ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 16: ПЕРЕГЛЯД СУДОВИХ РІШЕНЬ

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 16: ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПИТАННЯ, ПОВ’ЯЗАНІ З ВИКОНАННЯМ СУДОВИХ РІШЕНЬ

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Розвивальна мета: активізувати процес мислення студентів шляхом безпосереднього залучення їх до організації та керівництва заняттям, створити таку дидактичну систему, за якої студенти самостійно організовують проведення навчального заняття, розробляють алгоритм управління навчально-творчою діяльністю, що підвищує ефективність процесу засвоєння знань і формування творчого досвіду особистості.

Навчальний час: 2 години.

Наочні засоби: Цивільний процесуальний кодекс України.

Джерела і література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. (зі змінами).

2. Курс цивільного процесу: підручник / В.В. Комаров, В.А. Бігун, В.В. Баранков та ін.; за ред. В.В. Комарова. – Х.: Право, 2011 р. – 1352 с.

3. Практикум з цивільного процесуального права України: Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К. : ВД Дакор, 2016. – 348 с.        

4. Цивільний процес України : Підручник / За ред Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. — К.: Істина, 2012. — 536 с.

5. Цивільний процес України: Підручник; [за загальною ред. д.ю.н., доцента М. М. Ясинка]. - К.: Алерта, 2014. - 744 с.

6. Цивільне процесуальне право: підручник/ І.С. Ярошенко,  І.О.Ізарова, О.М. Єфімов та ін.; за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К.: КНЕУ, 2014. – 519 с.

7. Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник/ за заг. ред. С.С. Бичкової. – К. : Атіка, 2006. – 384 с.

8. Цивільний процес: Навч. посіб. /А. В. Андрушко, Ю. В. Білоусов, Р. О. Стефанчук, О. І. Угриновська та ін. За ред. Ю. В. Білоусова. - К: Прецедент, 2005. - 293 с. (є в бібліотеці)

9. Чорнооченко С.І. Цивільний процес України: Навчальний посібник. — Київ: Центр навчальної літератури, 2004. — 308 с. (є в бібліотеці)

Навчальні питання:

1. Загальна характеристика перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами

2. Загальна характеристика перегляду судових рішень за виключними обставинам

3. Поворот виконання судових рішень

4. Відновлення втраченого судового провадження

 

Доповідь: Повноваження Верховного Суду у провадженні за нововиявленими або виключними обставинами. 

Методичні поради з викладання теми:

Студентам рекомендовано опрацювати додаткову літературу та вести конспект самопідготовки.

 

Завдання для самостійного вивчення (10 год.): Знайдіть у Єдиному державному реєстрі судових рішень судові рішення у справах щодо перегляду судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами. Проаналізуйте їх та порядок розгляду таких категорій справ.

Виконати одне із завдань:

Практичне завдання №1.

У квітні 2018 року Боровенський О.Л. звернувся до суду із заявою про перегляд судового наказу від 19 жовтня 2017 року по цивільній справі. Зазначав, що наказом від 19 жовтня 2017 року з нього на користь Боровенської Г.Л.стягнуто на утримання дочки, кошти в твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідно віку щомісячно. В обґрунтування заяви зазначав, що він не є батьком вказаної дитини, хоча і перебував у шлюбі зі стягувачем на момент винесення спірного судового наказу. Згідно рішення суду від 21 грудня 2017 року задоволено його позов та виключено з актового запису про народження дитини відомості про його батьківство. Однак, Боровенська Г.Л., знаючи, що він не є батьком її дитини, обманним шляхом намагається стягнути з нього аліменти. Вказав, що шлюб між ними на даний час розірвано.

Надайте правовий аналіз вказаній ситуації.

Чи є в даному випадку підстави для перегляду судового рішення за нововиявленими осбтавинами?

Який порядок подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами?

Яке рішення має прийняти суд?

 

Практичне завдання №2.

Рішенням Словянського міськрайонного суду Донецької області від 30 липня 2017 року позовні вимоги позивача до відповідача про стягнення аліментів задоволено частково.

Стягнуто з відповідача аліменти на утримання дитини у розмірі 1\10 частини усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 12 червня 2013 року довічно.05 березня 2018 року до Словянського міськрайонного суду

Донецької області надійшла заява відповідачапро перегляд за нововиявленими обставинами вказаного рішення суду з тих підстав, що 01.03.2018 року заявнику стало відомо, що він має право на стягнення аліментів зі свого сина у більшому розмірі, а саме у твердій грошовій сумі 500 гривень як і було заявлено у позові.

Надайте правовий аналіз вказаній ситуації.

Чи є в даному випадку підстави для перегляду судового рішення за нововиявленими осбтавинами?

Яке рішення має прийняти суд?

Назвіть підстави для перегляду судового рішення за нововиявленим обставинами.

 

Практичне завдання №3.

