Практичне заняття 14

ТЕМА 14. ВИТРАТИ НА ВИРОБНИЦТВО ТА РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОДУКЦІЇ

Опишіть:

1.   Поняття і класифікація витрат.

2.   Собівартість продукції, її види і показники.

3.   Формування кошторису витрат на виробництво.

4.   Калькулювання витрат на виробництво та реалізацію продукції.

5.   Джерела, чинники і шляхи зниження собівартості продукції.

6.   Планування зниження собівартості продукції.

7.   Економічний зміст, функції і види цін.

8.   Формування гуртових і роздрібних цін на продукцію.

9.   Методи ціноутворення.

Підготувати словник з основних термінів:

елементи витрат, собівартість продукції, кошторис, калькуляція, види собівартості, показники собівартості, Єдиний соціальний внесок, методи формування кошторису витрат, калькуляційна одиниця, методи калькулювання собівартості, ціна, функції цін, види цін, виробничі ціни, споживчі ціни, гуртова ціна, роздрібна ціна, тарифи, державні ціни, ціни «франко», податок на додану вартість, акцизний збір, ціноутворення, методи ціноутворення, концепція беззбитковості.