ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 11. ДОГОВОРИ ПРО ПЕРЕДАЧУ РЕЗУЛЬТАТІВ ТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 8. ДОГОВОРИ ПРО ПЕРЕДАЧУ РЕЗУЛЬТАТІВ ТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1. Бєгова Т. І. Поняття «ноу-хау» і договір про його передання : монографія. Харків : Право, 2009. 160 с.

2. Договір комерційної концесії: теорія, законодавство, судова практика : монографія / Г. О. Андрощук [та ін.] ; Нац. акад. прав. наук України, НДІ інтелект. власності. Київ : НДІ ІВ НАПрНУ, 2018. 212 с.

3. Коваль І. Законодавче регулювання договірних відносин у сфері інтелектуальної власності: стан і напрями розвитку. Теорія і практика інтелектуальної власності. 2015. № 3. С. 46–54.

4. Крижна В. Загальна характеристика договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Право України. 2004. № 9. С. 68–71.

5. Крижна В. М. Види ліцензій на використання об’єктів інтелектуальної власності. Питання інтелектуальної власності. Київ : Акад. прав. Наук України, 2005. Вип. 2. С. 49–58.

6. Основи інтелектуальної власності : навч. посіб. для студентів вищих навч. закладів / за ред. О. П. Орлюк. Київ : Інтерсервіс, 2016. 382 с.

7. Цивільне право (частина особлива). Курс лекцій : навч. посіб. / за ред. І. Спасибо-Фатєєвої. – Харків : ЕКУС, 2022. – 640 с.

 

Навчальні питання:

1. Загальна характеристика договорів щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності.

2. Ліцензійний договір (ст. 1109 ЦКУ).

3. Договір про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності (ст. 1112 ЦКУ).

4. Договір про передачу прав інтелектуальної власності (ст. 1113 ЦКУ).

5. Договір комерційної концесії.

    

Завдання для самостійного вивчення (4 год.):

Договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності

 

Доповіді:

1. Ліцензія на використання об’єкта права інтелектуальної власності.

2. Типовий ліцензійний договір.

3. Види договорів замовлення.

4. Оформлення та реєстрація договорів передачі прав та ліцензійних договорів.

 

Ситуаційні завдання:

Задача 1

Громадянин І., який є автором, уклав ліцензійний договір з видавництвом А. За договором ліцензіат мав використовувати об’єкт права інтелектуальної власності шляхом видання 2 000 примірників книги та їх розповсюдження строком один рік. Умова про територію, на яку поширюються надані права, у договорі була відсутня. Винагорода, що мала сплачуватися гр. І., у договорі була вказана фіксованою сумою у 20 000 грн.

Через шість місяців після укладення цього договору гр. І. уклав ще один аналогічний договір із видавництвом Б. (Білорусь), за яким книга перекладачами видавництва перекладалася російською мовою і мала розповсюджуватись у Білорусі.

Видавництво А. відмовило гр. І. у сплаті винагороди за договором, оскільки ліцензіар уклав ще один договір на ту ж книгу з іншим видавництвом. Тому кошти на винагороду авторові видавництво А. спрямує на покриття своїх збитків, що виникли в нього через появу на ринку зайвого тиражу книги.

Гр. І. подав позов до суду щодо виплати авторської винагороди.

Проаналізуйте ситуацію з посиланням на норми закону. Яке рішення має прийняти суд?

 

Задача 2

Завод за договором передав товариству комплект розробленої його спеціалістами конструкторської документації на виготовлення приладу для визначення вмісту нітратів в овочах та фруктах.

Згідно з умовами договору завод, крім документації, також зобов’язався поділитися досвідом із налагодження технологічного процесу.

Яким договором мають бути врегульовані відносини сторін? Які умови мають бути визначені в цьому договорі?

 

Задача 3

ТОВ «І» мало патент на виготовлення вагонів для перевезення сталі. Воно уклало договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності з ТОВ «О» на строк три роки.

За п’ять місяців до цього ТОВ «О» уклало ліцензійний договір щодо того ж об’єкта інтелектуальної власності з ТОВ «В» строком на один рік.

Оскільки ТОВ «О» отримало виключно майнові права інтелектуальної власності, воно вимагало дострокового розірвання ліцензійного договору між ТОВ «І» і ТОВ «В». У претензії було вказано, що в іншому випадку ТОВ «О» буде пред’являти позов до суду з вимогою про розірвання ліцензійного договору між ТОВ «І» і ТОВ «В» в примусовому порядку і компенсації спричинених збитків на суму 700 000 гривень.

Дайте юридичний аналіз ситуації з посиланням на норми права. Чи аргументовані претензії ТОВ «О»?

 

Задача 4

За договором між ТОВ «В» та ТОВ «П» останньому надавалось право торгувати продукцією під торговельною маркою «Су-пер солодощі».

Під час перевірки виявилось, що в ТОВ «П» у продажу є солодощі інших товаровиробників Х. та Ч.

ТОВ «В» подало позовну заяву до суду з вимогою до ТОВ «П» про припинення договору та стягнення з нього незаконно отриманого прибутку. Одночасно були пред’явлені позови до названих товаровиробників про незаконне використування торгової марки і виплату компенсації.

 У відзиві на позов виробник Х. вказав, що у договірних зв’язках з ТОВ «П» не перебуває і продукцію йому для реалізації не поставляє, а наявні на момент перевірки солодощі його вироб-ництва були придбані під час передсвяткового пільгового оптово-го розпродажу.

Виробник Ч. також заперечував будь-які договірні зв’язки з ТОВ «П». Звідки в нього з’явилися вироби їм невідомо.

Як необхідно вирішити спори?

 

Задача 5

Громадянинка Б. як правонаступниця авторських прав свого батька – відомого письменника, подала позов до видавництва про незаконне використання її права інтелектуальної власності, що виразилось у виданні книги батька тиражом 100 000 екземплярів.

У процесі підготовки справи до слухання було встановлено, що за свого життя її батько передав рукопис засновнику видавництва для ознайомлення і між ними велась підготовка проекту виключної ліцензійної угоди, але смерть автора її укладенню перешкодила. За заповітом автор передав всі свої права дочці, яка після вступу в права спадкоємниці їх уступила видавництву М. Відповідач також пояснив, що в період підготовки договору на підставі попередньої домовленності перевів на рахунок автора обумовлену частину авторської винагороди і представив копію відповідного платіжного документа. Позивачка наполягала на тому, що договір з її батьком не був підписаний і про одержання ним сум на платіжному документі їй нічого не відомо.

Яке рішення повинен винести суд? Відповідь обґрунтуйте відповідно до чинного законодавства.

 

Задача 6

Громадянин А. разом з громадянином В. створили спільно декілька пісень. Студія звукозапису звернулася до авторів з пропозицією про запис цих пісень, а також видання збірки з текстами пісень.

Який договір має бути укладено в такому випадку? Охарактеризуйте його зміст.


En son değiştirme: Pazartesi, 13 Kasım 2023, 2:21 ÖS