ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 9. ДОГОВІР ДОРУЧЕННЯ. ДОГОВІР КОМІСІЇ. ДОГОВІР УПРАВЛІННЯ МАЙНОМ

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 9. ДОГОВІР ДОРУЧЕННЯ. ДОГОВІР КОМІСІЇ. ДОГОВІР УПРАВЛІННЯ МАЙНОМ

 

Мета:

Навчальна: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на практичному занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Розвиваюча: розвиток у студентів формування вміння структурувати та аналізувати отриману інформацію для її застосування у подальшій професійній діяльності.

Виховна: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам’ять, мислення, прагненням самовдосконалення, поглиблення та розширення обсягу знань.

 

Джерела і література:

1.    Цивільний кодекс України від 16.01.2003. Законодавство України / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435–15#n4902.

2.    Про страхування : Закон України від 07.03.1996 No86/96ВР (в ред. Закону України від 04.10.2001 №2745III). Законодавство України / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/85/96- %D0 %B2 %D1 %80#Text.

3.    Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар (пояснення, тлумачення, рекомендації з використанням позицій вищих судових інстанцій, Міністерства юстиції, науковців, фахівців). Т. 8 / за ред. І. В. Спасибо-Фатєєвої. Харків : ФО-П Лисяк Л. С., 2013.

4.    Цивільне право (частина особлива). Курс лекцій : навч. посіб. / за ред. І. Спасибо-Фатєєвої.  Харків : ЕКУС, 2022.  640 с.

5.    Цивільне право України (Особлива частина) (у схемах та таблицях): навч. посіб. / Парасюк М.В., Парасюк В.М., Грабар Н.М. Львів: Растр-7, 2021. 467 с.

6.    Цвільне право. Альбом схем: навч. Посіб.: у 2 ч. Ч. 2/ Є.О. Мічурін, О.Р. Шишка.  Вид. 5-те, перероб. Харків: Право, 2018. 222 с. 

 

Навчальні питання:

1. Поняття та правова характеристика договору доручення.

2. Співвідношення договору доручення та довіреності.

3. Зміст договору доручення.

4. Припинення договору доручення.

5. Загальна характеристика договору комісії.

6. Сторони договору комісії.

7. Умови договору комісії.

8. Права та обов’язки сторін за договором комісії.

9. Припинення договору комісії.

10. Договір управління майном.

 

Завдання для самостійного вивчення (1 год.):

Передумови виникнення договору управління майном.

 

Доповідь на тему:

1. Поняття та елементи агентського договору. 

 

Ситуаційні завдання:

Задача 1

Комісіонер надіслав комітенту звіт після вчинення правочину за дорученням комітента. Після закінчення двох місяців з моменту отримання звіту комітент повідомив комісіонеру про заперечення щодо нього.

Прокоментуйте дії комітента відповідно до чинного законодавства.

 

Задача 2

ТОВ «Л» в особі директора В. та ТОВ «Н» в особі С. уклали договір комісії щодо закупівлі цукрового буряка. Після однієї такої закупки комісіонер С. представив звіт щодо виконаної операції. Через сорок днів після звіту комітент висловив зауваження щодо завищеної ціни закупленої продукції і висунув вимогу відшкодування завданих збитків.

Проаналізуйте цю ситуацію відповідно до чинного законодавства.

 

Задача 3

Громадянин Т. доручив гр. Р. укласти від його імені договір купівлі корови. Гр. Р. у зазначений строк виконав доручення. Однак гр. Т. повідомив, що не може негайно забрати корову, тому що їде у довготривале відрядження. Через три місяці гр. Т. звернувся до гр. Р. з вимогою повернути корову, однак останній відмовився, ніби через попередню відмову гр. Т. від прийняття покупки корови, тепер вона є його власністю.

Проаналізуйте цю ситуацію відповідно до чинного законодавства.

 

Задача 4

Громадянин Г. уклав договір доручення, під час якого був довірителем, а інша сторона Д. – повіреним, але у договорі не було визначено строк, впродовж якого повірений має право діяти від іменні довірителя.

Чи були правомірні дії гр. Г. під час укладання цього договору?У якій статті ЦК України містяться положення про строк договору доручення ?

 

Задача 5

Громадянин Д. доручив гр. К. продати його цінні папери за договором комісії, за встановленою ціною. Гр. К. у свою чергу продав їх в 2 рази дорожче. Про це дізнався гр. Д. і вимагав від гр. К. віддати йому всю суму, але той відмовився.

Яким чином вирішити цей спір?

 

Задача 6

Громадянин І. доручив гр. С. продати його будинок, уклавши з ним договір доручення продажу будинку. Пізніше гр. С. відмовився від виконання зобов’язання, повідомивши про це гр. І. за 1 місяць. Той, в свою чергу, вимагав довести почате до кінця, мотивувавши це тим, що в договорі було зазначено про неможливість відмови від зобов’язання і оплата відсотків за договором.

Як вирішити цей спір?

 

Задача 7

Громадянин Г. 3 квітня 2018 року видав гр. З. довіреність строком на 3 місяці на продаж житлового будинку за 100 000 грн. Проте договору доручення не було укладено, тільки довіреність. У зв’язку із хворобою гр. З. передоручив виконання доручення гр. М., про що в SМS-повідомленні сповістив гр. Г. Оскільки за обумовлену суму будинок ніхто не купив, гр. М. знизив суму до 80 000 грн, і продав його, а гроші поштою переслав гр. Г. Останній звернувся до суду з позовом до гр. З. про повернення 20 000 грн, так як будинок мав бути проданий за 100 000 грн.

Яке рішення повинен винести суд?

 

Задача 8

Громадянин С. видав гр. А. довіреність без укладання договору доручення на продаж свого автомобіля строком на один рік. Проте через три місяці гр. С. вирішив відізвати довіреність, про що заявив гр. А. Гр. А. повернути довіреність відмовився і повідомив, що знайшов покупця на автомобіль і хоче отримати свої відсотки за вчинення такої угоди.

Проаналізуйте цю ситуацію відповідно до чинного законодавства.

 

Задача 9

20 грудня 2018 року гр. Ф. придбав у комісійному магазині магнітофон вартістю 10 000 грн.

У червні 2019 року він звернувся до суду з позовом до комісійного магазину про стягнення з нього 1 800 грн. У позові гр. Ф. вказав, що магнітофон коштує дешевше і не відповідає вимогам стандарту.

Під час купівлі магнітофон було перевірено і ніяких дефектів виявлено не було.

Які права й обов’язки комісіонера? Яке рішення повинен прийняти суд?

 

Задача 10

Громадянинка О. купила в комісійному магазині хутряну шубу і через деякий час виявила, що в деяких місцях хутро зіпсоване. У зв’язку з цим вона звернулася до магазину з вимогою прийняти шубу назад і повернути їй гроші. Магазин відмовив у задоволенні її вимоги, посилаючись на те, що куплені в комісійному магазині речі поверненню не підлягають, а недоліки могли виникнути і в той час, коли шуба знаходилась у неї. Гр. О. звернулася до суду з позовом.

Чи має право гр. О. повернути шубу комісійному магазину? Яким має бути рішення суду?


Ostatnia modyfikacja: piątek, 24 listopad 2023, 14:38