ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 5. Процесуальні строки. Судові виклики та повідомлення 01.11.23

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 7: Процесуальні строки.  Судові виклики та повідомлення

 

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

 

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

 

Розвивальна мета: активізувати процес мислення студентів шляхом безпосереднього залучення їх до організації та керівництва заняттям, створити таку дидактичну систему, за якої студенти самостійно організовують проведення навчального заняття, розробляють алгоритм управління навчально-творчою діяльністю, що підвищує ефективність процесу засвоєння знань і формування творчого досвіду особистості.

 

Джерела і література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. (зі змінами)

2. Курс цивільного процесу: підручник / В.В. Комаров, В.А. Бігун, В.В. Баранков та ін.; за ред. В.В. Комарова. – Х.: Право, 2011 р. – 1352 с.

1.    Практикум з цивільного процесуального права України: Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К. : ВД Дакор, 2016. – 348 с.        

2.    Цивільний процес України : Підручник / За ред Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. — К.: Істина, 2012. — 536 с.

3.    Цивільний процес України: Підручник; [за загальною ред. д.ю.н., доцента М. М. Ясинка]. - К.: Алерта, 2014. - 744 с.

4.    Цивільне процесуальне право: підручник/ І.С. Ярошенко,  І.О.Ізарова, О.М. Єфімов та ін.; за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К.: КНЕУ, 2014. – 519 с.

5.    Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник/ за заг. ред. С.С. Бичкової. – К. : Атіка, 2006. – 384 с.

6.    Цивільний процес: Навч. посіб. /А. В. Андрушко, Ю. В. Білоусов, Р. О. Стефанчук, О. І. Угриновська та ін. За ред. Ю. В. Білоусова. - К: Прецедент, 2005. - 293 с. (є в бібліотеці)

7.    Чорнооченко С.І. Цивільний процес України: Навчальний посібник. — Київ: Центр навчальної літератури, 2004. — 308 с. (є в бібліотеці)

 

Методичні поради з викладання теми:

Студентам рекомендовано опрацювати додаткову літературу та вести конспект самопідготовки.

 

Запитання до семінару:

  1. Поняття процесуальних строків та їх значення.
  2. Види процесуальних строків.
  3. Порядок та особливості обчислення процесуальних строків.
  4. Зупинення процесуальних строків.
  5. Поновлення та продовження процесуальних строків.

 

Завдання для самостійного вивчення (10 год.):

Відшукати тривалість процесуальних строків в стадіях судового розгляду у Цивільному процесуальному кодексі України.

 

Завдання 1

До місцевого суду надійшла позовна заява від Березовського про розірвання договору з Підлісним про оренду гаража і стягнення плати за його користування.

У зв’язку з тим, що позовна заява не відповідала вимогам ст. 119 ЦПК України, суд залишив заяву без руху, про що повідомив позивача і надав йому строк для усунення недоліків.

В зазначений строк позивач з поважних причин не виправив недоліки заяви і звернувся до суду з проханням продовжити встановлений для цього строк.

В яких випадках можливе продовження і поновлення процесуальних строків?

 

Завдання 2

Суд залишив апеляційну скаргу Івахненка без розгляду за пропуском встановленого для цього законом строку. Івахненко, який вважав, що останній день, який припав на неробочий – суботу, не повинен бути зарахований, а таким мусить бути понеділок, в який і була виконана ним зазначена процесуальна дія, звернувся із касаційною скаргою на ухвалу апеляційного суду.

Чи правильні міркування Іваненка? Які існують правила щодо закінчення процесуальних строків?

 

Завдання 3

Місцевий суд задовольнив позов Коротич до Портного про встановлення батьківства та стягнення аліментів на її дочку Світлану. Через чотири дні Портнов потрапив до лікарні з інфекційним захворюванням, де знаходився на лікуванні один місяць. Одразу після одужання він виїхав до міста Луганська на святкування дня народження своєї матері. Повернувшись, Портнов вирішив оскаржити судове рішення.

Які дії в цьому випадку повинен був вчинити суд? Викладіть порядок обчислення, зупинення, поновлення та продовження процесуальних строків.

 

Завдання 4

10 січня 2011 року Овсієнко звернулася до місцевого суду Дніпровського району м Києва з позовом про виселення Кравченка з житлового будинку, що їй належав. Суддя, провівши підготовку справи до судового розгляду, виніс ухвалу від 2 лютого 2011 року про призначення справи до розгляду. У день судового засідання відповідач вирішив подати зустрічний позов. Суддя пояснив Кравченку, що відповідно до ЦПК зустрічний позов може бути подано до або під час попереднього судового засідання.

Проаналізуйте ситуацію. Які існують види цивільних процесуальних строків?


Остання версія: середа, 8 листопад 2023, 16:32