Позивач Сидоров К.О. звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з позовом до відділу Державної виконавчої служби Шевченківського району м. Києва, Павлова Петра Вікторовича, Григорова Миколи Ігнатовича про визнання недійсним акта про проведення прилюдних торгів щодо реалізації належного позивачу будинку, визнання прилюдних торгів такими, що не відбулися, визнання свідоцтва про право власності Павлова П. В. на придбане на прилюдних торгах майно та визнання договору купівлі-продажу цього нерухомого майна, укладеного між Павловим П. В. та Григоровим М. І., недійсними. Рішенням

Шевченківського суду м. Києва, залишеним чинним ухвалою Апеляційного суду м. Києва й ухвалою Верховного Суду вимоги позивача частково задоволено.

Визнано недійсним акт проведення прилюдних торгів, визнано прилюдні торги такими, що не відбулися. У задоволені позову про визнання недійсним свідоцтва про право власності на майно та визнання недійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна було відмовлено з тих підстав, що суд не мав можливості дослідити оспорювані документи та визначитись, хто є сторонами цієї угоди.

Позивач звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва із заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами та просив змінити це рішення, визнати недійсним свідоцтво про право власності на майно, придбане на прилюдних торгах, та визнати недійсним договір купівлі-продажу, укладений між Павловим П. В. та Григоровим М. І. В якості нововиявленої обставини позивач зазначав про те, що рішенням

Дарницького районного суду м. Києва, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду міста Києва, було визнано недійсним свідоцтво про право власності на будинок, придбаний на прилюдних торгах.

Надайте правовий аналіз вказаній ситуації.

Чи є нововиявленими обставинами визнання недійсним свідоцтва про право власності?

Як має діяти суд, на вашу думку?

Назвіть підстави для перегляду судового рішення за нововиявленим обставинами.

 

Практичне завдання №4.

До Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу надійшла заява Митрофанова І.І. про перегляд справи за нововиявленими обставинами, яка подана заявником у відповідності до вимог ст. 423 ЦПК України, а тому по суті є заявою про перегляд справи за нововиявленими обставинами.

Дана заява подана з порушенням вимог ст. 426 ЦПК України.Так, у порушення ч. 2 ст. 426 ЦПК України, у поданій заяві не зазначено:

- дати ухвалення і зміст судового рішення, про перегляд якого подано заяву;

- нововиявлені обставини, якими обґрунтовується вимога про перегляд судового рішення, дата їх відкриття або встановлення;

- посилання на докази, що підтверджують наявність нововиявлених обставин.

Крім того, у порушення вимог ч. 3 ст. 426 ЦПК України до заяви не додані:

- копії заяви відповідно до кількості учасників справи;

- докази, що підтверджують наявність нововиявлених обставин;

- у разі пропуску строку на подання заяви - клопотання про його поновлення.

Яке рішення має ухвалити суд?

Назвіть вимоги щодо форми і змісту заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими та виключними обставинами.

Який порядок відкриття провадження за нововиявленими та виключними обставинами.

Який порядок розгляду провадження за нововиявленими та виключними обставинами?

 

Практичне завдання №5.

Рішенням Ямпільського районного суду Вінницької області від 18.10.2016 року по справі № 134/1249/14 за позовом Кисельової О.О. до Кисельова Г.П. про визнання батьківства, позов Кисельової О.О. було задоволено частково.

23 березня 2018 року Кисельов Г.П. звернувся до Ямпільського районного суду Вінницької області із заявою про перегляд рішення Ямпільського районного суду від 18 жовтня 2017 року за нововиявленими обставинами та його скасування (том № 4 а.с. 86, 87), де підставою такого перегляду зазначав, що 20 лютого 2018 року під час ознайомлення його представника з матеріалами зазначеної справи, в присутності секретаря суду встановлено, що у томі 3 аркуші справи 66, 67 знаходяться пошкоджені спеціальні пакети Експертної служби МВС України, а саме № 26061141 (упаковка зразка букального епітелію Кисельова Г.П.) та № 2606139 (упаковка зразка букального епітелію Кисельової О.О.).

Пошкоджені спеціальні пакети містять сліди від проколів. Крім того, внаслідок витікання з упаковки зразка Кисельової О.О. невідомої рідини жовтого кольору вбачаються сліди підтікання та пошкодження навколишніх аркушів справи (том 3, а.с. 47-74). Плями на аркушах справи засохлі, що вказує на їх тривалу давність.

Вважає, що навмисне пошкодження упаковки невідомою рідиною здійснене для позбавлення сторони відповідача здійснити перевірку (оскарження) правильності проведеної експертизи. Тому вважає, що зазначена нововиявлена обставина є істотною для справи обставиною, що не була йому відома на час розгляду справи, і є підставою для перегляду судового рішення.

Проаналізуйте ситуацію. Яке рішення має прийняти суд?

Чи вбачаються в даному випадку підстави для перегляду судового рішення за нововиявлиними обставинами?

Чи допускається призначення судової експертизи у провадженні з перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами?

Назвіть підстави для перегляду судового рішення за нововиявленим обставинами.


ბოლო ცვლილება: პარასკევი, აპრილი 22 2022, 3:35