ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 5, 6. ДОГОВОРИ ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ. ТРАНСПОРТНІ ДОГОВОРИ 01.11.23

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 5. ДОГОВОРИ ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ. ТРАНСПОРТНІ ДОГОВОРИ

 

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.    Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: [підручник] / [С. С. Бичкова, I.A. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

2.    Токарєва В.І. Цивільне право україни. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

3.    Цивільне право України. Загальна частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнецової, Р.А.Майданика. - 3-те вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 976 с.

4.    Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

5.    Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. : Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

6.    Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах/ За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Т. 2. Особлива частина. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 408 с.(є в бібліотеці)

7.     Цивільне право України: Підручник: У 2 кн./ О.В. Дзери (керівник авт.. кол) / за ред. Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред.  О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.  Кн. 2. - 640 с. (є в бібліотеці)

8.    Цивільне право України: Підручник /Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – 776 с. (є в бібліотеці)

9.     Цивільне право України: Навчальний посібник. За ред.Доліненко Л.О., Доліненко В.О., Сарновська С.О.  – К.: Кондор, 2006. – 356 с. (є в бібліотеці)

10.                   Цивільне право України. Навчальний посібник. За ред. Р.О. Стафанчука. - Кам’янець-Подільський. : “Прецедент”, 2005. - 448 с. (є в бібліотеці)     

 

Навчальні питання:

1.      Поняття та загальна характеристика договору про надання послуг.

2.    Загальні положення про транспортні договори.

3.    Договір перевезення вантажу.

4.    Договір перевезення пасажира та багажу.

 

          Завдання для самостійного вивчення (6 год.):

Права та обов’язки пасажира за договором перевезення.

 

Доповіді:

1.  Договір чартеру (фрахтування).

2.    Договір транспортного експедирування.

 

Ситуаційні завдання:

Завдання 1. За договором, укладеним між торговельним підприємством та Південно-Західною залізницею, остання здійснювала перевезення вантажів з м. Києва у м. Суми. Під час одного з перевезень сталося зіткнення вантажних потягів, що спричинило загибель вантажу торговельного підприємства. Через 3 місяці

торговельне підприємство надіслало залізниці претензію, в який вимагало відшкодувати вартість втраченого вантажу, сплатити суму штрафу та плати, яку сплатило підприємство за перевезення вантажу.

У встановлений термін залізниця надіслала заявникові відгук, у якому погоджувалася відшкодувати тільки суму втраченого вантажу. Підприємство звернулося з позовом до господарського суду.

Яке рішення має прийняти суд?

Завдання 2. До торгово-закупівельної бази прибуло 5 вагонів з яблуками. При прийомі вантажу було виявлено, що частина яблук згнила. Вартість гнилих яблук склала 4 000 грн. База пред’явила залізниці претензію на вказану суму. Залізниця відмовила у задоволенні вимог бази, посилаючись на те, що відповідальність за порчу яблук повинен нести відправник, який відправив вантаж у неналежнійтарі.

За вимогою бази була проведена експертиза, якою було встановлено, що причиною псування вантажу є недоліки тари, що призвело до механічного пошкодження яблук. Однак ці пошкодження при дотриманні температурного режиму вагонів та строків доставки не змогли б стати причиною масової гнилі яблук.

Вирішіть справу.

 

Завдання 3. Сільськогосподарський кооператив “Нива” звернувся до господарського суду з позовом до залізниці про стягнення 2 комбайнів, які не прибули на станцію призначення. Втрата комбайнів підтверджується комерційним актом. Заперечуючи проти позову, залізниця послалася на практичну неможливість втрати вантажу в зв’язку з великою вагою.

Якими документами слід обґрунтувати вимоги позивача? Як треба оцінити доводи відповідача? Як вирішити спір?

 

Завдання 4.  Автотранспортне підприємство доставило партію меблів торгової фірмі “Меблі”. При прийомі вантажу фірма виявила, що вантаж має пошкодження, що було підтверджено актом прийому, складеним за участю представників відправника та перевізника. Відповідно до акта причиною пошкодження вантажу стало неправильне завантаження меблів. База пред’явила позов до відправника та перевізника про відшкодування 3170 грн. (сума уцінки товару).

Хто повинен нести відповідальність за пошкодження вантажу в даному випадку?

 

Завдання 5.  Білоцерківська трикотажна фабрика відправила автомобільним транспортом на адресу Львівської торговельної бази жіночий та дитячий одяг на суму 210000 грн. При прийомі вантажу в одному з автофургонів було виявлено, що частина одягу підмочена з причини попадання дощової води у фургон. За висновком експерта сума заподіяної шкоди склала 17 000 грн. Перевізник відмовив у задоволенні

претензії бази, вказав, що вантаж прибув у справному фургоні за цілими пломбами відправника, фургон в момент відправки вантажу був оглянутий і повністю справний, тому він не може нести відповідальності. Ризик випадкової загибелі в даному випадку несе власник вантажу, тобто відправник.

База звернулася з позовом до господарського суду про стягнення заподіяних збитків.

Яке рішення має прийняти господарський суд?

 

Завдання 6. В аеропорту м. Києва була проведена посадка пасажирів в літак. Двері літака закрили, однак він залишився на землі. Пасажирам оголосили, що затримка старту викликана фронтальною грозою. Пройшло дві години. В літаку стало душно і одному пасажиру зробилося погано. Він втратив свідомість. Двері літака відчинили, пасажира винесли. Виявилося, що у нього інфаркт.

Чи буде нести перевізник відповідальність за заподіяну пасажиру шкоду (втрата заробітку під час лікування, витрати на ліки і путівку в санаторій)?

 

Завдання  7. Консервний завод м. Херсона відправив залізницею торговельному підприємству яблучний сік в 3%літрових банках. На станції призначення було встановлено, що 81 банка з соком розбита.

У комерційному акті було вказано, що сік прибув у справному вагоні за справними пломбами відправника, а пошкодження банок з соком є наслідком поганої упаковки (в ящиках був відсутній упаковочний матеріал).

Відповідальність за пошкодження вантажу арбітр поклав на вантажовідправника.

Правильне чи ні рішення арбітра?

Завдання 8. Приватне автотранспортне підприємство “Мрія” уклало договір з Білоцерківським будівельним комбінатом про перевезення блоків для будівництва будинків. В день прибуття блоків на станцію Біла Церква залізниця повідомила про це вантажоодержувача і поставила вимогу терміново розвантажити вагони і вивезти вантаж із станції. У договорі між автотранспортним підприємством і будівельним комбінатом була вказано, що автотранспортне підприємство самостійно доставляє на будівельний майданчик вантаж, для цього комбінат видав водіям автотранспортного підприємства доручення на одержання вантажу.

Після розвантаження вантажу на будівельних майданчиках була виявлена нестача блоків.

Як повинен діяти комбінат в даній ситуації? Кому необхідно направити претензію? Як і з кого стягнути збитки ?


ბოლო ცვლილება: ოთხშაბათი, ნოემბერი 8 2023, 4:30