ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 18: ЦИВІЛЬНІ ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПРАВА ІНОЗЕМНИХ ОСІБ. ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ЗА УЧАСТЮ ІНОЗЕМНИХ ОСІБ. ВИЗНАННЯ ТА ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ ІНОЗЕМНИХ СУДІВ В УКРАЇНІ

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 18: ЦИВІЛЬНІ ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПРАВА ІНОЗЕМНИХ ОСІБ. ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ЗА УЧАСТЮ ІНОЗЕМНИХ ОСІБ. ВИЗНАННЯ ТА ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ ІНОЗЕМНИХ СУДІВ В УКРАЇНІ

 

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Розвивальна мета: активізувати процес мислення студентів шляхом безпосереднього залучення їх до організації та керівництва заняттям, створити таку дидактичну систему, за якої студенти самостійно організовують проведення навчального заняття, розробляють алгоритм управління навчально-творчою діяльністю, що підвищує ефективність процесу засвоєння знань і формування творчого досвіду особистості.

 

Навчальний час: 2 години.

 

Наочні засоби: Цивільний процесуальний кодекс України.

 

Джерела і література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. (зі змінами).

2. Курс цивільного процесу: підручник / В.В. Комаров, В.А. Бігун, В.В. Баранков та ін.; за ред. В.В. Комарова. – Х.: Право, 2011 р. – 1352 с.

3. Практикум з цивільного процесуального права України: Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К. : ВД Дакор, 2016. – 348 с.        

4. Цивільний процес України : Підручник / За ред Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. — К.: Істина, 2012. — 536 с.

5. Цивільний процес України: Підручник; [за загальною ред. д.ю.н., доцента М. М. Ясинка]. - К.: Алерта, 2014. - 744 с.

6. Цивільне процесуальне право: підручник/ І.С. Ярошенко,  І.О.Ізарова, О.М. Єфімов та ін.; за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К.: КНЕУ, 2014. – 519 с.

7. Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник/ за заг. ред. С.С. Бичкової. – К. : Атіка, 2006. – 384 с.

8. Цивільний процес: Навч. посіб. /А. В. Андрушко, Ю. В. Білоусов, Р. О. Стефанчук, О. І. Угриновська та ін. За ред. Ю. В. Білоусова. - К: Прецедент, 2005. - 293 с. (є в бібліотеці)

9. Чорнооченко С.І. Цивільний процес України: Навчальний посібник. — Київ: Центр навчальної літератури, 2004. — 308 с. (є в бібліотеці)

 

Навчальні питання:

1.      Процесуальні права та обов'язки іноземних осіб.

2. Виконання судових доручень іноземних судів і звернення судів України з дорученнями до іноземних судів.

3. Визнання і виконання в Україні рішень іноземних судів. Угоди про правову допомогу в цивільних справах.

 

Доповідь:

1.Виконання судових доручень іноземних судів в Україні.

2. Визнання і виконання в Україні рішень іноземних судів.

 

Методичні поради з викладання теми:

Студентам рекомендовано опрацювати додаткову літературу та вести конспект самопідготовки.

  

Виконати одне із завдань:

Завдання №1

Тараненко звернувся до місцевого суду з позовом до громадянина Німеччини Луєра з вимогою відшкодувати матеріальну і моральну шкоду, завдану йому під час автомобільної аварії. В аварії, згідно акту ДАІ, винуватий був Луєр. Луєр у заперечення проти позовної вимоги Тараненка заявив, що є громадянином іноземної держави, хоча і проживає в місті Харкові. Тому Луєр висунув вимогу про розгляд даної справи за законами Німеччини.

Чи правий громадянин Луєр? Які процесуальні права та обов’язки мають іноземні особи в цивільному процесі?

 

Завдання № 2.

Місцевий Київський районний суд м. Харкова отримав доручення про допит свідка по цивільній справі, порушеній в Російській Федерації. Перед Київським судом м. Харкова постали питання:

а) чи передбачено виконання таких судових доручень міжнародними договорами;

б) цивільним процесуальним законодавством якої держави слід керуватися в ході виконання даного доручення?

Вирішіть ці питання.

 

Завдання № 3.

В місцевий суд України надійшло клопотання щодо вирішення питання про примусове виконання рішення одного із судів об’єднаного Королівства Великої Британії і Північної Ірландії. Зазначеним рішенням був задоволений позов громадянина об’єднаного Королівства до громадянина України про стягнення п’яти тисяч фунтів стерлінгів в якості відшкодування шкоди, спричиненої майну. При дослідженні доданих до клопотання документів місцевий суд з’ясував, що в документах відсутні докази повідомлення українського громадянина про час і місце розгляду справи  в суді об’єднаного Королівства.

Як повинен діяти в цьому випадку суд? Який порядок визнання і примусового виконання рішень іноземних судів в Україні?

 

Завдання № 4.

Громадянин Німеччини Штюрмер працював у будівельній компанії на Херсонщині. В результаті дорожньо-транспортної пригоди, що сталася з вини водія державного українського аграрно-промислового концерну «Перевесло», Штюрмер отримав тяжку травму, і пред’явив  позов про відшкодування шкоди, спричиненої його здоров’ю.

У прийнятті позовної заяви йому було відмовлено на тій підставі, що між Німеччиною та Україною немає договору про надання правової допомоги у цивільних, сімейних та кримінальних справах.

Чи правильні дії суду?

 

Завдання № 5.

До місцевого Жовтневого суду м. Маріуполя надійшло судове доручення від Ферентійського суду Італії з проханням провести допит громадянина Мирончика С.А., який є свідком дорожньо-транспортної пригоди, що сталася на Віа Консоляре в Італії 12 травня 2018 року. Доручення було складено на італійській мові і містило вимогу провести допит свідка і оформити  процесуальні документи відповідно до італійського процесуального законодавства.

Як повинен діяти суд України? Який порядок надання і виконання судових доручень?

 

Завдання № 6.

Визначте підсудність наступних категорій справ:

а) за позовом громадянин  Італії Пєтро Буонокоре до українського громадянина  Івана Бутейка про визнання права власності на нерухоме майно, що знаходиться на території України;

б) за позовом громадянина  України Сергія Романюка до громадянина Швеції Бріти Акерблом про визнання недійсним договору купівлі-продажу, укладеного на територій України;

в) за позовом українського громадянина до іншого українського громадянина, що постійно мешкає у США, при цьому останнім відомим місцем проживання відповідача в Україні було м. Харків, а також  відповідач має нерухоме майно в м. Лозова Харківської області.

 

Завдання № 7.

Хаммер, який є громадянином Ізраїлю і постійно там проживає, порушив справу про розірвання шлюбу з Шарапенко,  громадянкою України, яка проживає в м. Харків. Між подружжям також виник спір про розподіл спільно нажитого у шлюбі майна: дачі, автомашини, гаражу.

Вирішить процесуальні питання, що виникли при цьому.

 


آخر تعديل: الأحد، 3 نيسـان 2022، 5:09