.О.Ізарова, О.М. Єфімов та ін.; за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К.: КНЕУ, 2014. – 519 с.

7. Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник/ за заг. ред. С.С. Бичкової. – К. : Атіка, 2006. – 384 с.

8. Цивільний процес: Навч. посіб. /А. В. Андрушко, Ю. В. Білоусов, Р. О. Стефанчук, О. І. Угриновська та ін. За ред. Ю. В. Білоусова. - К: Прецедент, 2005. - 293 с. (є в бібліотеці)

9. Чорнооченко С.І. Цивільний процес України: Навчальний посібник. — Київ: Центр навчальної літератури, 2004. — 308 с. (є в бібліотеці)

 

Навчальні питання:

1.      Процесуальні питання, пов’язані з виконанням судових рішень у цивільних справах.

2.      Звернення судових рішень до виконання.

3.      Відстрочення,  розстрочення та зупинення виконання судового рішення.

4.      Відновлення втраченого судового провадження.

 

Доповідь: Судовий контроль за виконанням судових рішень

                   Закон України “Про виконавче провадження”  

 

Методичні поради з викладання теми:

Студентам рекомендовано опрацювати додаткову літературу та вести конспект самопідготовки.

 

Завдання для самостійного вивчення (10 год.): Знайдіть у Єдиному державному реєстрі судових рішень судові рішення у справах щодо відновлення втраченого судового провадження. Проаналізуйте їх та порядок розгляду таких категорій справ.

 

Виконати одне із завдань:

Практичне завдання №1.

У жовтні 2017 року Красногвардійським районним судом м. Дніпропетровська був виданий судовий наказ, яким стягнути солідарно з Черненко З.М. та Черненко Т.М. на користь Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Красногвардіець» 7464 грн.13 коп. – суму заоргованості за надані послуги по утриманню будинків і споруд та

прибудинкових територій станом на 01.08.2017 року; 1005 грн. 28 коп.  – збитки від інфляції; 223 грн.92 коп. – 3 % річних за поточний рік; 121 грн.80 коп. – суму судового збору.

У зв’язку з невиконанням боржниками Черненко судового наказу, заявник звернувся до відділу державної виконавчої сулжи з заявою про примусове виконання.

Постановою державного виконавця від 13.01.2018 року було відмовлено у відкритті виконавчого провадження з підстав відсутноісті у виконавчому документі ІПН боржників Черненко.

Чи правомірно вчинив державний виконавець?

Які вимоги до виконавчого документа?

Чи має право ОСББ оскаржити постанову про відмову у відкритті

виконавчого провадження?

Які вимоги до скарги, що подається на рішення, дії чи бездіяльність

державного або приватного виконавця.

 

Практичне завдання №2.

Банківська установа звернулася до суду із скаргою на дії державного виконавця Крутькова М.Г., мотивуючи це тим, що у 2016 році за рішенням суду з боржника було стягнуто заборгованість за кредитним договором у сумі 27 705,67 доларів США, що еквівалентно 219 834 грн. 67 коп.  У 2017 році вказане рішення органом ДВС було виконано та постановою державного виконавця виконавче провадження закрито у зв'язку із виконанням рішення.

Проте, банк вважав, що рішення повною мірою не виконано, оскільки за обмінним курсом національної валюти України до долару США суму боргу у гривні зросла.

Судом першої інстанції у задоволенні скарги було відмовлено.

Чи правомірні дії суду?

Чи правомірні дії державного виконавця?

Яким чином повинен бути вирішений спір?

Практичне завдання №3.

Судами було допущене негайне виконання таких рішень:

– про поновлення на роботі та сплату заробітної плати за пів року;

– про визнання права власності на автомобіль та усунення перешкод в користуванні ним;

– про встановлення факту постійного проживання на території України з 2001 р. по цей час;

– про відібрання дитини.

Вкажіть, в яких випадках суд допускає негайне виконання рішень.

Чи правильні такі дії судів?

У яких випадках допускається негайне виконання судових рішень?

За якими правилами здійснюється негайне виконання судових рішень?

 

Практичне завдання №4.

Захарова Г.О. звернулася до суду з заявою про видачу дублікату виконавчого листа на виконання рішення Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 28.09.2007 про стягнення з Захарова П.П. на її користь аліментів на неповнолітню доньку Захарову І.П., до досягнення нею повноліття у розмірі 1/2 частки заробітку щомісячно.

Свої вимоги мотивувала тим, що рішенням Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 28.09.2007 з Захарова П.П. стягнуто на її користь аліменти на неповнолітню доньку Захарову І.П., в розмірі 1/2 частини зі всіх видів його заробітку, але не менше 30 % прожиткового мінімуму встановленого для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 31.08.2007 і до повноліття дитини.Виконавчий лист про стягнення аліментів з Захарова П.П. на її користь втрачений виконавчою службою.

Яке рішення має прийняти суд?

До якого суду необхідно звернутись заявниці?

Визначте порядок видачі дубліката виконавчого листа.

Визначте, чи необхідно заявниці сплачувати судовий збір?


Son dəyişilmələr: Sunday, 3 April 2022, 5:08 PM