ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 4. ДОГОВІР ПІДРЯДУ 11.10.23

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 4. ДОГОВІР ПІДРЯДУ

 

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.    Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: [підручник] / [С. С. Бичкова, I.A. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

2.    Токарєва В.І. Цивільне право україни. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

3.    Цивільне право України. Загальна частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнецової, Р.А.Майданика. - 3-те вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 976 с.

4.    Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

5.    Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. : Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

6.    Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах/ За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Т. 2. Особлива частина. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 408 с.(є в бібліотеці)

7.     Цивільне право України: Підручник: У 2 кн./ О.В. Дзери (керівник авт.. кол) / за ред. Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред.  О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.  Кн. 2. - 640 с. (є в бібліотеці)

8.    Цивільне право України: Підручник /Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – 776 с. (є в бібліотеці)

9.     Цивільне право України: Навчальний посібник. За ред.Доліненко Л.О., Доліненко В.О., Сарновська С.О.  – К.: Кондор, 2006. – 356 с. (є в бібліотеці)

10.                   Цивільне право України. Навчальний посібник. За ред. Р.О. Стафанчука. - Кам’янець-Подільський. : “Прецедент”, 2005. - 448 с. (є в бібліотеці)     

 

Навчальні питання:

1.        Загальні положення про договір підряду

1. 1. Поняття та загальна характеристика договору підряду.

1.2.  Відповідальність підрядника за порушення умов договору підряду.

2.        Договір побутового підряду

2.2.  Поняття та загальна характеристика договору побутового підряду.

2.3.  Особливості прав та обов'язків сторін за договором побутового підряду.

3.        Договір будівельного підряду

3.2.  Поняття та загальна характеристика договору будівельного підряду.

3.3.  Порядок передання та прийняття робіт за договором будівельного підряду.

3.4.  Особливості прав та обов'язків сторін за договором будівельного підряду.

3.5.  Відповідальність сторін за договором будівельного підряду.

4.        Договір підряду на проведення проектних та пошукових робіт

4.2.  Поняття договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт.

4.3.  Особливості обов'язків сторін договору підряду на проведення проектних і пошукових робіт та відповідальності підрядника.

 

Завдання для самостійного вивчення (6 год.):

1.      Договір на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт

 

Доповіді:

1. Договір на проектні і пошукові роботи

 

Ситуаційні завдання:

Завдання 1. За договором підряду, який був укладений між гр. Шатуновим, Гринько, Машковим і ТОВ “Сиріус”, підрядники зобов’язувалися відремонтувати товариству гараж із матеріалів замовника. Термін закінчення робіт – 15 червня 2005 р. До 13 червня роботи були виконані, але в ніч з 13 на 14 червня від удару блискавки загорівся відремонтований гараж і в результаті пожежі не стало можливим встановити обсяг і якість виконаних робіт. Громадяни Шатунов, Гринько та Машков поставили вимогу перед директором товариства сплатити вартість виконаної роботи і вартість пошкодженого інструменту, який належав їм і під час пожежі був знищений. Директор товариства відмовився сплатити вартість виконаної роботи в зв’язку з тим, що робота не була прийнята товариством. Чи обґрунтовані вимоги робітників і заперечення директора товариства?

 

 Завдання 2. Музикант Лащук І. 10 червня відбував із міста Дніпропетровськ на гастролі в місто Харків. Йому необхідний був костюм, який він замовив із свого матеріалу в ательє «Люкс». Вартість роботи встановлена в розмірі 155 грн, термін виготовлення призначений на 8 червня, а перша примірка на 2 червня. Лащук з’явився на примірку вчасно, але йому стало відомо, що закрійник Дашков виконав роботу частково і захворів. Завідуючий ательє пояснив, що іншої особи, яка може замінити Дашкова немає. Після цього Лащук домовився з приватним майстром, який закінчив роботу вчасно, але призначив ціну в розмірі 210 грн. Лащук звернувся до ательє з вимогою сплатити йому різницю між вартістю роботи у приватного і в ательє. Директор ательє відмовився задовольнити його вимоги, посилаючись на те, що Дашков приступив до роботи 6 червня і в нього була можливість закінчити роботу вчасно. Як вирішити спір?

 

Завдання 3. АТ “Лотос” уклало договір підряду з будівельною фірмою про будівництво триповерхового торговельного комплексу. Будівельні роботи тривали 14 місяців. Об’єкт був зданий в строк. Про здачу торговельного комплексу в експлуатацію був складений відповідний акт. Через 7 місяців товариство виявило, що протікає дах, в кімнатах третього поверху стало неможливо працювати, а частина товару, що знаходилася в одній з кімнат третього поверху, стала неприданою (товар був підмочений водою). Товариство запропонувало фірмі негайно ліквідувати недоліки і відшкодувати вартість товару, який став непридатним для використання. Фірма відремонтувала дах торговельного комплексу, а відшкодовувати вартість непридатного для використання товару відмовилася, посилаючись на те, що складські приміщення знаходяться на першому поверсі, тому товариству необхідно було зберігати товар не на третьому поверсі, а в спеціально обладнаних для цього приміщеннях. Як вирішити справу?

 

Завдання 4. Громадянин Ромашенко уклав з громадянином Петричевим договір про побудову сараю. В договорі зазначалося, що позов з приводу відхилення підрядчика від умов договору, що погіршує роботу, може бути пред’явлений протягом 2 років з дня прийняття роботи. Правомірні чи ні умови такого договору?

 

Завдання 5. За договором підряду, який був укладений 20.11.2004 р. між ТОВ “Колос” і підрядною організацією, остання зобов’язалася добудувати до приміщення комору. Оплату передбачалося провести після закінчення робіт. Підрядчик своєчасно виконав і здав роботу, а замовник з не залежних від нього причин зміг розрахуватися тільки через 5 днів після настання строку оплати. Директори обох підприємств домовилися, що передбачена договором неустойка за прострочення оплати стягуватися не буде. Оплата була проведена тільки за виконану роботу без нарахування пені за прострочення оплати. Через 8 місяців за результатами перевірки діяльності підрядної організації податкова інспекція застосувала до неї фінансові санкції, а керівництво притягла до відповідальності, посилаючись на те, що при сплаті податку на прибуток не було враховано суму несплаченої пені. Чи є стягнення пені обов’язком кредитора? Яким чином повинно бути оформлено рішення керівників про несплату пені? Чи правомірні дії податкової інспекції?

 

Завдання 6.  Приватне підприємство “Все для дому” уклало договір з гр. Сташевською про ремонт її квартири. Частину матеріалів для ремонту (шпалери) придбала Сташевська, інші матеріали надало підприємство. Всі ці матеріали працівники склали в лоджії квартири Сташевської. В квартирі ніхто не залишився, а вночі внаслідок сильної грози в лоджію попала вода, внаслідок чого шпалери, крейда і суха фарба стали непридатними для використання. Сташевська звернулася до підприємства з вимогою про відшкодування вартості шпалер. Підприємство відмовило їй в цьому і в свою чергу почало вимагати від Сташевської відшкодування вартості крейди та фарби. Як вирішити справу?


En son değiştirme: Çarşamba, 8 Kasım 2023, 4:30 ÖS