ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 13: ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ 17.04.2024


СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 16: ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

 

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

 

Розвивальна мета: активізувати процес мислення студентів шляхом безпосереднього залучення їх до організації та керівництва заняттям, створити таку дидактичну систему, за якої студенти самостійно організовують проведення навчального заняття, розробляють алгоритм управління навчально-творчою діяльністю, що підвищує ефективність процесу засвоєння знань і формування творчого досвіду особистості.

 

Навчальний час: 2 години.

 

Наочні засоби: Цивільний процесуальний кодекс України.

 

Джерела і література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. (зі змінами).

2. Курс цивільного процесу: підручник / В.В. Комаров, В.А. Бігун, В.В. Баранков та ін.; за ред. В.В. Комарова. – Х.: Право, 2011 р. – 1352 с.

3. Практикум з цивільного процесуального права України: Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К. : ВД Дакор, 2016. – 348 с.        

4. Цивільний процес України : Підручник / За ред Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. — К.: Істина, 2012. — 536 с.

5. Цивільний процес України: Підручник; [за загальною ред. д.ю.н., доцента М. М. Ясинка]. - К.: Алерта, 2014. - 744 с.

6. Цивільне процесуальне право: підручник/ І.С. Ярошенко,  І.О.Ізарова, О.М. Єфімов та ін.; за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К.: КНЕУ, 2014. – 519 с.

7. Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник/ за заг. ред. С.С. Бичкової. – К. : Атіка, 2006. – 384 с.

8. Цивільний процес: Навч. посіб. /А. В. Андрушко, Ю. В. Білоусов, Р. О. Стефанчук, О. І. Угриновська та ін. За ред. Ю. В. Білоусова. - К: Прецедент, 2005. - 293 с. (є в бібліотеці)

9. Чорнооченко С.І. Цивільний процес України: Навчальний посібник. — Київ: Центр навчальної літератури, 2004. — 308 с. (є в бібліотеці)

 

Навчальні питання:

1.    Загальні положення та завдання окремого провадження цивільного судочинства.

2.    Справи, що розглядаються судом у порядку окремого провадження, та їх учасники.

3.    Склад суду в справах окремого провадження цивільного судочинства.

4.    Роль суду в процесі доказування у справах окремого провадження.

5. Особливості процесуального розгляду і вирішення справ окремого провадження цивільного судочинства.

 

Методичні поради з викладання теми:

Студентам рекомендовано опрацювати додаткову літературу та вести конспект самопідготовки.

 

Заслухати теми рефератів та доповідей: 1. Розгляд справи суддею та присяжними.

1.    Розгляд судом справ про усиновлення

2.    Розгляд судом справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення

3.    Розгляд заяви про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку

 

Виконати одне із завдань:

Завдання 1. Визначте учасників наказного провадження. Які процесуальні права мають стягувач і боржник? Які ще особи можуть брати участь у справах наказного провадження? Чи допускається процесуальна співучасть чи правонаступництво в справах наказного провадження? Чи можлива участь прокурора або осіб та органів, яким законом надано право захищати права та законні інтереси інших осіб, у наказному провадженні?

Завдання 2. Визначте особливості стадійності у справах окремого провадження. Які дії має вчинити суд на стадіях відкриття провадження у справі, а також підготовки до судового розгляду різних категорій справ окремого провадження? Якими є особливості судового розгляду справ окремого провадження? Які особливі вимоги встановлено законом до судових рішень у деяких категоріях справ окремого провадження?

Завдання 3. Підготуйте заяву про усиновлення або про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних і фізичних осіб. Які вимоги встановлено законом для таких заяв?

Завдання 4. Знайдіть в Єдиному державному реєстрі судових рішень кілька ухвал про залишення заяви без розгляду якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виник спір про право, та проаналізуйте їх. Які саме підстави зумовили виникнення спору про право між учасниками справи? Чи спір було виявлено впродовж розгляду справи чи у вирішенні питання про її відкриття? Чи є процесуальні наслідки виявлення спору на різних стадіях провадження у справі?

Завдання 5. Проаналізуйте судову практику в справах про визнання фізичної особи недієздатною. На яких підставах суд може розглянути таку справу без повідомлення й участі фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною?

Завдання 6. Проаналізуйте судову практику в справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною, усиновлення та інші, в яких зобов’язані брати участь органи опіки та піклування. Які форми участі в судовому процесі органів опіки та піклування? Чи зобов’язаний суд дотримуватися рекомендацій, визначених органами опіки та піклування? В якому порядку вирішується питання про звільнення опікуна чи піклувальника особи?

 


En son değiştirme: Cuma, 19 Nisan 2024, 10:11 ÖÖ