ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 10. ДОГОВІР ПОЗИКИ. КРЕДИТНО-РОЗРАХУНКОВІ ВІДНОСИНИ

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 7. ДОГОВІР ПОЗИКИ. КРЕДИТНО-РОЗРАХУНКОВІ ВІДНОСИНИ

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.    Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: [підручник] / [С. С. Бичкова, I.A. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

2.    Токарєва В.І. Цивільне право україни. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

3.    Цивільне право України. Загальна частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнецової, Р.А.Майданика. - 3-те вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 976 с.

4.    Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

5.    Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. : Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

6.    Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах/ За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Т. 2. Особлива частина. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 408 с.(є в бібліотеці)

7.     Цивільне право України: Підручник: У 2 кн./ О.В. Дзери (керівник авт.. кол) / за ред. Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред.  О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.  Кн. 2. - 640 с. (є в бібліотеці)

8.    Цивільне право України: Підручник /Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – 776 с. (є в бібліотеці)

9.     Цивільне право України: Навчальний посібник. За ред.Доліненко Л.О., Доліненко В.О., Сарновська С.О.  – К.: Кондор, 2006. – 356 с. (є в бібліотеці)

10.                   Цивільне право України. Навчальний посібник. За ред. Р.О. Стафанчука. - Кам’янець-Подільський. : “Прецедент”, 2005. - 448 с. (є в бібліотеці)     

 

Навчальні питання:

1. Поняття договору позики, права й обов’язки сторін.

2. Кредитний договір.

3. Комерційний кредит.

4. Договір банківського вкладу. Види банківських вкладів.

5. Договір банківського рахунку. Розірвання договору банківського рахунку. Банківська таємниця.

6. Договір факторингу: поняття, сторони, права, обов’язки, відповідальність сторін.

    

Завдання для самостійного вивчення (6 год.):

Порядок та форми розрахунків у господарському обороті, особливості розрахунків між суб’єктами підприємницької діяльності, види безготівкових розрахунків.

    

Доповіді:

Договір страхування.

 

Ситуаційні завдання:

Завдання 1. Савченко М. дала у борг Корнієнко С. 3500 грн. У розписці, яку написала Корнієнко, було вказано, що вона зобов’язується повернути борг через 5 місяців. Через три місяці після закінчення строку повернення грошей Савченко звернулася до суду з позовом про стягнення з Корнієнко 3500 грн. До заяви позивач додала розписку Корнієнко. Корнієнко заперечувала проти позову, посилаючись на те, що гроші вона повернула своєчасно і це можуть підтвердити Матюшко та Порошина. Забрати розписку від Савченко вона забула. Як вирішити дану справу?

 

Завдання 2. Громадянин Вокалюк взяв у борг 250 грн у громадянина Карпова строком на 1 рік. Коли рік минув, Вокалюк повернув гроші телеграфним переказом. Отримавши 250 грн Карпов зателефонував Ваколюк і сказав, що гроші треба було повернути особисто, до того ж вони повернуті без урахування відсотків, що були нараховані при зберіганні грошей у банку чи ощадкасі. Ваколюк відмовився виконати цю вимогу, вважаючи її незаконною. Хто з них правий?

 

Завдання 3. Вакуленко М. звернувся до банку для отримання кредиту для купівлі автомашини. Кредит був йому наданий на 3 роки під заставу квартири. Між сторонами був укладений договір кредиту та застави. До закінчення строку повернення кредиту Вакуленко не сплатив ще 3500 грн. Банк звернувся з вимогою до Вакуленка про повернення залишку суми кредиту, Вакуленко відповів, що на даний час у нього немає коштів для повернення кредиту, але через півроку він зможе повернути залишок кредиту, на що представник банку заявив, що в такому разі його квартира буде продана, і банк поверне йому залишок від суми продажу. Вакуленко стверджував, що банк не має права продавати квартиру, тому що цим порушується його право на житло, у нього немає іншої квартири і він не може залишитися без житла. Як вирішити дану ситуацію?

 

Завдання 4. Між приватним підприємством «Надія» та АБ «Довіра» було укладено договір на розрахунково-касове обслуговування. Підприємство передавало банку платіжні доручення на перерахування грошових сум, але списання з поточного рахунка проводилося із затримкою, на адресу одержувачів платежів списані суми вчасно не перераховувалися. На претензії підприємства банк відповіді не надав. Підприємство звернулося до господарсь% кого суду з вимогою про стягнення пені, передбаченої договором між ними. Банк не погоджувався із стягненням пені. Яке рішення має прийняти суд?

 

Завдання 5. Скачко Н., Мохов Т. та Юрченко В. створили 02.03.03 р. товариство з обмеженою відповідальністю «Крок». До статутного капіталу товариства Скачко повинен був внести 2000 грн та 2 верстати, Юрченко – вантажний автомобіль, Мохов – гроші. Скачко передав верстати та гроші, Мохов – гроші, а Юрченко вантажний автомобіль так і не передав. На загальних зборах товариства, які відбулися 15.09.03 р., його попередили, що у разі відмови передачі автомобіля до статутного капіталу товариства на протязі року він буде виключений із складу засновників. Після цього Юрченко вніс до статутного капіталу 2000 грн, але на загальних зборах товариства 16.04.04 р. його було виключено із складу товариства як такого, що не виконав своїх зобов’язань перед товариством відповідно до укладеного між ними установчого договору. Юрченко не погодився з рішенням загальних зборів і оскаржив їх рішення до суду. Яке рішення має прийняти суд?

 

Тестові завдання

Тест 1. Позикодавцем за договором позики може бути:

А – банк;

Б – кредитна спілка;

В - фізична особа.

Тест 2. Форма договору позики:

А – усна;

Б – проста письмова;

В – письмова нотаріально посвідчена з державною реєстрацією.

Тест 3. Предметом договору позики можуть бути:

А – машина;

Б – іноземна валюта;

В – індивідуально визначені речі.

Тест 4. Договір позики є:

А – двостороннім;

Б – консенсуальним;

В – реальним.

Тест 5. Кредитний договір є:

А – двостороннім;

Б – безвідплатним;

В – реальним.

Тест 6. Позичальником в договорі кредиту може бути:

А – юридична особа;

Б – фізична особа;

В – благодійна організація.

Тест 7. Форма договору кредиту:

А – усна;

Б – проста письмова;

В – письмова нотаріально посвідчена.

Тест 8. Договір банківського вкладу є :

А – реальним;

Б – одностороннім;

В – безвідплатним.

Тест 9. У разі недодержання письмової форми договору

банківського вкладу цей договір є:

А – заперечним;

Б – нікчемним;

В – недійсним.

Тест 10. Договір комерційної концесії є:

А – одностороннім;

Б – безоплатним;

В – консенсуальним.


آخر تعديل: الإثنين، 13 تشرين الثاني 2023، 2:20