ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 7. ДОГОВІР ЗБЕРІГАННЯ 22.11.23

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 6. ДОГОВІР ЗБЕРІГАННЯ

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Джерела і література:

1.        Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: [підручник] / [С. С. Бичкова, I.A. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.]; за заг. ред. С.С. Бичкової. - 3-те вид., змін, та допов. - К.: Алерта, 2014. - 496 с.

2.        Токарєва В.І. Цивільне право україни. Практикум: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007 — 408 с.

3.        Цивільне право України. Загальна частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнецової, Р.А.Майданика. - 3-те вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 976 с.

4.        Цивільне право УкраїниОсоблива частина: підручник / за ред. О. В.Дзери, Н.С.Кузнєцової, Р.А.Майданика. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - 1176 с.

5.        Цивільне право : підручник : у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.), Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін.; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького - X. : Право. - 2011.-Т. 2.-816 с.

6.        Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах/ За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Т. 2. Особлива частина. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 408 с.(є в бібліотеці)

7.         Цивільне право України: Підручник: У 2 кн./ О.В. Дзери (керівник авт.. кол) / за ред. Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред.  О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.  Кн. 2. - 640 с. (є в бібліотеці)

8.        Цивільне право України: Підручник /Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – 776 с. (є в бібліотеці)

9.         Цивільне право України: Навчальний посібник. За ред.Доліненко Л.О., Доліненко В.О., Сарновська С.О.  – К.: Кондор, 2006. – 356 с. (є в бібліотеці)

10.     Цивільне право України. Навчальний посібник. За ред. Р.О. Стафанчука. - Кам’янець-Подільський. : “Прецедент”, 2005. - 448 с. (є в бібліотеці)     

 

Навчальні питання:

1.        Загальні положення про договір зберігання

2. Спеціальні види зберігання:

2.1.  Договір складського зберігання

2.2.  Зберігання речей у ломбарді

2.3.  Зберігання у банку

      

Завдання для самостійного вивчення (6 год.):

Провести загальну характеристику спеціальних видів зберігання.

Проаналізуйте Закон України «Про сертифіковані товарні склади та прості і подвійні складські свідоцтва».

 

Доповіді:

1.    Зберігання у камерах схову організацій, підприємств транспорту

2.    Зберігання речей у гардеробі організації

3.    Зберігання речей у готелі

4.    Зберігання речей, що є предметом спору (секвестр)

5.    Зберігання автотранспортних засобів

 

Ситуаційні завдання:

Задача 1

Студентка Фоменко С. здала своє пальто в гардероб бібліотеки, пішла в читальний зал і не взяла номерка. Після роботи у читальному залі з’ясувалося, що її пальта немає в гардеробі. Фоменко звернулася до бібліотеки з вимогою про відшкодування вартості пальта в суму 900 грн. Адміністрація бібліотеки відмовилася відшкодувати вартість пальта, посилаючись на те, що Фоменко не представила номерка, який засвідчує здачу пальта в гардероб. Яка форма встановлена для правочинів зберігання речей в гардеробах? Чи правомірна вимога Фоменко?

 

Задача 2

Ветров виїхав у відрядження на два місяці й і напередодні здав свої речі (телевізор, комп’ютер і музичний центр) на схов сусіду Гаврилову. Гаврилов подарував своїй сусідці телевізор Ветрова, а комп’ютер передав своєму сину у користування. Повернувшись з відрядження, Ветров пред’явив до Гаврилова вимогу про повернення його речей. Гаврилов повернув музичний центр, інші речі повернути відмовився, посилаючись на те, що у нього їх немає і запропонував Гаврилову звернутися з вимогою до сусідки та його сина. Як вирішити дану справу? Відповідь обґрунтуйте відповідно до чин-ного законодавства.

 

Задача 3

Томенко поставив свою автомашину на платну стоянку, заплатив визначену суму і одержав відповідну квитанцію. На стоянці виникла пожежа, внаслідок чого машина Томенка була пошкоджена. Томенко пред’явив до володільця стоянки позов про відшкодування заподіяної шкоди. Власник відмовився відшкодовувати шкоду, посилаючись на те, що пожежа виникла з вини сторожа, який користувався несправним каміном. Як вирішити дану справу? Хто повинен нести відповідальність?

 

Задача 4

Корнієнко вирішив поїхати в санаторій автобусом АТП-12. При посадці в автобус велика сумка з речами була поставлена в спеціально призначене для цього місце збоку автобуса. При прибутті в пункт призначення і одержанні сумки було виявлено, що сумка залита маслом, яке знаходилося поряд з сумками пасажирів. У результаті частина речей стала непридатною для використання. Корнієнко пред’явив вимоги про відшкодування заподіяної шкоди АТП-12. Однак підприємство відмовилося відшкодовувати шкоду, посилаючись на те, що в цьому винен водій, тому претензії необхідно пред’являти йому. Ваша думка з цього питання? Відповідь обґрунтуйте відповідно до чин-ного законодавства.

 

Задача 5

 З гардеробу перукарні було викрадено норкову шапку гр. Пересипка вартістю 500 грн. Замість неї було залишено стару шапку із штучного хутра. Пересипка звернувся до адміністрації перукарні з позовом про відшкодування вартості шапки. Директор перукарні заперечував проти позову, посилаючись на те, що гардероб не працював з причини хвороби особи, яка працювала у гардеробі, на гардеробі була вивішена об’ява про те, що гардероб не працює. Як слід вирішити справу? Відповідь обґрунтуйте відповідно до чин-ного законодавства.

 

Задача 6

Громадянин Р. та гр. К. уклали договір зберігання на складі 100 мішків картоплі строком на 3 місяці. Гр. Р. за продукцією повернувся через 8 місяців. Гр. К. повідомив, що картоплю він продав, тому що той прострочив строк зберігання і повернув йому гроші, виручені від збуту товару. Гр. Р. від грошей відмовився і вимагав повернути його продукцію.

Чи є дії гр. К. правомірними? Відповідь обґрунтуйте відповідно до чинного законодавства.

 

Задача 7

Громадянин І. у супермаркеті здав сумку в камеру зберігання і, отримавши квитанцію, пішов у справах, а коли через годину повернувся за сумкою, йому повідомили, що її хтось викрав. Гр. І. вимагав відшкодування збитків, але йому відмовили.

Чи є дії І. законними? Напишіть алгоритм дій щодо захисту прав гр. І.


Modifié le: lundi 20 novembre 2023, 08:16