ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 7: Заходи процесуального примусу 29.11.2023

ПРАКТИЧНЕ  ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 7: Заходи процесуального примусу

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Розвивальна мета: активізувати процес мислення студентів шляхом безпосереднього залучення їх до організації та керівництва заняттям, створити таку дидактичну систему, за якої студенти самостійно організовують проведення навчального заняття, розробляють алгоритм управління навчально-творчою діяльністю, що підвищує ефективність процесу засвоєння знань і формування творчого досвіду особистості.

Навчальний час: 2 години.

Наочні засоби: Цивільний процесуальний кодекс України.

Джерела і література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. (зі змінами).

2. Курс цивільного процесу: підручник / В.В. Комаров, В.А. Бігун, В.В. Баранков та ін.; за ред. В.В. Комарова. – Х.: Право, 2011 р. – 1352 с.

3. Практикум з цивільного процесуального права України: Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К. : ВД Дакор, 2016. – 348 с.        

4. Цивільний процес України : Підручник / За ред Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. — К.: Істина, 2012. — 536 с.

5. Цивільний процес України: Підручник; [за загальною ред. д.ю.н., доцента М. М. Ясинка]. - К.: Алерта, 2014. - 744 с.

6. Цивільне процесуальне право: підручник/ І.С. Ярошенко,  І.О.Ізарова, О.М. Єфімов та ін.; за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К.: КНЕУ, 2014. – 519 с.

7. Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник/ за заг. ред. С.С. Бичкової. – К. : Атіка, 2006. – 384 с.

8. Цивільний процес: Навч. посіб. /А. В. Андрушко, Ю. В. Білоусов, Р. О. Стефанчук, О. І. Угриновська та ін. За ред. Ю. В. Білоусова. - К: Прецедент, 2005. - 293 с. (є в бібліотеці)

9. Чорнооченко С.І. Цивільний процес України: Навчальний посібник. — Київ: Центр навчальної літератури, 2004. — 308 с. (є в бібліотеці)

 

Навчальні питання:

1. Заходи процесуального примусу (санкції)

2. Поняття заходів процесуального примусу, підстави їх застосування та види.

3. Порядок застосування окремих заходів процесуального примусу.

 

Методичні поради з викладання теми:

Студентам рекомендовано опрацювати додаткову літературу та вести конспект самопідготовки.

 

Завдання для самостійного вивчення (10 год.):

Вимоги до ухвали суду про заходи процесуального примусу.

 

Заслухати теми рефератів та доповідей:

Особливості виконання ухвали суду про привід осіб, які беруть участь у справі органами Національної поліції.

 

Ситуаційні завдання

Завдання 1.

Суд, розглядаючи справу про розлучення та розподіл майна подружжя, постановив ухвалу про оголошення перерви для подачі доказів. Після цього між учасниками процесу спинилася бійка, в ході якої було заподіяно шкоду майну суду. Суддя знову відкрив судове засідання та видалив з залу судового засідання учасників бійки, заборонивши їм відвідувати судові засідання з розгляду справи в подальшому, а також викликав судового розпорядника з метою оцінки заподіяної шкоди.

Проаналізуйте умови задачі. Чи правильно діяв суд в даній ситуації? Чи правильно суд застосував заходи процесуального примусу? Як би ви діяли на місці головуючого в судовому засіданні?

 

Завдання 2.

Сторони справи, надаючи докази, зауважили, що кілька свідків не виявили бажання відвідати судове засідання, хоча сторони наполягали на цьому. Суд відмовився постановити ухвалу про їх привід, мотивуючи це тим, що достатньо буде судового виклику для зазначених свідків.

Проаналізуйте умови задачі. Чи правильно діяв суд в даній ситуації? Як би ви діяли на місці головуючого в судовому засіданні?

 


آخر تعديل: الأربعاء، 29 تشرين الثاني 2023، 8:29