ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 8. СТРАХОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ 22.11.23

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 8. СТРАХОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

Кількість годин: 2

Мета:

Навчальна: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на практичному занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Розвиваюча: розвиток у студентів формування вміння структурувати та аналізувати отриману інформацію для її застосування у подальшій професійній діяльності.

Виховна: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам’ять, мислення, прагненням самовдосконалення, поглиблення та розширення обсягу знань.

 

Джерела і література:

1.    Цивільний кодекс України від 16.01.2003. Законодавство України / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435–15#n4902.

2.    Про страхування : Закон України від 07.03.1996 No86/96ВР (в ред. Закону України від 04.10.2001 №2745III). Законодавство України / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/85/96- %D0 %B2 %D1 %80#Text.

3.    Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар (пояснення, тлумачення, рекомендації з використанням позицій вищих судових інстанцій, Міністерства юстиції, науковців, фахівців). Т. 8 / за ред. І. В. Спасибо-Фатєєвої. Харків : ФО-П Лисяк Л. С., 2013.

4.    Цивільне право (частина особлива). Курс лекцій : навч. посіб. / за ред. І. Спасибо-Фатєєвої.  Харків : ЕКУС, 2022.  640 с.

5.    Цивільне право України (Особлива частина) (у схемах та таблицях): навч. посіб. / Парасюк М.В., Парасюк В.М., Грабар Н.М. Львів: Растр-7, 2021. 467 с.

6.    Цвільне право. Альбом схем: навч. Посіб.: у 2 ч. Ч. 2/ Є.О. Мічурін, О.Р. Шишка.  Вид. 5-те, перероб. Харків: Право, 2018. 222 с. 

 

Навчальні питання:

1. Поняття і загальна характеристика страхування.

2. Поняття та зміст договору страхування.

3. Учасники страхових відносин.

4. Права, обов’язки та відповідальність сторін страхових правовідносин.

5. Порядок укладення договору страхування.

6. Припинення та недійсність договору страхування.

 

Завдання для самостійного вивчення (2 год.):

Проаналізуйте Закон України «Про страхування».

 

Доповіді:

1.      Види страхових посередників.

2.      Договір перестрахування.

 

Ситуаційні завдання:

Задача 1

Громадянин К. придбав автомобіль у кредит. Обов’язковою умовою банку під час надання кредиту було укладання договору страхування автомобіля. Через 1 місяць з моменту купівлі автомобіля гр. К. вчинив дорожньо-транспортну пригоду, в результаті якої пошкодив автомобіль. Страхова компанія відмовила у перерахуванні страхової суми гр. К. для ремонту автомобіля, а направила ці гроші банку для погашення кредиту.

Проаналізуйте відповідно до чинного законодавства, чи є правомірною позиція страхової компанії.

 

Задача 2

Між банком і підприємством було укладено кредитний договір. Відповідальність позичальника за неповернення кредиту було застраховано шляхом укладення договору страхування між ним і страховою компанією. Підприємство кредит не повернуло, і банк звернувся із вимогою до страхової компанії про відшкодування суми боргу.

Але страхова компанія претензію не визнала, зазначивши у відповіді, що за договором страхування підприємство зобов’язувалось перерахувати страхові платежі в два етапи. Фактично на рахунок страхової компанії від підприємства надійшла лише частина першого платежу. Отже, страховик вважав, що відносини страхування не відбулися і договір страхування неукладено. Банк не погодився із такою позицією і звернувся до суду з позовом про відшкодування.

Проаналізуйте цю ситуацію відповідно до чинного законодавства.

 

Задача 3

Підприємство, яке займається виготовленням велосипедів, уклало договір страхування усього майна, що йому належить, застрахувавши його на повну вартість. У договорі не було вказано терміну його дії. Через півтора року після укладання договору підприємство взяло в оренду виробниче приміщення.

Тому воно звернулося у страхову компанію для укладання додаткового договору страхування, але там роз’яснили, що оскільки договір укладено на невизначений термін, його дія автоматично продовжується, а виробниче приміщення входить у застраховане майно.

Проаналізуйте цю ситуацію на предмет відповідності її чинному законодавству. Чи є правомірним таке пояснення?

 

Задача 4

Громадянинка К. застрахувала життя та здоров’я свого повнолітнього сина 16 жовтня 2017 року строком на один рік. Через три місяці, 16 січня 2018 року, він потрапив у дорожньо-транспортну пригоду й пошкодив руку. Гр. К. повідомила про це страхову компанію через три дні після настання страхового випадку.

Страхова компанія відмовила у виплаті страхової суми через те, що водій автомобіля, в якому перебував під час дорожньо-транспортної пригоди син, відшкодував останньому шкоду, завдану ушкодженням здоров’я, тому вже немає підстав для сплати страхової суми.

Проаналізуйте ситуацію відповідно до закону й дайте правовий висновок.

 

Задача 5

Вироком суду гр. Т. та К. були засуджені за крадіжку майна гр. В. Під час розгляду кримінальної справи був розглянутий цивільний позов гр. В. З засуджених солідарно було стягнуто на користь потерпілої 1 200 000 грн. Як зазначено в матеріалах справи, у гр. В. 11 січня 2019 року було вкрадено особисті речі, а 3 жовтня 2018 року вона уклала договір добровільного страхування домашнього майна на суму 70 000 грн. строком на 2 роки.

Після винесення вироку гр. В. звернулася до страхової компанії з вимогою про виплату їй страхового відшкодування у зв’язку з настанням страхового випадку, але в цьому їй було відмовлено. Страхова компанія обґрунтовувала свою позицію тим, що згідно з вироком суду із засуджених стягнуто 1 200 000 грн. на користь гр. В.

Чи настав страховий випадок? Як потрібно вирішити ситуацію?


Son dəyişilmələr: Monday, 20 November 2023, 8:15 AM